У скандальному лісі під Києвом виросли паркани

0

Півроку громадяни та Святошинське лісове господарство захищають від незаконної забудови 90 гектарів лісу в Коцюбинському. Селищна рада Коцюбинського та селищний голова Вадим Садовський роздали понад півтисячі ділянок лісу, який територіально не входить у межі селища.

Зранку 23 грудня в лісі з’явився перший металевий паркан. Лісник Олександр Кулик помітив невідомих і сліди спиляних дерев: “Машина під’їхала. На машині паркан був. Чоловік 15-20, як саранча, забігали, поставили за дві години… Пеньочки видно: пеньок на пеньку”.

Ліс вирубали, паркан поставили. Скріншоти з відео “Нового каналу”

Лісник стверджує, що невідомі люди наказали йому не втручатися: погрожували і сказали, що будуть стріляти.

Замість лісу тут планують збудувати спортивний клуб “Пересвіт”, очільником якого є Андрій Старовойт. Він є також ідеологом політичної партії “Політичне об’єднання “Пряма дія”.

“Пряма дія” – це каральний меч правосуддя, що змушує злодіїв жити завжди у страху покарання… краще вмерти, ніж зганьбити власне ім’я”, – йдеться на офіційному сайті партії.

Андрій Старовойт не заперечує, що має власну справу – забезпечує охочим приватну охорону. На запитання про те, як вдалося отримати у приватну власність ліс, відповідає:

“Прийшов, написав заяву в селищну раду. Цей процес триває протягом двох років – потім можете забрати акт. Поїхав у Ірпінь в земельний відділ і забрав за підписом селищного голови (Садовського)”.

Виявляється, в Україні так просто можна отримати у приватну власність 15 соток поблизу столиці, де росте унікальний ліс. І українці в кризу мають достатньо коштів на реалізацію будівництва.

“Чутки ходять, що 10-15 тисяч доларів сотка коштувала. Законно це ніяк назвати не можна. Оскільки це земля Святошинського лісового фонду і також це землі громади міста Києва”, – заявляє Іван Крук, головний лісничий КП “Святошинський лісгосп”. Він разом з лісниками захищає ліс громади міста Києва.

Селищний голова Коцюбинського Вадим Садовський, який разом із селищною радою змінив статус не свого лісу і роздав понад 500 ділянок, часу на спілкування з журналістами не знайшов. Поїхав у більш важливих справах на Subaru.

Тим часом мешканці селища Коцюбинське та столиці подали до суду через незаконне паювання і привласнення лісу. Кожного охочого громадянина, кому небайдужа доля лісу – легенів Києва – просять приєднатися до їхнього позову в якості третьої сторони, заповнивши заяву.

Проте через деякий час жителі Коцюбинського, які давали інтерв’ю телеканалам, звернулись до журналістів і просили не ставити їхні слова в сюжети.

За словами людей, їм телефонували і погрожували вже через кілька годин після того, як вони заявили в інтерв’ю про те, що на місці забудови була рекреаційна зона.

Ситуація з Коцюбинським і погрозами громадянам якось дуже нагадує про те, як поблизу лісу в Кіровоградській області безкарно вбили Валерія Олійника, бо цей ліс хтось вважав своїми угіддями.

На журналістські запити Генеральна прокуратура відповіла, що справа з лісом перебуває у них під контролем.

А поки Генеральна прокуратура контролює, активісти Коцюбинського мають вже нову інформацію для перевірки правоохоронцями: у лісі вже і вулиці названі, і мешканці на тих вулицях прописані, і в списки виборців відповідно додані.

Журналістське розслідування триває.

За матеріалами “Української правди

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539