Чернечий ліс рятують від вирубки … цвяхами

0

Екологи та місцеві активісти вирішили власноруч зупинити вирубку реліктових дерев, що здійснюється на майже 5 га Чернечого лісу під Києвом.

Вони переконані – стати на заваді пилці та сокирі можна тільки “шипуванням” вікових дубів та корабельних сосен, повідомляє радіо “Свобода“.

Активісти Київської обласної громадської організації “Лісник” на чолі із головою Сергієм Васильковим, еколог Володимир Борейко, ветерани Другої світової війни та жителі села Лісники провели акцію “шипування” дерев.

За словами Борейка, для шипування використовують гвіздки розміром 10-15 сантиметрів, їх вбивають у стовбур приблизно до 2 метрів від коріння у шаховому порядку. Для кожного дерева використовують приблизно 100 гвіздків.

“Уся процедура для одного дерева займає менше півгодини. Цей метод абсолютно безпечний для дерев, але він виводить з ладу інструменти, якими намагаються знищити дерево”, – пояснив еколог.

За словами Василькова, загроза для Чернечого лісу постала ще у 2006 році, коли Києво-Святошинська райадміністрація своїм розпорядженням перевела 10 гектарів лісу в межі села Лісники.

“Це рішення було незаконним, бо районна адміністрація має право розпоряджатися територією лише до одного гектара”, – сказав він.

Після звернення жителів села Лісники сільрада у 2008 році ухвалила рішення зарезервувати 10 гектарів лісу на 5 років з метою створення заказника “Чернечий ліс”.

Мешканці таке бажання пояснювали тим, що тут проходять Змієві вали, які захищали Русь від кочівників, а у роки Другої світової війни лісом пролягала “лінія Сталіна” Київського укріпрайону. Окрім того, Чернечий ліс є фактично “легенями” південної частини столиці.

Однак через рік новий керівник сільради видав 32 фізичним особам дозвіл на забудову цих ділянок лісу.

За словами Василькова, члени ГО “Лісник” вже зверталася до нового президента Віктора Януковича, до правоохоронних органів й прокуратури.

На звернення реагують традиційною фразою “усе на контролі”. Тим часом вирубка 10 гектарів Чернечого лісу триває.

Джерело: “Українська правда”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539