Передвиборчий цинізм: депутати, що роздерибанили ліс, виступили за його збереження

2

Усвідомивши, що після скандальних історій про дерибан київського лісу депутатам селищної ради Коцюбинського виграти знову на місцевих виборах буде вкрай важко, вони вирішили розробити нові передвиборчі стратегії.

Місцевий депутат Володимир Жарков, керівник партії “Пряма дія”, депутати і члени якої отримали лісові ділянки й ідеолог якої першим розпочав вирубку прадавнього лісу, зібрав журналістів на прес-конференцію в столиці й пояснив, що саме він від самісінького початку бореться за збереження лісу.

Нагадаємо, Володимир Жарков кілька місяців тому відмовив представникам громади винести питання щодо скасувань рішень селищної ради про роздачу лісу у приватну власність на референдум.

Володимир Жарков і Марія Сова, яка “отримала землю” на зборах вирішили: на референдум виносити питання збереження лісу не варто

На прес-конференцію депутата цього разу пощастило пройти і поставити своє запитання про причини такої різкої зміни світогляду журналісту Максимові Савчуку, якого попереднього разу представник селищного депутата Петро Щербина не пустив на подібний захід до інформаційної агенції УНІАН.

15 липня цього року відбулися, так звані, громадські слухання щодо збільшення межі селища на 4000 га. Тобто лісу не буде. Не буде наших легень, ми перетворимося на ще одну промислову столицю чи все буде забудовано котеджами. Дерева вирубуються під різними приводами: там сірчану кислоту налили, там ще щось і т.д. Не буде по-іншому лісу, а тому позиція змінилася”, – відповів Володимир Жарков.

“Я, як депутат селищної ради, хочу цьому запобігти. Я хочу, щоб селище залишалося селищем, і щоб ліс навколо селища був заповідний. Ми досягнемо того, щоб ліс Коцюбинського мав статус національного заповіднику”, – додав він.

Це справа рук Андрія Старовойта – ідейного натхненника Володимира Жаркова

На питання журналістки щодо того, які конкретно юридичні кроки були вжиті народним обранцем задля отримання лісом статусу Національного заповідника відповідь була такою:

“З сьогоднішнього дня ми почнемо вживати юридичні кроки. Вже підготовлені листи до Президента, і всіх вищестоячих органів влади, виконавчих і законодавчих”.

Нагадаємо, ще місяць тому прості активісти селища Коцюбинське розпочали збір підписів разом із представниками київської громади, аби надати йому високий природоохоронний статус “Національний природний парк Біличанський ліс”.

Правознавці наголошують, що є дуже велика різниця між статусом “національний парк” та “національний заповідник”.

“Природний заповідник та національний природний парк це різні об’єкти природно-заповідного фонду, мають різну мету створення та режим охорони. Природний заповідник має найвищий режим охорони. На території природного заповідника забороняється, серед іншого, розведення вогнищ, влаштування місць відпочинку населення, стоянка транспорту, а також проїзд і прохід сторонніх осіб, пересування механічних транспортних засобів, за винятком шляхів загального користування, туризм тощо. Підстав для отримання цього статусу, на наш погляд, немає”, – аналізує нормативно-правову базу Андрій Нечипоренко, адвокат компанії “Наталія Субота і партнери”.

“Територія ж національного природного парку за режимом охорони може бути поділена на 4 зони: заповідна зона, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації та господарська зона. Заборони, які стосуються природних заповідників допустимі тільки в заповідній зоні, на решті ж території вищезазначені обмеження не застосовуються”, – додає він.

Режим охорони національного природного парку є менш суворий, ніж природного заповідника, і допускає, скажімо в зоні стаціонарної рекреації розміщення готелів, мотелів, кемпінгів тощо. Застосування таких норм закону не виключає можливу незначну вирубку дерев в подібних цілях.

Фахівці з Інституту політичної освіти, вбачають в подібних політичних заявах місцевого депутата невдало розроблені піар-стратегії.

“Очевидно, що депутат хоче пройти знову до влади. Почув про ініціативу активістів, зрозумів сам чи йому підказали, що це дуже гарний хід “озеленити” свою передвиборчу програму, от він і заплатив за прес-конференцію інформаційній агенції УНІАН, щоб розповісти київським журналістам про свою “бурхливу” діяльність”, – аналізує дії селищного депутата Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти.

“Але для того, щоб це спрацювало, треба було до прес-конференції зробити якісь конкретні дії. Бо виходить що? “З сьогоднішнього дня ми почнемо вживати юридичні кроки” – несерйозно. Що зроблено до цього? Більше того людина не розуміє, що вона пропонує. Не розуміє різниці між національним парком та заповідником. Отже вона цією темою, дійсно не займалась серйозно”, – додає він.

Передвиборчий цинізм очевидний не лише експертам, коцюбинчан здивувала звістка про зміну світогляду депутата Жаркова.

“Два роки минуло як пройшла перша хвиля дерибану. Жодної заяви, дії чи просто незгоди від депутата не було чути. Його однодумці з “Пересвіту” отримали ділянки, а дехто вже будується на місці вирубаного лісу. І тут раптом такі заяви. Організовано все дуже примітивно. “Я не знав, не бачив, всіх обдурив злодій Садовський і депутатів і мешканців… Голосування з приводу надання земельним ділянкам “як такого” не було … були розмови Голови з депутатами… ” – якийсь дитячий лемент, а не позиція зрілого політика”, – відреагував на заяви Володимира Жаркова коцюбинчанин В’ячеслав Колісник.

“Дуже просте запитання : “Що ж ви, законний представник та захисник громади два роки мовчали що є такий нечесний Садовський, який, виявляється, підробляє такі доленосні для селища рішення і,  гнобить депутатський корпус земельними хабариками? Відповідь одна – прес-конференція Жаркова – це чистої води передвиборчий популізм діяча, який одного разу проковтнув подачку і досидівся до того, що і виборцям сказати нічого…і другої подачки вже не пропонують”, – додає він.

До передвиборчої боротьби за крісло селищного голови штаб Володимира Жаркова почав готуватися близько півроку тому, заснувавши організацію “Рідне Коцюбинське” та однойменну газету.

Попри те, що представники його політичної сили та близькі до нього люди теж отримали ділянки на ці вибори Володимир Жарков вирішив позиціонувати себе як альтернативу Вадиму Садовському – чинному селищному голові, який разом із депутатами затверджував розпаювання прадавнього лісу.

Чинний голова селищної ради Вадим Садовський, який прагне втримати свою посаду, використав інший передвиборчий хід.

Щоб не відповідати перед громадою за те, що понад півтисячі ділянок дісталось мешканцям Дніпропетровської області та депутатам селищної ради він за кілька місяців до виборів запропонував всім охочим коцюбинчанам написати заяви на отримання землі, на якій росте прадавній ліс.

“Українці вірять передвиборчим обіцянкам й ідуть писати заяви до селищної ради. Люди не розуміють, що це мильна бульбашка. Депутатів цікавить тільки їхня земля – цих 500 ділянок. От вони і провели фіктивні слухання, щоб це все узаконити. Жарков став на захист лісу? А що в Жаркова нема там участка? Та брехня!” – говорить Ігор, мешканець Коцюбинського.

На слуханнях громадяни безрезультатно намагались дізнатись прізвища власників лісу. Їхній плакат через кілька хвилин подер депутат селищної ради

“Я знаю, в нашій газеті писали, фірма “Пересвіт” Жаркова і Старовойта подавалась на охорону Біличів. Хочуть стати добровільними дружинниками і охороняти селище від наркоманів та людей напідпитку. Оце ми вийдемо захищати ліс, а вони повідбивають нирки, скажуть, що ми були п’яні. Досить того, що у Старовойта є дозвіл на зброю. Але будемо боротись”, – додає він.

Активісти в селищі усвідомили, що чекати від когось того, що життя в селищі зміниться на краще – марно. Вони пропонують всім охочим, хто вже проявив себе в боротьбі за ліс, в організації ОСББ та іншій діяльності на користь громади селища об’єднати зусилля й виставити своїх непартійних кандидатів в депутати та на голову селища.

Олег Боровий, Українська правда. Київ

2 коментарі

  1. Козак 7 Серпня 2010 at 17:35

    Я підтримую пропозиції порядних людей про обєднання зусиль по недопущенню знищення лісу та проведенню певної роботи по виборах голови та депутатів селищної ради. Необхідно швидще обєднуватися та висувати прядних людей на посади депутатів селищної ради та голову. Я не розумію. чому автор статті пише, що землю (ліс) отримали мешканці дніпропетровської області. Ніяких там мешканців немає, за цим стоять 1-2 депутати Верховної ради, які через своїх “прихвостнів” підробили списки нібито громадян дніпропетровської області та завдяки “підхаліману” Садовському провели їх через рішення Коцюбинської селищної ради. А щоб Садовський був у “долі” відстебнули з барського плеча для нього та його “карманних депутатів” якусь сотню участків. Чому не деребанить все рівно у “слуг народу” на першому місці гороші, про наслідки вони не думають адже у них є “хатинки” , острівки в океанах і вони стараються приумножити свій капітал за рахунок простого трудолюбивого українського народу. А пан Присяжнюк “кришує ” такі злочинні дії я думаю тому що він сам такий.

    • fedor100 11 Серпня 2010 at 08:48

      У відповіді на лист активістів МВС вказало, що із 500 ділянок кілька сотень отримали мешканці Дніпропетровської області. Слідчий встановив, що заяви були підроблені невідомою особою. (є два відповідних документи)

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539