Лісова варта: захист ялинок від браконьєрів

1

 (699x525, 189Kb)У київському лісі палять молодняк. Усе офіційно і за технологією. Традиційно у грудні лісники прополюють молоді саджанці. Відходи палять – лякають браконьєрів.

Дим можна побачити за кілометр. Лісники на це і сподіваються.

“Народ уже вийшов на полювання за цими молодими культурами. Одного джипа ми не встигли зазняти на відео. Але зазняли номери і передали в прокуратуру,” – пояснює лісник Олександр Кулик.

Цей ліс простягається від Києва, тож охочих взяти ялинку додому – тисячі. П’ятеро лісників вдаються до хитрощів.

За периметром молодих глицевих насаджень розводять багаття з різних боків. Патруль ходить від вогнища до вогнища – гріється.

Потенційні порушники бачать дим і розуміє – працює охорона. Тому дерева не чіпають.

Штраф за незаконне вирубування двометрової красуні – 200 гривнень.

Лісники чинять так, як забороняють іншим – вирубують молодняк. Але на відміну від людей, які вирубують собі кращі дерева, тут вирізають виключно те, що заважає подальшому розвитку лісового господарства.

Пояснюють, що це, як город прополювати,  – лише взимку.

“Ми садимо їх через кожні 40 сантиметрів. Тепер вони підросли і можуть переплітатися. Треба освітлення. Ми залишаємо нормальний стовбур, а ось цю прибираємо. Між ними має бути метр,” – пояснює працівник Святошинського лісопаркового господарства.

Влітку подібне робити заборонено, бо може статися лісова пожежа. Взимку – це безпечно, ще й користь є.

Дерева спочатку сортують.

“Хороші відбираємо, а все решта доводиться спалювати,” – пояснюють технологію лісники Святошинського лісопаркового господарства.

Гарні забирає вантажівка лісгоспу – їх везуть у столицю на продаж. Забраковані залишають для багаття – відлякувати браконьєрів.

За матеріалами СТБ.

Лісник Олександр Кулик звернувся до редакції сайту з проханням розмістити на сайті пропозицію для тих, хто хоче на Новий рік вдома встановити справжню ялинку, а не штучну.

“Я дуже прошу не господарювати в молодняку на свій розсуд а звернутися до Святошинського лісопаркового господарства чи до мене, й з тих ялинок, що йдуть на спалення, ми, лісники, обіцяємо безкоштовно відібрати найкращі новрічні красуні коцюбинчанам. От і журналіст від багаття одну ялинку врятував.

Ми їх все одно спалюємо. А вирубка дерев на свій розсуд тільки шкодить деревам й нам клопоту додає,” – звертається лісник до громади селища.

1 Comment

  1. Винни 19 Грудня 2010 at 01:08

    А я вот видел “москвичок” этого Кулика с надписью “лесная охрана” (даже фото сделал на мобильник) полностью набитый не спаленными елками….наверное привез для Ирины Федорив и других “борцов за лес”))))))))))))…..не ….они кристально честные)))))))))))))))))) тогда на продажу))))))))))))

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539