Відсутність вакцин: нещеплені діти і дитсадки

1

вакцины свиного гриппаКількість невакцинованих дітей в Україні зростає. Понад 3 місяці поліклініки без вакцин. Матері хвилюються за імунітет дітей та бояться, що без щеплень малечу не візьмуть у дошкільний заклад. Чи варто хвилюватися батькам і куди поділася вакцина – дізнавалися журналісти програми «Вiкна-Новини».

Немовляті понад три місяці мати Тетяна не може зробити потрібних щеплень.

“Я народила дитину й їй зробили щеплення від туберкульозу у пологовому будинку. Пропонували одразу від гепатиту, але сказали, що його можна і за місяць зробити в нашій селищній поліклініці.

Я пожаліла дитину, бо ще маленька була. Прийшла за місяць, а мені кажуть, що вакцини нема. Мені перетелефонувати обіцяли, але так і не перетелефонували. Приходжу і сама перепитую. Кажуть, нема.

За гроші мені не пропонували робити. Але інші мами казали, що їм пропонували і робили за 450 гривень. Завлікарні, як мені казали, так взагалі про безкоштовні щепленя і чути не хоче. Всім, хто в неї на обліку пропонує робити за гроші,” – розповідає коцюбинчанка.

Так новонародженні вже пропустили кілька важливих щеплень. І календар вакцинації просто не діє.

“Гепатит мали робити в 1й день, 1 місяць. На третьому місяці треба робити щеплення від дифтерії, коклюшу та стовбняку. Такі ж прививки в 4 та 5 місяців. Від поліомієліту – 3 прививки. Треба щеплення від гемофільних інфекцій. На даний момент моїй дитині не зробили жодної,” – розповідає мати Тетяна.

Лікарі ж бояться повторення ситуації вісімдесятих. Тоді чимало українців добровільно відмовлялися від вакцинації дифтерії. Наслідком стало масове захворювання на цю недугу.

“Якщо кількість дітей досягне критичної маси, тобто певної популяції не щеплених, то це може викликати епідемію,” – пояснює педіатр Руслана Товмаш.

Донька Олени Довженко – Настя – вже проґавила кілька щеплень. Мати боїться: навіть якщо вакцина з`явиться найближчим часом – до 1 вересня можуть не встигнути.

“Взагалі невідомо, коли ця вакцина буде. Або буде ажіотаж жахливий. В серпні, коли зявиться ця вакцина, я не уявляю, що буде робитися в дитячих поліклініках,” – говорить Олена Довженко.

Чому немає вакцини журналістам програми “Вікна-Новини” пояснили в міністерстві й запевнили, що через 2 тижні вона таки з’явиться.

“Ми закінчуємо цикл закупівлі, проведення тендерів. І в нас вже в середині липня почне надходити вакцина. Це перше. І друге, чому не вистачає вакцини. Бо ми не повністю забезпечені фінансовими ресурсами,” – пояснює ситуацію міністр охорони здоров’я Олександр Анищенко.

Оскільки батьки налякані, що дітей не візьмуть до дитсадків, то число охочих зробити щеплення в приватних поліклініках зростає. За гроші її дійсно пропонують і в державних медичних закладах.

За вакцину правлять від 400 до 500 гривень. Але мати Лізи та Насті викласти близько півтори тисячі гривень за три “безкоштовні” щеплення не в змозі.

Мало хто знає, що ажіотаж довкола обов’язкових щеплень – штучний.

“Відмова керівника дошкільного навчального закладу у прийнятті дитини до закладу без відповідних профілактичних щеплень суперечить діючому законодавству України. За наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, в якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу,” – стверджує у своєму листі заступник міністра освіти Борис Жебровський.

У МОЗі теж заспокоюють. Якщо дитина пропустила щеплення не з своєї вини – лікарі повинні підписати довідку і дитина відвідуватиме садочок.

За матеріалами СТБ.


1 Comment

  1. Винни 7 Липня 2011 at 21:12

    Парадокс…..а все мои знакомые ругаются по поликлиниках и платят неслабые деньги чтобы их детей не прививали.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539