Влада відкрила озеро з лактопозитивними кишковими паличками / Колонка автора

16

Дерибанники в Коцюбинському, що під Києвом, у своєму цинізмі себе переросли.

Після намагання подерибанити 4 тисячі гектарів лісу, коли вікові сосни на папері стали кущами, вони вирішили поряд з розданими собі ділянками розчистити лісовий ставок.Ще б пак, тоді вартість їхній ділянок, що розташовані в лісі на невидимій вулиці Новоозерній, виросте й їх можна буде продати подорожче. Раніше в лісовий ставок ніхто не намагався залізти, бо всі розуміли: тут купатись не можна.

“Ціле літо діти й дорослі після так званого “очищення” купалися в ставку. Всі прекрасно знають, що поряд з озером приватні будинки на околиці села скидають просто в ґрунт нечистоти, в тому числі туди, де протікає струмок, що наповнює озеро.

Депутат облради, яка займалась очищенням озера, Наталія Семко, приїхала і перед останньою сесією селищної ради повідомила, що відкриття озера відбудеться 22 серпня о 16:00.

Вона запевнила, що результати санепіддостіджень дозволяють в озері купатися, а стоки, за її словами, не потрапляють в водоймище через посуху, а йдуть одразу ж вниз, у землю,” – розповідає Ірина Федорів, журналіст і депутат Коцюбинської селищної ради.

Оскільки журналістів та людей при здоровому глузді важко переконати, що нечистоти не потрапляють в озеро, то ми звернулися до МОЗ й попросили зробити терміново аналіз води в лісовому ставку.

“Святошинське лісопаркове господарство”, яке, вочевидь, турбується про коцюбинчан значно більше, ніж місцева влада, теж звернулось до СЕС Святошинського району міста Києва і протягом останнього тижня воду ставка ретельно вивчали фахівці.

Висновок СЕС, є прогнозованим: “якість відібраних проб води не відповідає вимогам СанПиН4630-88 “Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения” за вмістом лактозопозитивних кишкових паличок“…

У СЕС роз’яснили, коли можна відкрити пляж й що може спричинити наявність такої палички в воді.

“Хтось поставив грибок, насипав піску чи перерізав стрічку, то це ще не пляж. Повинен бути паспорт зони відпочинку. Там є низка вимог, щоб зона отримала статус пляжу.

А якщо людина тут загине, то ніхто не відповідатиме. Повинні бути, наприклад, туалети, фонтанчики, рятувальний пост, рятувальні човни і кола, точки, де вимірювали б температуру води, має бути водолазне обстеження дна, постійний лабораторний контроль води.

Наявність лактознопозитивної кишкової палички свідчить про те, що, можливо, в водойму попадають фекальні стоки. Якщо є приватний сектор, то скоріше за все фекальні стоки можуть попадати в озеро.

Можливо, також не працює в водоймі процес самоочищення,” – роз’яснює причини Андрій Гуляков, Відділення комунальної гігієни санепідстанції Святошинського району міста Києва.

Факт вражав би ще тим, що Наталія Семко, яка відкриває озеро, входить в екологічну комісію облради.

Вражав би, але після того, як ця екологічна комісія підтримала листа на президента і Верховну Раду, щоб ліс таки віддали в адміністративне підпорядкування коцюбинській селищній владі, яка його тоді успішно роздерибанить, то відкрити “пляж”, де вода не відповідає нормам СЕС і де будуть купатись люди – це дрібниці.

Лізьте, шановні мешканці селища, упийтесь водою з лактопозитивних кишкових паличок, бо пані Наталія Семко вирішила з панами дери банниками озеро відкрити й попіяритись.

Зранку депутатка облради Наталія Семко телефонувала журналісту і депутату Коцюбинської селищної ради Ірині Федорів і почала погрожувати.

“Запитала мене, чому я не вийшла на суботник прибирати біля озера. Я пояснила, що вихідними і під час відпустки регулярно цим займаюсь, а вчора в робочий день була зайнята тим, що намагалась отримати результати проб води, які робила СЕС.

Наталія Григорівна почала кричати в слухавку: “ти не прокурор”. Пояснювала, що вона на сесії селищної ради казала про те, що проби нормальні й їй мають вірити на слово.

Моя відповідь про те, що четверта влада (ЗМІ) ніколи не вірить владі й перевіряє інформацію викликала ще більшу істерику й заяви, що я ці результати купила, бо зверталась не до обласного СЕС, а до київської СЕС. Я пояснила, що зверталась виключно в МОЗ, а там мені повідомили, що балансоутримувачем ставка є київське комунальне підприємство.

Тоді депутатка облради заявила, що я маю їй звітувати про те, що я роблю, бо вона має “вищий ранг”. Їй розтлумачувала, що згідно з Законом України звітую виключно перед виборцями – мешканці будинку Меблева 11-Б та Лісова 20-А. Щоб я звітувала перед нею, їй треба не ранг, а лише банальна реєстрація в паспорті громадянина України в будинках мого округу.

От тоді почались погрози, що якщо я щось таке утну (оприлюдню результати), то Наталія Григорівна звернеться до Віктора Федоровича Януковича, щоб… він визнав мене “невміняємой,” – розповідає Ірина Федорів.

На жаль, освітній рівень наших обласних депутатів нижче санітарного мінімуму.

“Я зрозуміла, що говорити нема з ким, бо коли людина, депутат облради від “Партії Регіонів” думає, що в цьому полягає робота президента, а не інших структур, то говорити, справді, нема з ким.

Зранку редакція над цим щиро посміялась. І запропонувала пані Семко звернутись не до Януковича, а до Якубовича на “Поле чудес”. Може, там допоможуть вирішити це питання.

А якщо серйозно, то пані Семко не почула головного. Я як молода мама обома руками за те, щоб почистили ставок і проти вирубки дерев. І мені все одно хто чистить став: область, Київ, Євросоюз чи США.

Але якщо є стоки нечистот з приватних будинків, то до того, як робити чистку озера, треба вирішити питання з нечистотами, бо люди візуально бачать, що чистка озера відбулась. Діти, не роздумуючи, туди лізуть, а відповідних табличок, що забороняють купатися, нема.

Хтось перед виборами хоче пропіаритися й відкрити громаді озеро, це зрозуміло. Не зрозуміло як можна так ставитися до своєї громади й зокрема дітей, щоб цинічно відкривати озеро й заявляти всім депутатам селищної ради, що нечистоти не потрапляють до води,” – додає Федорів.

За логікою чиновників області й Коцюбинскього журналісти й громада під час захисту лісу купили прокуратуру, суди й ось тепер СЕС і МОЗ.

У них не стає розуму зрозуміти, що за нами не гроші, а буква закону. Саме тому ліс ще стоїть й ми знаємо реальну ситуацію щодо стану води в ставку.

Хочу повідомити всім, що справа щодо порятунку лісу й боротьбою за конституційні права людей, є боротьбою не конкретної редакції, не конкретного журналіста, а кожної людини, яка хоче, щоб її держава нормально розвивалась.

А тим людям, які закидають нам, що ми не прибираємо ліс, то не ганьбилися б. Ви це зробили раз у скільки років для піяру перед виборами, відкриваючи озеро з кишковими паличками для громади?

А ми щороку по кілька разів заходимо в ліс й вивозимо причепи сміття.

2010 рік

2011 рік

2012 рік

і біля озера ми прибирали цього року

УП. Наталія Соколенко

16 коментарів

  1. Вячеслав 22 Серпня 2012 at 17:54

    Добрый день!
    Захожу на этот сайт с постоянной регулярностью и читаю выложенные здесь статьи, даю комментарии крайне редко, но сейчас опять не могу спокойно смотреть, чтобы не прокомментировать статью!
    Ирина, вы слишком критично относитесь к тому, что делает власть в посёлке, и одинаково негативно судите как о плохих, так и о хороших делах представителей власти, которые делают в силу своих возможностей и полномочий, что-то для людей Коцюбинского. Хочу увидеть Вас и вашу команду единомышленников во главе посёлка, и что вы сможете сделать для него, думаю что немного!!!
    Также как и у теперешней власти, будут у вас и хорошие и плохие поступки, это как в жизни все мы делаем и плохое и хорошее, независимо от наших желаний и первоначальных намерений.
    Давайте не будем клеймить, а может, попробуем помочь подняться посёлку и перейти на более высокую ступеньку своего развития, чтобы и детям было, где жить и учиться, в своём родном посёлке!
    P.S. голова вашего посёлка, поверьте мне, далеко не самый худший представитель власти, вы просто ещё не жили в других пригородах Киева!

    • Uncle Ы 23 Серпня 2012 at 15:46

      > P.S. голова вашего посёлка, поверьте мне, далеко не самый худший представитель власти, вы просто ещё не жили в других пригородах Киева!

      А меня мама учила равняться по лучшим, а не по худшим….

  2. Uncle Ы 22 Серпня 2012 at 21:13

    А еще госпожа Семко “бесплатно” вывозит бытовые отходы в поставленных ею по Коцюбинскому контейнерах, забывая о том, что, на самом деле, это не она бесплатно вывозит, а жители Коцюбинского бесплатно сортируют для нее ценные вторичные отходы, на которых она, сдавая их на переработку, зарабатывает. Нет, мне не жалко дать ей заработать, я с удовольствием сортирую отходы и складываю их в эти контейнеры. Но все же было бы приятно, если бы происходящее называлось своими именами.

  3. Анюта 23 Серпня 2012 at 13:12

    Дозвольте не погодитись із попереднім коментарем. Як дружина еколога скажу, що у нас, на Україні “на смітті не заробиш” – люди, що цим займаються мають сталеві нерви та силу волі. Тому, що це – щоденна тяжка праця. Усі встромляють палки в колеса – ЖЕКи не розуміють для чого це, люди не хочуть сортувати, бо не бачать необхідності, законодавча база залишає бажати кращого…
    Український менталітет не звик сортувати відходи, а у Європі та США цим займаються усі…У них 80-90 відсотків потрапляє на переробку. І не можна скажати, що це – прибутковий бізнес, це – просто необхідність, спосіб життя.
    В протилежному випадку площа сміттєзвалищ буде у багато разів перевищувати площу парків, сміття буде гнити у землі сотні поків. Звісно, це не додасть усім нам здоров’я.

    • Uncle Ы 23 Серпня 2012 at 15:48

      > що у нас, на Україні “на смітті не заробиш”

      Именно поэтому в киосках по сбору вторсырья альтруистично настроенные бизнесмены дают в обмен на бутылки, пластик и металлолом наличные деньги. Конечно же, они это делают себе в убыток, просто потому, что им жалко природу, мать нашу.

    • Сашко 23 Серпня 2012 at 15:50

      Ребята успокойтесь, Наталья Семко получает еще и неплохую “поддержку” из бюджета, так что вы лучше о себе думайте, а у неё и без вас все в шеколаде.

  4. Влад 24 Серпня 2012 at 15:33

    С другой стороны, если б мы не сортировали отходы, площади свалок увеличивались бы в геометрической прогрессии. Почитайте пожалуйста, какую пользу получает экология от раздельного сбора мусора. Сколько всего можно сделать из выброшеного пластика, стекла и бумаги.
    Смелым и ответственным первопроходцам всегда достается больше всего.
    Но кто-то должен у нас этим заниматься, и я счастлив, что в данной сфере у нас работает такое предприятие и такой ответственный человек. Наталья Григорьевна, сил Вам и терпения.

  5. з вулиці Шевченка 26 Серпня 2012 at 17:36

    Пані Ірино! Варто було вашу телефонну розмову з цією пройдисвіткою-депутатшою записати на диктофон. Ото була б інфо-бомба в ефірі СТБ та Інтернеті!

  6. Сергей 27 Серпня 2012 at 13:55

    Был в сел. совете, видел “высновок СЕС” – там чётко видно, что вода в озере отвечает нормам.
    У нас не критикуют только тех, кто ничего не делает. Депутат Семко к последним не относится.

  7. Сосед 27 Серпня 2012 at 15:16

    Щось замовкла справа з Природним Заповідником. Не підписує Президент указ?

  8. Олег 30 Серпня 2012 at 11:27

    Хватит считать чужие деньги.Зарабатывайте свои. Во всем мире принято разделять отходы по категориям и ничего тут плохого нет. Побольше бы было таких предприятий и таких людей как Семко.

  9. Сан Саныч 1 Вересня 2012 at 12:52

    Под никами “Олег” и “Сергей” явно просматриваится лик депутатшы-дерибанши Семко. Да не о ее бизнесе ведь идет речь! Мусор пускай вывозит и зарабатывает на этом, никто ж не спорит. Речь идет об озере! Вот вы лично, так называемые “Олег” и “Сергей”, пустили бы своих детей купаться в это озеро? А самим слабо так искупаться? Вот в чем вопрос…

    • Олег 4 Вересня 2012 at 10:56

      По крайней мере оно стало чище!!! Лучше,чтоб оно оставалось в том виде, в котором просуществовало не одно десятилетие?? А относительно палочки, то уверен, что это провокация госпожи писательницы. И при чем тут чистка озера и фикалии,которые поступают с частного сектора???. Вопрос немного не в ту “сторону”.

  10. Сергей 4 Вересня 2012 at 08:42

    Человека стали критиковать с первого же комментария (в том числе за реальную помощь экологии) – за какие грехи – непонятно. Если б вы знали её лично – язык бы не повернулся писать то, что Вы тут написали. Поскольку знаю Семко лично – могу думать о ней только хорошо. И ещё поскольку знаю её лично – могу сказать, что на позапрошлых выходных после утренней службы в церкви она сама купалась в Коцюбинском озере.

  11. Виталя 4 Вересня 2012 at 22:47

    Зашел на сайт случайно, но не могу промолчать… Я лично знаю Семко ,Мельника,Жовтяк, Цикаленко… Не покрывайте грязью людей, которых не знаете лично!!!В Украине много богатых людей, но мало кто из них готов отдать хоть гривну без отчетности. Мельника сам не воспринимаю. О Семко, о Цикаленко не могу сказать ничего плохого . Вообще-то Вы делаете полезное дело …Плохо только и не понятно зачем Вы лезите в политику.Ведь вы не одного хорошего слова не пишите о ней,так туда рветесь…А Вы будете хорошим мером?Достойным депутатом?

  12. Олег 16 Жовтня 2012 at 09:50

    Я не лик Семко, хотя лично ее и знаю. Прекрасная женщина. И многим до неё ой как далеко. Она была инициатором чистки озера. Чистили дно,укрепляли и чистили береговую полосу. Воду она свою НЕ запускает в озеро и на этом не зарабатывает. Вода идет по каскаду и поступает в озеро и идет дальше.Мало ли на пути кто какую гадость кинет в воду.А ей отвечать?? Спасибо лучше б сказали хотя бы за это

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539