Виборців, які брали відкріпні, можуть повернути голосувати на рідні округи

0

Виборці, які раніше подали заяви про зміну місця голосування на інший округ скоріше за все будуть повернуті голосувати у свій округ.

Про це заявила радник президента з юридичних питань Олена Лукаш.

Вона повідомила, що президент України звернувся до міністра внутрішніх справ та голів держадміністрацій з проханням вжити вичерпних заходів щодо недопущення маніпулювань і спотворення волевиявлення виборців в одномандатних виборчих округах.

Їм доручено здійснювати жорсткий контроль за виконанням постанови ЦВК від 13 вересня, якою встановлюється новими вимоги для місця голосування виборців.

Як відомо, відповідно до постанови, виборець тепер має надати документ, який би підтвердив необхідність зміни місця голосування.

Лукаш відзначила, що після ухвалення цієї постанови, масова міграція виборців у кілька округів припинилася.

Радник президента попередила всіх, хто планував влаштувати “виборчий туризм” та спотворення даних державного реєстру виборців, що це є злочин, за який передбачено покарання до 5 років позбавлення волі.

Вона також застерегла громадян від участі у подібних акціях і не ставати співучасниками злочинів.

“Щодо аномальних переміщень, які вже склалися, то завдяки злагодженій роботі ЦВК, МВС та місцевих органів влади вони будуть скасовані”, – заявила Лукаш.

Як відомо, найбільша кількість заяв про зміну місця голосування подана на 95 округ, де балотується Петро Мельник, 222 окрузі, де балотується Максим Луцький та у Печерському районі Києва.

Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO відзначає тенденцію “міграції” виборців між дільницями депутатів-мажоритарників.

Про це повідомляє прес-служба організації, передає Інтерфакс-Україна.

“Ми висловлюємо побоювання, що це може бути пов’язано з можливою підготовкою фальсифікацій на мажоритарних округах. Занепокоєння викликає і той факт, що контролювати цю ситуацію фактично нікому. Ні ЦВК, ні Генпрокуратура не мають необхідних повноважень”, – зазначив директор CIS-EMO Олексій Кочетков.

Організація відзначає, що ЦВК може формально зафіксувати порушення і звернутися до Генеральної прокуратури, але й вона, у свою чергу, не має повноважень перевірити підозрілі передвиборчі переміщення громадян

Цієї осені сезонна “міграція” виборців стала масовим явищем: згідно з даними з відкритих джерел, зокрема Держреєстру, йдеться про Київ та Київську область, Одесу, Житомирську та Черкаську області.

Утім, як зазначають експерти CIS-EMO, навіть перевіривши і встановивши значну кількість сумнівних заяв до дільничних виборчих комісій про голосування на цій ділянці, складно встановити, на користь якого саме з кандидатів-мажоритарників ця “міграція” здійснена. Таким чином, йдеться про “сліпу пляму” в законі про вибори, якою і намагаються скористатися недобросовісні кандидати в депутати.

На розгляд Верховної Ради вже внесено законопроект, що містить поправку до чинного закону про вибори, яка, ймовірно, усуне цю “сліпу пляму”: виборцям, які тимчасово змінили місце голосування, пропонується голосувати тільки за виборчі списки.

Однак є ймовірність того, що законопроект не буде поставлений на голосування до дня виборів.

Є й інший варіант вирішення проблеми “політичних мігрантів”: через Конституційний суд.

Комітет виборців України вважає виправданим рішення ЦВК обмежити тимчасову зміну місця голосування виборців округом їхнього проживання.

Про це в ефірі 5 каналу сказав заступник голови КВУ Віталій Тесленко, повідомляють Українські новини.

“Можна сказати, що певною мірою ця постанова ЦВК від 22 вересня (про обмеження зміни місця голосування) частково порушує права виборців. Звичайно, є люди, які в цей день не можуть кудись переїжджати й вони будуть обмежені, на жаль, у можливості проголосувати за територією своєї виборчої дільниці”, – сказав він.

“Але ситуація настільки була загрозливою у зв’язку з нарощуванням загрози проведення фальсифікацій за рахунок цього тимчасового переміщення людей, так що ми можемо тільки привітати цю постанову”, – зазначив Тесленко.

Тесленко зазначив, що рішення ЦВК менше зло порівняно з потенційними фальсифікаціями, адже використання систем з переміщенням виборців могло б бути дуже небезпечним.

Як відомо, 22 вересня ЦВК обмежила тимчасову зміну місця голосування виборців округом їхнього проживання.

Масовий “виборчий туризм” до 95 округу залишається не єдиною проблемою, яка уможливоює фальсифікацію.

Під стінами ЦВК пройшла акція, організована громадським рухом “Чесно”. Учасники заявили про фальшування результатів жеребкування при формуванні ДВК у виборчому окрузі №95.

Саме у ньому і балотується одіозний “регіонал” Петро Мельник, який ініціював ціле переселення народів у межах Київської області, щоб забезпечити собі прохідне місце в Раді.

Крім руху “Чесно”, проти Мельника протестували прихильники “Батьківщини” і “Удару”.

Пікетувальники протестували проти несправедливого формування ДВК, в результаті чого до складу комісій потрапили виключно люди Мельника.

Вони вимагали розформування ОВК №95 та проведення нової процедури жеребкування для формування нового складу комісії, а також зняття з реєстрації Мельника за використання адмінресурсу для організації своєї передвиборчої кампанії.

Українська правда

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539