За встановлення індивідуального опалення будуть штрафувати?

0

У нацкомісії реґулювання ринку комунальних послуг розробили спеціальний проект. Чиновники пропонують штрафувати громадян за самовільну роботу з газовим обладнанням. І ледь не заборонити індивідуального опалення. Бо від самовільно встановлених казанів щороку гине чи не двадцятеро осіб.

У Коцюбинському, де ціна за опалення сягає понад 10 гривень, громадяни встановлюють індивідуальне опалення, аби заощадити на невиправданих тарифах й неякісному опаленні.

Онук коцюбинчанина Сергія Шекетька вдома бігає взимку в памперсі.

“Я ні від кого не залежу, коли там хто включить чи не включить. Коли котельня буде чи не буде. Коли прорветься, коли монтажі. Було таке, що 31 грудня було холодно, бо у них прорвало. У мене троє маленьких хлопчиків. В хаті 25 градусів. Бігають, не надягають кожухи, які я надівав, коли були мої діти малі,” – каже дідусь Сергій.

У квартирі він мешкає разом з двома дітьми та їхніми родинами. Площа квартири 150 квадратних метрів.
Я плачу зараз 270, 280, 300 гривень, а так би платив 1 200. За місяць я платив би те, що я зараз плачу за сезон,” – підраховує Сергій Шехетько.

Але через таку економію в дідуся Сергія можуть виникнути згодом клопоти. Нацкомісія, що реґулює ринок комунальних послуг, написала проект.

Згідно з його положеннями, пропонують штрафувати тих, хто встановив казан у будинку з центральним опаленням.

Штраф – 3 500 гривень. Крім того, як відімкнувся від центральної батареї, має під’єднатися назад своїм коштом, бо власна труба шкодить екології та й додаткове газове обладнання в хаті – небезпека.

Сусіди пана Сергія тим часом теж хочуть автономного тепла. Їм відмовили: за законом або всі мешканці купують казани, або ніхто.

“Переходити на індивідуальне тільки всім будинком…А це нереально. Пенсіонери. Як там каже баба Вєра. Скільки нам осталось,” – каже депутат селищної ради Віткор Боримський.

Голова комісії з регулювання комунальних послуг журналістам “Дзеркала тижня” зазначив:
“Далеко не кожен може собі дозволити собі встановити дорогу індивідуальну систему. Виходить, що держава дотує багатих, а бідні, ті ж самі люди похилого віку та самотні люди, залишаються за бортом. Це неправильно.”
Якщо  законопроект подадуть і ухвалять – уже навіть згоди всіх мешканців буде мало.

Треба, щоби будинок входив до теплового району, схема якого дозволяє автономне опалення.

Далі закабалення буде ще жахливішим. Бо якщо всі масово почнуть відрізатися від неякісного і дуже дорого опалення то наші монополісти залишаться без прибутків. І тому вони вигадують й лобіюють через міністерства нові схеми закабалення населення. Що щеб таки вигадати щоб люди безальтернативно платили і нікуди не смикалися,”- пояснює чому вводять реформи адвокатеса Тетяна Монтян.
Коментувати проект, що його самі ж написали, в комісії поки що не готові. Тому невідомо, що буде з тими, хто раніше законно провів опалення, як от пан Сергій.

Так само не відомо, що робити мешканцям Закарпаття, де вже цілковито відмовилися від центрального опалення, аби щадити кошти й мати якісне опалення.

За матеріалами СТБ.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539