Прокурор Ірпеня: Ми будемо реагувати дуже жорстко, законно і принципово

1

Прокурор Ірпінського регіону Мирослав Пацкан запросив на міжвідомчу нараду, яка відбулась 31 травня, керівників місцевих рад Приірпіння, щоб розглянути найбільш важливі та скандальні питання у сфері незаконного розподілу та використання землі в регіоні.

На нараді в прокурора були присутні голови Бучі, Ворзеля, Ірпеня, Коцюбинського та Гостомеля.

Мирослав Пацкан охарактеризував роботу Реєстраційної  служби Ірпінського міського управління юстиції Київської області таким чином: “амбіції – великі, а реальних правопорушень – море”.

За словами прокурора, робота цього державного центру реєстрації є несумлінною, містить правопорушення та ознаки корупційних дій.

Як приклад, було наведено випадок перереєстрації низки ділянок Біличанського лісу, всупереч існуючому листу-заборони прокурора міста Ірпеня та президентського контролю над справою незаконного переділу лісу.

“Всі знають, у всіх це на слуху, є лист прокурора, контроль перших осіб держави та провідних ЗМІ, численні мітинги громади… При цьому – нікого і нічого не бояться, перереєструють земельні ділянки у власність різних приватних фірм. Я обіцяю, як прокурор Ірпеня, усі ці факти не залишаться просто фактами! Ми будемо реагувати дуже жорстко, законно і принципово!” – Наголосив Мирослав Пацкан.

Питання по Біличанському лісу, що стосувалися незаконного розподілу та відведення у користування тутешніх земельних ділянок, були адресовані й голові селищної ради Коцюбинського Вадиму Садовському.

Прокурор акцентував увагу н а тому, що власниками більшості ділянок стали мешканці Дніпропетровщини, особи, які жодним чином не причетні до місцевої громади Коцюбинського та Київщини. Факти законності отримання ними значних ділянок потребують окремого вивчення, переконаний прокурор.

Не менш резонансна ситуація спостерігається і в Ірпені, де паркові зони міста масово віддаються під забудову.

“За останні 10 років з 37-и ділянок під парковими зонами та скверами, місцями рекреаційного призначення залишилося менше 16-и”, – повідомив начальник правоохоронного відомства, додавши, що прокуратура зараз бере до уваги всі подібні об’єкти, які опинилися в центрі громадського незадоволення та мітингів, скарг громадян та матеріалів ЗМІ.

Мирослава Пацкан наголосив, що були виявлені порушення в роботі зокрема й останньої сесії Гостомельської селищної ради, яка прийняла рішення щодо зміни цільового використання кількох ділянок землі без погодження їх із прокуратурою й таким чином порушила закон.

У прокурора виникли запитання й до Ворзельського селищного голови Олександра Венгрика, які були пов’язані з порядком встановлення розміру нарахування та сплати коштів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури або пайової участі.

Так, кожен забудовник повинен виконати перед громадою певні, визначені законом пайові зобов’язання, наприклад, – внесок до бюджету коштів у розмірі до 10% від вартості зведеного об’єкту.

Втім, у Ворзелі забудовник офісних приміщень по вулиці Ковельській, 10 отримав, як виключення, дозвіл місцевої адміністрації на сплату коштів у розмірі не 10%, а лише 1,8%. Прокурора закономірно зацікавили причини подібних привілеїв, за якими бюджет громади отримав замість 4 млн. грн. пайової участі вдесятеро менше – лише 400 тис.

Окремого розгляду набуло питання координації між відомствами щодо вирішення зазначених та інших питань, вироблення ефективних механізмів взаємної співпраці у подальшому.

Місцеві посадовці погодилися на співпрацю між собою та з правоохоронними структурами, пообіцяли у найкоротші терміни дати відповідь прокурору Ірпеня на всі поставлені до них гострі запитання.

За матеріалами “Пульсар”.

1 Comment

  1. Туровський Олексiй 14 Червня 2013 at 10:15

    Для влади нашого регiону таке явище як тиск з боку прокурора як снiг в лiтку на голову. Звикли вони, що крiм iмiтацi? прокуратура нiчого не робить, а тепер голови чухають та не знають, як себе поводити з молодим та амбiцiйним прокурором, який навiть такi питання як Бiличанський лic та скасування актiв розглядае не рахуючись з “векими чинама”, якi це питання кришують…

    46.96.229.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539