Сухостій довкола селища загрожує дітям та дорослим

1

дерево упало на автомобиль / Фото: пресс-служба ГУ ДСНС Украины в КиевеАвторка: І. Федорів

Лісники Святошинського лісопаркового господарства Києва вже понад півроку не можуть зрубати сухостій та дерева, що загрожують безпеці коцюбинчан.

Кілька місяців тому, на депутатське звернення щодо нагальної необхідності провести рубки дерев, які загрожують перехожим та проїжджим машинам на вулиці Пономарьова, директор Святошинського ЛПГ Іван Крук відповів, що поки територія спірна, жодних робіт проводити не будуть.

Лісник Олександр Топчій пояснив, чому була надана така відповідь:

“Перед новим роком у зоні видимості селища ми почали планові санітарні рубки сухостою. Нашій роботі завадила міліція, яку викликали представники місцевої влади. Наших лісників забрали для пояснень, а техніку, яка нам потрібна для роботи, не віддавали кілька тижнів”.

На вулиці Меблевій просто над дитячим майданчиком в лісі та поблизу паркіну є не лише сухі дерева, але й дуб заввишки 7 поверхів.

В середині це дерево має порожнину й будь-якої миті під час сильного вітру загрожує тим, хто прогулюється лісом, паркує машину, чи просто перебуває вдома, оскільки цей дуб росте проти вікон.

Мешканці Меблевої зібрали підписи й було написане повторне звернення до Святошинського лісопаркового господарства.

“При всій повазі, якщо ми тільки наблизимось з технікою та вишкою, нам не дадуть зрубати дерева, які загрожують безпеці громадян, оскільки знову буде викликана міліція й у нас заберуть техніку, без якої ми не можемо так, як зимою, обходитись кілька тижнів. Влітку ліс може зайнятись від пожежі будь-коли. Ми в лісі на спірній території від межі селища не працюємо, бо затримають і лісників, і техніку,” – пояснює чому і цього разу зволікають із виїздом лісники.

Правоохоронці дійсно зобов’язані реагувати на будь-який виклик.

В селищі складається така ситуація, що Святошиське ЛПГ, яке отримує з держави фінансування з 1956 року й зараз фінансується з бюджету Києва не в змозі виконувати свою безпосередню роботу. В селищі ж, влада якого не визнає, що це ліс й вважає 4 тисячі гектарів територією для забудови,  немає господарства з лісниками й відповідною технікою.

Відповідно через те, що вирішення цієї ситуації може затягтись на місяці, а може й на роки, мешканці селища опинились заручниками маніпулятивної гри селищної ради.

І поки місцева влада воює за землю, просто над дитячим майданчиком ростуть дерева із сухими галузками.

Нещодавно в Севастополі суха галузка впала на дитину, розірвала щоку й мало не позбавила малечу ока.

Про цю ситуацію та про проблему, яка склалась в селищі з небезпекою сухостою через перешкоджання санітарним рубкам попериметру селища, я розповіла на засіданні підкомітету Верховної Ради України з проханням негайно втрутитись у ситуацію.

“Ну, только слез не хватает,” – зіронізував після наведеного прикладу у Севастополі й виступу про небезпеку сухостою для коцюбинчан депутат селищної ради Євстифєєв, у власності якого, як зазначив прокурор Ірпеня, перебуває близько 100 з 501 ділянок.

У своєму бажанні до власного збагачення, людина цинічно нехтує безпекою дітей та всіх коцюбинчан.

“Провести санітарні рубки вкрай необхідно. Будь-якої миті може статись з будь-чиєю дитиною чи з перехожими те, що трапилось в Севастополі. Хто буде відповідати? Та й навіщо підвищувати рівень небезпеки, якщо лиха можна уникнути,” – запитує мешканець Меблевої Сергій.

На святкуванні Дня журналіста, де був прокурор області Михайло Витязь, начальник головного ГУ МВС України Київскій області Валерій Мазан  та голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, довелося порушувати тему громадської безпеки в селищі й шукати винних і відповідальних у ситуації, коли безпека життєдіяльності дорослих громадян і дітей опинилась розмінною монетою для тих, хто цинічно прагне власного збагачення.

Анатолій Присяжнюк особисто пообіцяв набрати селищного голову Вадима Садовського, щоб вирішити це питання.

Дивує одне. На ділянці Яни Машталір “невідомі” так легко й безкарно поклали три сосни без будь-яких дозволів й з кричущим порушенням для безпеки коцюбинчан, зокрема дітей.

А  щоб спиляти небезпечні дерева при дорозі офіційно з лісорубними квитками на прохання коцюбинчан після депутатського звернення, питання “трьох сосен” має бути розглянуте на підкомітеті Верховної Ради України, прокурором області, начальником міліції облатсі та головою Київської облдержадміністрації.

Автор: Ірина Федорів, депутат Коцюбинської селищної ради

 

 

 

1 Comment

  1. Ольга 13 Червня 2013 at 00:18

    Кілька років тому у цьому ж дворі під час зливи повалило дерево – теж сухостій, що не був вчасно викорчуваний. Це дерево впало на дах машини, яка після цього ремонту не підлягала. А зараз чому мешканці Меблевоі повинні постійно тремтіти за своїх дітей та забирати іх з майданчику в вітряну погоду заради примхи чиновників, які вирішили збагатитись за рахунок привласнення лісу? Куди дивиться обласна влада?

    5.248.175.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539