Бій за Курган: прокуратура порушила кримінальну справу проти кооперативу

2

Котеджі на людських кістках. В Ірпені забудовують історичну територію – парк Курган. За сотку, де в роки війни точилися запеклі бої, сьогодні правлять 5 – 8 тисяч доларів.

Старожили кажуть: тут поховано радянських і німецьких воїнів. І, як доказ, знайшли зброю часів війни, яка може зберегти від винищення цілий парк.

Ірпінчанин Петро Тяпко вертався додому, аж раптом, помітив у руках робітників на буд майданчику в парку зброю часів війни.

“Рили і на цьому місці. Як раз вирив цей автомат. Мабуть це німецький автомат. Хлопець який робив, забрав ці речі, і хотів в машину однести”.

Рушницю знайшов молодий хлопець, який копав котлован, під електрокабелі для новобудов, що мають бути на місці парку.

Робітник запевняє, що нічого не хотів приховати:

“Ми його одклали в сторону. Нахєра він нам треба?”

Те, що для нього брухт, для місцевих на вагу золота. Адже знахідка підтверджує: тут у парку Курган велись бої.

Місцеві кажуть, в землі можна знайти не лише зброю, але й кістки.

“Місцеві мешканці нам розповідали, зі слів своїх батьків, які ховали воїнів, що десь на цьому місці є поховання німецьких вояків. Трохи вище – радянські поховання,” – говорить місцевий активіст Лаврентій Кухалейшвілі.

Свідомі громадяни склали план-схему поховань. Задокументували і знахідку.

“Ця знахідка вона унікальна тим, що вона знайдена прямо на початку цього парку, що там в середині знаходиться, ми можем тільки гадати,” – додає Кухалейшвілі.

Ані знайдена зброя, ані кістки солдатів забудовників не лякають.

“Не хочу с вами говорить,” – тікає від камер чоловік.

Його супутниця на питання журналістів, чи є в забудовників всі дозволи, каже:

“Все в нас є”.

Тим часом фахівці закликають забудовників, знахідки не приховувати, а самим організувати розкопки, адже, окрім кісток, в землі можуть бути вибуховонебезпечні речі.

“Це К-98. Ґвинтівка Маузер. Я б радив всім забудовникам задіяти фахівців, які б обстежили територію. Авіабомби, міни, гарматні, гранати та інші боєприпаси. Повірте, дуже страшно буває,” – розповідає Ярослав Жилкін, відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії з пам’яті жертв війни та політрепресій.

Небезпека підірватись на набоях є більш, ніж реальною.

Буквально кілька тижнів тому, працівники МНС знешкодили мінометні міни, артелерійський снаряд та набої, які знайшов під час проведення земельних робіт на своїй ділянці Ірпінчанин.

Котеджі на солдатських кістках хотіли звести не лише у парку курган. Землю під забудову виділили і у сквері наколо братської могили. Поховання 43 року. Таку забудову мер Ірпеня Володимир Скаржинський пояснив дуже просто:

“Парку Героїв як такого нема. В місті Ірпені нема ні одного офіційного парку. Є зелені зони”.

Переведенням парків у зелені насадження зацікавилися у прокуратурі. Забудову парку Героїв визнали незаконною.

Щодо парку Кургана готують позови про скасування всіх державних актів на землю.

“Щодо парку Курган, в цьому парку відведено земельні ділянки під будівництво житловому кооперативу. Проведеною перевіркою встановлено порушення, як в діяльності кооперативу, так і міської влади, яка відводила там земельні ділянки за фактом зловживання службовими повноваженнями порушено кримінальне провадження щодо діяльності даного кооперативу,” – розповідає заступник прокурора міста Ірпеня Роман Кимлик.

Мешканці збирають документи не лише до комісії у справах увічнений памяті жертв війни, а й до посольства Німеччини. Тим часом будівництво триває. Землю забудовник віддавати не збирається.

Нагадаємо, що парк “Курган” площею понад 8 гектарів виділили кооперативу “Зелений Гай” для побудови котеджів.

Кооператив з ідентичною назвою “Зелений гай” вже фігурував на сайті Генеральної прокуратури як такий, якому надали 290 гектарів під забудову.

ГПУ таке рішення місцевих урядників скасувала, оскільки тоді землю вилучили без узгоджень з лісовим господарством. 290 гектарів 6 членів кооперативу просили для покращення своїх житлових умов, хоча ніхто насправді їх не потребував й члени кооперативу були киянами.

Одним із засновників цього кооперативу значиться депутат Ірпінської ради Валерій Пєший.

Валерій Пєший – один з організаторів дерибану із правом підписання актів права власності на землю (ліс)

За матеріалами СТБ. 

2 коментарі

  1. з вулиці Шевченка 23 Червня 2013 at 09:55

    А скільки вздовж річки Ірпінь дотів! А скільки у нас у лісі (навіть вздовж дороги на Київ по вул.Пономарьова) вирито окопів?! У юнацтві ми там викопували патрони.А недалеко від ставка викопали гранату.Догулялися, хлопчику руку відірвало. А там же багато такого заїржавіло “скарбу” лежить…

    213.169.93.1**

  2. Мария 25 Червня 2013 at 18:30

    А Пеший слушает да ест(из детской скороговорки).

    95.158.3.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539