Як діти виживають в дитсадках: на борщ буряків не було цілий місяць

1

Після звернення батьків довелося здійснити перевірку якості умов перебування та харчування в дитсадках. Як виявилось, зловживання вражають своїм розмахом і цинізмом.

Попри те, що Ірпінь забудовують так, що уже й жодного парку не залишилось, дитсадочків не додається. Старожили й нові ірпінчани, що купили собі тут житло, мають клопіт з тим, куди ж віддати своїх дітей.

Зараз в дитсадки Ірпеня не можуть потрапити щонайменше 1200 дітей. У Коцюбинському – близько півтисячі.

Але навіть ті, кому пощастило влаштуватись завдяки благодійному внеску в дитсадок знають, що тут не дотримуються належних умов перебування та харчування дітей.

Під час перевірки виявилось, що ми живемо за такими господарськими принципами, які описував Остап Вишня у славетних “Чухраїнцях”: усипка, утечка, усушка й утруска.

Через брак місць діти “відпочивають” на маленьких ліжках по двоє. Це – утруска ХХІ століття. Спати доводиться на подертих простирадлах, тому що нових не надходило вже більш ніж три роки. Та й чистота тих латаних-перелатаних викликає певні запитання, так як в групах на 20-25 малюків немає місця для зберігання 40-45 комплектів  та й пральна машина для багатьох дитячих дошкільних установ у передмісті столиці у 21 столітті все ще недосяжна розкіш.

З утрускою – це ще півбіди. Гірші справи з харчуванням. Тут відбувається, як у справжніх чухраїнців: усипка, утечка і усушка.

Спробуйте щось приготувати з почорнілих курей, позеленілої печінки, чи ослизлого хека, який перед тим, як потрапити на кухню дитсадка разів п’ять заморожувався і розморожувався. Нещодавно в Києві десятки дітей злягли до інфекційного відділення. Понад тиждень дітям робили болючі уколи та ставили крапельниці через катетери у вени.

Хтось може подумати, що бути такого не може, адже ж діти це найдорожче. Як же можна для свого майбутнього робити усипку, утечку й усушку?

Але це реальність. І всі ці більшою мірою неякісні харчі продають за ціною у 3-4 рази більшою, ніж ринкова.

Але навіть цих “продуктів” не вистачає. Ще торік в інформаційному листку Ірпінської міської організації ВО “Свобода” ми зазначали, що в дитсадках Приірпіння в харчуванні дітей відсутні свіжі фрукти, риба, молоко, мед, картопляне борошно, а решта продуктів надходить лише від 8 до 70 %.

Ми не мали змоги вивчити системно всі дитсадки приірпіння й візуалізувати ці недоотримані відсотки в таблиці. Але нещодавно на “Українській правді” оприлюднили матеріал “Сім’я об’їдає дітей”, де подали таку таблицю для однієї з шкіл Вишгородського району.

Переконаний, і в інших закладах Київської області, й по всій Україні, ситуація мало чим відрізняється.

Цьогоріч по всій Україні відбулись прокурорські перевірки. За результатами перевірок, на сайті Генеральної прокуратури оприлюднили таку невтішну інформацію:

“Упродовж останніх років відбувається суттєве погіршення стану здоров’я дітей. Однією з причин зростання захворюваності органів травлення, травматизму та отруєнь, зниження зору у дітей є вживання недоброякісних продуктів, використання іграшок, одягу, шкільного приладдя та інших товарів, які не відповідають санітарно-гігієнічним нормам”.

Упродовж 2012-2013 років ушпиталили понад 200 дітей з отруєннями, які викликало харчування неналежної якості.

“Як засвідчили прокурорські перевірки, органи виконавчої влади, контролюючі органи не вживають дієвих заходів для створення безпечних умов розвитку дітей, їх раціонального харчування, не запобігають надходженню на споживчий ринок недоброякісних товарів та не вилучають їх з обігу,” – сказав  начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимир Вишинський.

Перевірки засвідчили, що практично в кожному з перевірених закладів виявлено використання продуктів після закінчення терміну їх реалізації або без супровідної документації та сертифікатів відповідності, приготування їжі особами, які не пройшли медичного огляду, без дотримання санітарних норм.

Нещодавно, у зв’язку з переходом на літнє харчування, Ірпінський виконавчий комітет прийняв рішення про збільшення коштів на харчування в ДНЗ аж на 1 гривну. Це на фрукти.

Але навіть для мене, депутата Ірпінської міської ради, так і залишилося таємницею: чи це плюсуватиметься до 15 гривень нормативних, чи до 7-8 гривень фактичних?

Хто ходить на базар, той знає, що, скажімо, найдешевші яблука коштують 15 грн. за кілограм. Не важко порахувати. На кіло в середньому припадає 5-6 плодів. А це означає, що “щедрі дяді” з виконкому, які вже давно, мабуть, і з ліку збилися, скільки встигли накрасти, від своїх щедрот “відвалили” додатково кожній дитині аж по половинці яблука на щодень. Знай наших!!!

І сміх і гріх, але дітям в Ірпінських дитсадках десь з місяць не варили борщу: то буряків немає, то картоплю не завезли.

З початком літнього сезону посередині червня почали завозити фрукти:

  • почавлені полуниці-18,50 грн/кг;
  • черешні  з усіма ознаками бродіння 24,50 грн/кг;
  • свіжі огірки – 12,60 грн/кг ;
  • гнилу ранню капусту – 6,60 грн/кг;
  • курагу з цвиллю – 45,60 грн/кг

Ці “ласощі” повернули “добродіям”-постачальникам.

Викликає великий сумнів  якість та походженя м’яса свіжого та замороженого: вирізки яловичини та свинини задньої частини без кістки  вартістю 10 гривень за кілограм ,а ще соків фруктових та овочевих : яблучний, апельсиновий та мультифрукт – всі по 5.28 грн. за 1 літр.

Благо, що хлібобулочні продукти наші рідні вітчизняні. Але за якою ціною? Звичайний півкілограмовий батон  всього вартістю 7 гривень 56 копійок. (У магазини такий постачають по 2.95 гривень).

Але якщо вірити відповіді  на моє депутатське звернення  до начальника міського відділу освіти пана Ярослава Маляренка,  в його відомстві все спокійно і на харчування дітей витрачається більше 13 гривень в день.

Мабуть, така відписка розрахована на зовсім безграмотних. Хто зможе здійснити кілька найпростіших арифметичних дій з цифрами, наведеними  у тому ж документі за підписом міського чиновника, тому стає зрозумілим, що ні про які 13 гривень не може бути й мови. А максимально вдається нашкребти на ті ж 7-8 гривень. Це фактично у двічі менше норми.

На початку 2012 року я писав депутатське звернення на міського голову Володимира Скаржинського щодо нагальної необхідності відновлення нормального фінансування харчування у ДНЗ, але досі не отримав відповіді

Якщо місцеві чиновники не відреагують на кричущі порушення й не перестануть об’їдати дітей, то наступним буде депутатське звернення вже до прокуратури.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Київської області планові перевірки прокуратури, які проводитимуться такими контролюючими органами, як СЕС, найближчим часом пройдуть в дитсадках, а у вересні й у школах Київської області.

Автор: Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської ради від ВО “Свобода”

1 Comment

  1. Татьяна 4 Липня 2013 at 18:29

    “та й пральна машина для багатьох дитячих дошкільних установ у передмісті столиці у 21 столітті все ще недосяжна розкіш.”

    и это при том, что просят “вступительный взнос” с каждого ребенка? круто…

    77.88.202.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539