Мельник звільнений з-під варти: як пройшов день у суді (фото, відео)

7

За словами очевидців, скандального ректора Петра Мельника, якого днями зловили на хабарі, сьогодні до суду, ймовірно, привезли в автозаку з сорочкою на голові.

“Під суд приїхала газель-автозак з номером 1034. З автозаку конвой вивів людину, на голові якої була темна сорочка. Людина статурою дуже схожа на Петра Мельника”, – повідомив редакції Сайту громади Приірпіння присутній на місті події очільник ірпінської громадської організації “Самозахист” Ігор Домбровський:

Людину з сорочкою на голові завели до суду.

Об 11:00 суддя Марія-Маргарита Пилаєва має розпочати слухання й визначити міру запобіжного заходу.

Офіційно в інформації суду підозрюваний зазначений як Мельник П.В. Це перше офіційне підтвердження, що затриманий громадянин дійсно є Петром Мельником.

Доки не розпочалося засідання і суддя не дозволила фото-відеозйомку, в журналістів на вході до суду відібрали фото-відеокамери.

“Журналістів не допустили до суду, сумки перевіряють, фотоапарата у мене забрали”, – розповідає Домбровський.

Захист та прокурор проти зйомки в залі засідання не заперечували, але слідчий виступив проти, мотивуючи це тим, що інформація у ЗМІ щодо цієї конкретної справи журналістами спотворюється.

Засіданна розпочалось, але у залі засідань Петра Мельника немає. Захист у складі 2 адвокатів – Руслана Місюна та Олексія Назаренка – наголошує на тому, що підозрюваний потребує операції.

“Прокурор на засіданні повідомив, що в лікарні, де перебуває Петро Мельник немає фахівців, які могли б визначити, чи можна Мельника транспортувати на судове засідання. Але прокурор пообіцяв, що протягом години Мельника привезуть на судове засідання. Відповідно, кого привезли з темною сорочкою на голові, схожого на Мельника статурою, ми не знаєм,” – каже Домбровський.

Суд відклали до 13:00, але засідання так і не розпочалось через відсутність Мельника.

“Водночас пообіді поблизу суду зявився Андрій Новошицький – екс-голова окружної виборчої комісії, до якого виникає низка питань після виборів. Він людина відповідальна в податковій вквдемії за проведення тендерів. Новошицький – наближений до родини Мельника. На вулиці ми бачмо, як він активно спілкується із захисниками Мельника та слідчим Олегом Зайцевим. Потім до них доєднався прокурор,” – розповідає, що відбувається під судом.

“Кидається у вічі, що прокурор дуже нервується, кудись часто телефонує. Ймовірно, переживає через те, що немає Мельника й чи встигнуть його привезти до суду. Захист тримається дуже впевнено і спокійно,” – додає Домбровський.

О 14:15 спливає термін, коли суд має визначити міру запобіжного заходу.

“Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом сімдесяти двох годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою,” – йдеться в 29 статті Конституції України.

Мельника таки доправили до суду. Про це в мережі Twitter написав журналіст Дмитро Баркар. Його завезли в приміщення на колясці й засідання має розпочатись о 15:00.

Дмитро Баркар згодом повідомив, що Мельника в залі суду оглядають лікарі. Тим часом в Інтернеті користувачі згадують, як Мельнику здоровилось на стільки, щоб виштовхати з виборчої дільниці Ірину Геращенко.

Сам підозрюваний каже, що хабара не брав. Тим часом його захисники наполягають на тому, що їхнього підзахисного Мельника треба звільняти, оскільки сплинув термін його затримання.

“Петра Мельника доставили до залу суду в інвалідному візку та поклали на лавку. Він повідомив, що гроші, які знайшли у нього в кабінеті, йому не належать. Також він наголосив, що вважає своє затримання провокацією. На цей час біля Мельника постійно знаходяться лікарі”, – пише інтернет-видання УНН, чий кореспондент присутній у залі суду.

Мельник у суді на лавці. Фото tvi.ua.

Пізніше в суді, за повідомленням УНН, Петро Мельник заявив, що лікарі йому вкололи невідомі ліки та силою доставили до суду.

“Мені прислали невідому бригаду під виглядом “Бориса” (приватна медична установа в Києві – ред.). Вони мені вкололи якісь ліки”, – заявив Мельник.

Він відмовився від огляду працівниками клініки “Борис”. Медичний огляд проводять лікарі звичайної “швидкої допомоги”. У свою чергу бригада приватної клініки заявляє, що вони дійсно є представниками згаданої клініки і прибули на виклик до міської клінічної лікарні швидкої допомоги після того, як повідомлення про виклик отримав диспетчер.

Один з медиків приватної клініки повідомив, що вони доволі часто виїздять до інших клінік “швидкої допомоги”, наприклад, коли пацієнт потребує транспортування. Він також додав, що у лікарні Петро Мельник не відмовлявся від їхньої допомоги.

Суддя не винесла сьогодні рішення щодо Петра Мельника і відтермінувала засідання. Воно розпочнеться у середу об 11:00. Фактично 72 години з моменту затримання минули о 14:15.

“Кожна особа, якщо вона не отримала рішення суду про її тримання під вартою протягом 72 годин з моменту затримання має бути негайно звільнена. Можливо, у цій ситуації час проведений в лікарні не будуть враховувати в 72 години. Інакше винних осіб можуть притягнути до відповідальності за незаконне затримання громадянина,” – пояснює редакції сайту громади Приірпіння правник Ярослав Гризодуб.

Журналіст Дмитро Баркар написав у Twitter-і:

“Суд по запобіжному заходу щодо Мельника продовжиться у середу об 11. До того часу він вільний. Варту знято. Кажуть, що він буде у лікарні”.

Суддя Печерського райсуду  призначила проведення медичної експертизи для визначення стану здоров’я П.Мельника щодо можливості його участі у судовому засіданні. Результати цієї експертизи мають бути представлені на судовому засіданні, яке відбудеться завтра, 31 липня, об 11 годині.

Після судового засідання Мельника забрала швидка клініки “Медиком”. Чи буде підозрюваний доставлений до суду завтра наразі невідомо, оскільки все залежатиме від висновків лікарів.

7 коментарів

  1. з вулиці Шевченка 30 Липня 2013 at 11:36

    Ось вийде з відпустки Азаров і розрулить ситуацію. У буцигарню Петю не посадять. Але й ректором йому вже не бути!Донецькі когось свого поставлять. А загалом, браво “регіоналам”! Як ефектно сковирнули Петю!Садовський,Євстєфєєв, ви теж пакуйте валізи!Тікайте до Москви, там вас шукати не будуть,

    213.169.93.**

  2. Сашко 30 Липня 2013 at 16:53

    Опять выскочил прохвост!

    213.169.84.1**

  3. партизанка Зоя 30 Липня 2013 at 21:48

    Позорный финал налогового генерала! Интересно , если бы в военное время ему(генералу) поручили бы командовать людьми, то от первого же выстрела в воздух, наверное вызвал бы “Борис”?

    94.248.9.1**

  4. з вулиці Шевченка 31 Липня 2013 at 07:59

    Як тільки запроторили до буцигарні – вмить гіпертонія і лежання на лавці! Честь треба мати,Петю!Що ти корчиш з себе?!Ти ж генерал, варто гідно сприймати фіаско! Жалюгідне видовище,позорище…

    213.169.93.**

  5. Вячеслав 31 Липня 2013 at 10:50

    Нічого, його в кіно візьмуть – такий талант пропадає…
    А взагалі як вони люблять “чоловічу” розмову, коли за ними беркут стоїть і непритомніють за пршої ж небезпеки…

    188.163.10.**

  6. партизанка Зоя 31 Липня 2013 at 22:00

    Спасибо журналистам за оперативное освещение событий!

    92.49.247.2**

  7. ЖЛОБ 1 Серпня 2013 at 19:21

    І шо тобі ЗМІЯ ОСОБЛИВО ЯДОВИТА легше стало від цього освєщєнія?

    195.5.126.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539