Терапевтичне відділення № 2 в Ірпені занедбають і закриють?

0

Автор: Богдан Мельничук

Після гучного скандалу з дитячою поліклінікою, яку,очевидно, хочуть зруйнувати під багатоповерхівки, місцева влада вирішила добити і терапевтичне відділення.

Торік мешканці Приірпіння писали звернення до міського голови Володимира Скаржинського та тодішнього одіозного народного депутата Петра Мельника, яке підписало понад три сотні мешканців Ірпеня, Коцюбинського, Гостомеля та Ворзеля.

“Людей, які не мають можливості лікуватися в приватних клініках за великі кошти, майже 60 % населення регіону. Ми люди малозабезпечені: це люди похилого віку, інваліди та учасники війни…, ветерани праці, малозабезпечені сім’ї. Ходити в денний стаціонар або приїздити кожен день ми не можемо. В місті Буча теж не можемо їздити, бо відношення до хворих з м. Ірпеня, м’яко кажучи, не дуже добре,” – йдеться в листі від громади.

“Ми дуже Вас просимо відремонтувати терапевтичне відділення, розташоване на вулиці Садовій 38… Там необхідно міняти вікна, двері, закупити матраци, білизну, меблі, відремонтувати сантехніку. Згадайте, як пройшли ті вибори і будуть наступні… До них потрібно готуватися заздалегідь, а не перед виборами задобрювати людей гречкою та концертами,” – розповідають місцевим урядникам, як треба агітувати, люди, що підписались під зверненням.

Тоді за кілька місяців до виборів до Верховної Ради громаді відрапортував Скаржинський таке:

Придбано 50 комплектів постільної білизни, 50 вафельних рушників, 40 напівшерстяних ковдр, 40 подушок, 30 матраців, 30 ліжок, 30 стільців, 25 приліжкових тумб і т д.

До кінця року міський голова пообіцяв придбати письмові столи, медичні шафи, шафи для документів, кушетки оглядові, та інші необхідні речі.

Але Скаржинський наголосив, що поточний ремонт самої споруди не передбачений, бо на ремонт самої споруди, де будуть лежати люди на закуплених ліжках та вкриватись закупленими ковдрами, не заплановано у бюджеті коштів.

Таке свідоме занедбання споруди наводить на думку щодо закриття закладу, який стоїть у центрі Ірпеня. І такі побоювання виправдовують слова очільника міського відділу охорони здоров’я.

“260 тисяч гривень економії на рік будемо мати при закритті терапевтичного відділення №2,” – запевнив Данило Лісняк депутатську комісію з питань бюджету у березні 2012 року.

Добродій Лісняк ніяк не втямить, що його посада передбачає не “економити”, а дбати про здоров’я мешканців регіону.

Зараз роблять все, що відділення, якого так потребує громада, перестало функціонувати.

Поки проти виборів людям для окозамилювання писали про подушки та ковдри на харчування хворих у 2013 рік у цьому медичному закладі забюджетували 65 тисяч гривень. Це означає, що на харчування одному хворому на день місцеві урядники виділили аж 2 гривні.

Тому у лютому хворих харчували картопляними супами без будь-яких ознак тваринних жирів, не кажучи вже про  м’ясо. Це порівняти можна хіба що з пайкою в оточеному Ленінграді.

Після мого депутатського звернення та після відвідин лікарні свободівцями харчування враз покращилось – завезли навіть курей.

Питання ж занедбаності приміщення залишилось відкритим.

Після сезону дощів сьогодні стеля у їдальні терапевтичного відділення через дірявий дах вигладає оттак.

Єдине що тут зробили в будівлі – це ремонт кухні та туалетів, який оплачували за рахунок “благодійних внесків” хворих. Що могли – робили своїми силами.

Всі кошти, які виділялись комунальним закладом “Ірпінська центральна міська лікарня”, витрачались на будівництво нової поліклініки.

Близько року тривала безрезультатна переписка й від Скаржинського були лише відписки. Але у квітні цього року рада таки прийняла рішення й виділила на складання проекту капітального ремонту приміщення 50 тисяч гривень.

Згодом стало цікаво, як триває процес освоєння коштів. До пана Лісняка направили депутатське звернення.

Відповідь за підписом в.о. головного лікаря А. Кухарської вразила: “…вказані кошти не профінансовані і технічну службу про це повідомили вперше”.

Може, ці кошти пішли комусь “на покращення життя вже сьогодні”?

Але таке небажання рятувати терапевтичне відділення стає зрозумілим, якщо вивчити рішення, яке виконавчий комітет Ірпеня прийняв ще на початку 2012 року.

Ті, хто мають бути підзвітними депутатам ради, таки погодили ганебний проект реорганізації у денний стаціонар (читайте “ в майбутньому закриття”) терапевтичного відділення № 2.

Очевидно, що керівництво Данила Лісняка, чого він і не приховує, спрямоване на знищення медичних закладів Ірпеня.

Залишається всім нам побажати доброго здоров’я… Особливо тим, хто вже не має сили самотужки дістатися до лікарні в Бучі.

Адже чергові покращення довели нас до того, що і “швидка” для багатьох мешканців Приірпіння стала недосяжною розкішшю.

Автор: Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської ради від ВО “Свобода”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539