На день міста бучанців кинули без світла

1

Авторка: Олена Жежера

Поки влада міста Бучі виступала перед провідними ЗМІ на головній площі та в центральному парку міста, жителі мікрорайону “Тарасівський”, що в Лісовій Бучі, сиділи без світла.

Високовольтний кабель тріснув у трьох місцях.

Проблеми зі світлом почалися в них кілька років тому. Одразу як будівельна компанія “Євробуд” почала зводити 10-ти поверховий будинок біля 3-х десятиповерхівок по вулиці Тарасівській.
Під новим будинком, як з’ясувалося, проходив високовольтний кабель до двох існуючих будинків – 10г та 10б.

“Не дотримавшись будівельних норм та не провівши відповідної перевірки, компанія “Євробуд” збудувала свій будинок якраз на нашому високовольтному кабелі. Відповідно, будівельники, які не знали про його існування, постійно кабель руйнували. Остання велика поломка сталася декілька років тому, тоді наша й сусідня десятиповерхівки, з вини “Євробуду”, не мали світла тиждень”, – говорить член ініціативної групи Сергій

Представник забудовників “Євробуд”, Володимир Ульянченко, коментувати ситуацію відмовився:

“Я лише підрядник. Питайте в замовника.”

Хто є замовником – чоловік не каже.

Начальник комунального ЖЕКу Бучі, Володимир Кравчук, який є родичем міського голови, розводить руками і каже, що кабель, якій тріснув у трьох місцях, прокладений якісний.

“Вони (будівельники – прим. авт.) похоронили той кабель під будинком. І проклали новий, навколо свого будинку. Тобто, вони приєднали новий кабель до старого з двох боків”, – розповідає Кравчук.

“У квартирах зараз холодно. Всі вмикають прилади для обігріву й кабель не витримує,” – додає директор ЖЕКу.

Головний електрик ЖЕКу Євген, який живе у одному із знеструмлених будинків, коментує ситуацію так:

“Коли вперше сталася аварія і ми почали шукати кабель, щоб ремонтувати, ми були вражені. По-перше, ніхто не знав, що забудовники перенесли кабель, ЖЕК вони не попереджали. По-друге, стик був просто обмотаний целофаном і залитий бетоном, ніяких муфт захисту не було. І по-третє, кабель, який проклали “євробудівці” менший за розміром від того, що був. Був перетином 220, а поклали 70. Зрозуміло, що він не витримує напруги”, – розповідає Євген.

Та й місцеві заперечують, кажуть, що подібні проблеми в їхньому будинку не сезонні й тому з ввімкненням електроприладів не пов’язані.

“У нас постійні проблеми зі світлом. Через це в наших мешканців неодноразово виходили з ладу електричні пристрої, горіли комп’ютери, телевізори. Я вже не кажу про ліфт. Це окрема тема для сліз. Мало того, що він у нас на картковій системі. Для моєї родини – це 200 грн. на місяць, так ще й через перебої з електрикою він постійно виходить з ладу”, – жаліється місцева мешканка Оксана.

Насальник ЖЕКу Кравчук історію про кабель знав, але ремонтувати заходився лише після того, як розгнівані мешканці знеструмленого на день міста будинку прийшли до ЖЕКу та міської ради.

Після знеструмленої доби, комунальники заходилися працювати.

Відстань від будинку 10г до їхньої ТП 340 метрів. Аби прокласти новий кабель потрібно 34 тисячі гривень.

“Невже Буча не має таких коштів, аби прокласти новий кабель? На нашому вже немає живого місця. Лише за останній раз вдягли 3 муфти. За виклик служби, яка знайшла місце пошкодження кабелю заплатили 8 тисяч гривень. Не беручи до уваги самі ремонтні роботи. То чи не дешевше буде покласти новий? “, – дивується бучанець Сергій.

Але є ще один вихід з ситуації – набагато економніший. Приєднатися до ТП, яку “Євробуд” збудувала для свого будинку.

Підстанцію вони збудували на прибудинковій території будинку 10г, без дозволу його мешканців.

Власне, так само як і без дозволу мешканців будинку 10б, вони побудували будинок на їхній прибудинковій території.

Голова правління кооперативного будинку 10б Галина Фетісова стверджує, що дозволу на будівництво “Євробуду” не надавала.

“Згідно документів 1983 року цей будинок був у проекті генплану і мав будуватися далі від того місця, де він зараз, на території ПМК. Земля, на якій він збудований – це наша прибудинкова територія. Цю ділянку нам у власність передав радгосп “Рубежівський”, ми їм за цю землю виділили 10 квартир в нашому кооперативі», – розповідає Галина Фетисова.

“Бучанська міська рада без нашої згоди дозволила будуватися тут компанії “Євробуд”. Нас ніхто не питав. Навіть громадських слухань ніхто не провів. Ми й паркан зносили, й техніку не пускали але трактори просто на нас їхали. Відстояти свою законну територію нам не вдалося”, – додає жінка.

Судитися з системою у жителів кооперативу немає коштів.

“Це система. У нас нема коштів судитись з системою. Нам коротко сказали: що ви хочете? Нічого ви не отримаєте. У нас, на жаль, хто гроші має той і правий”, – підсумовує жінка.

Будинок побудували за кілька метрів. Таким чином, за словами рятувальників, це пряме порушення пожежних норм і нехтування безпекою бучан.

Фетісова розповіла, що вже не один рік оббиває пороги міськради і просить, разом з іншими активістами з Тарасівської збудувати в дворі спільну підстанцію для трьох будинків – 10б, в і г, або приєднати до нової, збудованої “Євробудом”.
Але відповіді поки нема.

Кравчук каже, що нічого про це не знає і також не розуміє, чому “Євробуд” не підключив, як обіцяв, сусідні будинки до нової ТП:

“Під час будівництва вони обіцяли золоті гори, в тому числі й під’єднати сусідні будинки до своєї ТП. Але як тільки будівництво завершили, обіцянки залишились обіцянками. Спочатку вони хотіли віддати ТП як пайовий внесок, ми не погодилися. Зараз кажуть, що ця ТП може витримати лише один будинок”.

Перевірити потужність ТП, за словами Кравчука, неможливо без дозволу власника.

Щодо перспектив будинку, який раз по раз знеструмлює, начальник ЖЕКу не пообіцяв нічого конкретного:

“Будемо вести переговори з “Євробуд”, будемо домовлятися взяти ТП на баланс, якщо вона потягне усі будинки…”

Мешканці будинків 10г та 10б налаштовані категорично.

“Якщо нам не відремонтують належним чином світло, ми підемо до Федорука додому і будемо у нього годувати наших дітей”, – говорить молода мати Наталія.

“Ми свої вимоги висловили. Якщо ЖЕК та міськрада їх не виконають, ми будемо позиватись на них до суду за бездіяльність”, – резюмує місцевий мешканець Дмитро.

Федорук на зустрічі з жителями будинку 10г, який збудували 10 років тому, сказав, що цей будинок дешевше знести і на його місці збудувати новий, аніж вкладати гроші на його ремонт.

Авторка: Олена Жежера, журналістка.

1 Comment

  1. Сашко 18 Вересня 2013 at 19:09

    Федорук сказал:” що цей будинок дешевше знести і на його місці збудувати новий, аніж вкладати гроші на його ремонт.” И будуваты будет, конечно же Карплюк!Во аферюги!!!

    213.169.84.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539