Парк Жовтневий: як скасували незаконне рішення Ірпінської ради

0

Автор: Мирослав Пацкан

Прокуратурі вдалося відстояти в суді парк Жовтневий, який територіальна громада називає парком Стельмаха.

Ще у 2009 році Ірпінська міська рада прийняла рішення створити тут парк культури і відпочинку площею 3 гектари, тому, згідно з Земельним кодексом України, ця ділянка відтоді набула статусу земель рекреаційного призначення.

Але два роки по тому Ірпінська рада своє рішення про створення парку скасувала.

Це суперечило законодавству, бо на той момент уже діяв Закон України “Про мораторій на зміну цільового призначення в містах та інших населених пунктах”.

На тій же сесії, коли рада скасувала статус парку було прийняте інше рішення – надати дозвіл 22-м громадянам на розробку проектів відведення земельних ділянок для будівництва житлових будинків (в т.ч. Яровому Д.М., Рог О.А., Несененку М.С., Приходько Л.Г., Аксеровій Л.А., Лінкевич Я.К.).

У подальшому цим громадянам затвердили проекти та передали ці ділянки загальною площею 3 гектари у приватну власність.

Прокуратура заявила протести та на початку 2012 року подала позов до суду в інтересах Кабінету міністрів України.

У першому ж засіданні завдяки клопотанню представника прокуратури про вжиття заходів щодо забезпечення позову суд наклав арешт на ділянки, роздані у парку Жовтневий.

Намагання відповідачів скасувати арешт в усіх інстанція були не результативними. Завдяки вчасно накладеному арешту вдалося уникнути перепродажу ділянок рекреаційної зони.

Майже півтора роки суд не міг розпочати слухати справу по суті, оскільки представники відповідачів затягували судовий процес.

Зокрема були заявлені два відводи суддям з посиланням на їхню упередженість. Суд відмовив відповідачам, але в подальшому судді з власної волі заявляли самовідвід.

Відвід заявили і третьому судді – Дмитрові Чернову. На суддю здійснювався тиск. Його теж звинувачували в упередженості. Але суддя Чернов самовідвід не заявив.

Лише у вересні цього року справу почали слухати по суті. Відповідачі заявили десятки клопотань, аби продовжити затягування справи, але попри все суд розглядав справу впродовж усього робочого дня. Представник Кабміну під час судового засідання підтримав вимоги прокуратури.

Знаковим є те, що на стороні закону цього разу виступила і громада. Наталія Мойсеєва-Домбровська попри свій вік (86 років) брала участь у судових засіданнях і активно захищала позиції громади у цій справі.

Позов прокуратура міста Ірпеня суд задовольнив у повному обсязі.

Приємно було бачити, що представники громади, яких було кілька десятків, активно відвідували судові засідання. Це свідчить про зростання правової свідомості громадян. Люди стають активними учасниками подій, які відбуваються в житті територіальної громади Приірпіння.

Рішення першої інстанції не ставить крапку у цій історії, оскільки відповідачі, очевидно, будуть оспорювати це рішення в апеляції та касації.

Оскільки для територіальної громади Приірпіння екологічні питання входять у 5-ку найбільш проблемних, то прокуратура Ірпеня інформуватиме громаду про найбільш резонансні справи, в яких триває захист рекреаційного ресурсу

Мирослав Пацкан, прокурор Ірпеня, радник юстиції

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539