Дитяча поліклініка Ірпеня VS Інтереси забудовників

1

Авторка: Олена Жежера

У місті Ірпінь лікарів дитячої поліклініки повинні переселити в два окремі приміщення.

Педіатри переїдуть на вулицю Зафари Алієвої, а інші лікарі – п’ять вузьких спеціалістів – на Садову.

Це означає, що мамам з малими дітьми, якщо педіатри направлятимуть їх до вузьких спеціалістів, доведеться долати півкілометрову відстань.

Головний лікар Ірпінської міської лікарні Данило Лісняк переконаний, що так буде краще, адже старе приміщення таки аварійне.

Журналісти побували в приміщенні на Зафари Алієвої. Тут запевняють, що віддають педіатрам цілий поверх, до того ж педіатри працюватимуть у дві зміни й прийматимуть пацієнтів в кабінеті по одному.

“Це ненормально, що лікарі разом з сестрами сиділи по троє в прохідних кабінетах в старому приміщенні, ще й приймали хворих пацієнтів. Це нормально?” – Риторично запитує головний лікар Данило Лісняк.

“У новому приміщенні, якщо їх і буде двоє в одному кабінеті, – вони будуть працювати в різні зміни. У них у центрі буде ординаторська, де вони зможуть після прийому, звільнивши кабінет, працювати з документами, карточками”, – запевняє Лісняк.

Але попри комфортніші умови, громаду не влаштовує той факт, що на Садовій з дітьми, в тому числі й з немовлятами, доведеться підніматися на 4 поверх ліфтами та сходами, де ходять інфекційні хворі.

Головний лікар Лісняк стверджує, що схожі ситуації виникають по всій Україні через медичну реформу. За словами керівника лікарні, ця невідворотна обставина й аварійний стан старого приміщення лікарні, змусив його підписати наказ, згідно з яким лікарі вже у жовтні мали б переїхати.

Але попри наказ медики досі залишаються у своєму приміщенні, бо у загальнонаціональних ЗМІ пройшла низка критичних сюжетів, а від влади громада зажадала проведення громадських слухань щодо цього питання. (Героїня сюжету на 5 каналі – журналістка газети “Західне передмістя Києва” Анастасія Корнюх. Засновник та видавець газети – забудовник та депутат Ірпінської міської ради Дмитро Войцех).

Журналісти повідомляли, як правило, про те, що єдину поліклініку Ірпеня таки зруйнують, аби цю ділянку забудувати. Про те, що тут, очевидно, готують місце для нової висотки, ще влітку у своїй колонці на Сайті громади Приірпіння написав депутат Богдан Мельничук.

Інформацію про те, що на місці поліклініки забудовники давно собі намріяли багатоповерхівку підтвердив і головний лікар Лісняк:

“Рік тому у відомого забудовника вже були плани підібратись до поліклініки. На місці старої дорослої він збирався будувати дев’ятиповерхівку. Тоді ми йому цього зробити не дали”.

Активісти, з попереднього досвіду, вже не ймуть віри ані міській владі, ані головному лікареві, який підписав наказ про переселення.

“Ми вважаємо, що наші лікарі під ударом і що влада, таким чином маніпулюючи, виселяючи з цього соціального закладу людей, завтра захоче спробувати звести там через якогось інвестора, який має кошти, високоповерхову забудову,” – переконаний Ігор Домбровський, очільник громадської організації “Самозахист”.

Журналістам перший другий заступник міського голови та член виконкому Ігор Борзило заприсягся, що про цей наказ Лісняка він чує вперше, це при тому, що виконком його двічі обговорював.

Борзило на камеру показово зателефонував головному лікареві і попросив того відкликати свій наказ до чергового засідання виконкому, яке мало відбутися 1 жовтня.

Засідання виконкому раптово відтермінували.

“Ми не знаємо, на коли перенесли і точно не знаємо чому. Є така інформація, що немає кворуму, бо члени виконкому Борзило і Білецький, на скільки мені відомо, поїхали до Німеччини у місто Борна. Може, це місто-побратим. Ніхто точно не говорить, коли буде виконком, але у п’ятницю мають подати порядок денний виконкому до прокуратури, тоді точно можна буде взнати дату наступного засідання,” – каже Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської ради.

Поки чиновники думають, як вирішувати скандальне питання, до президента направили листа, під яким підписалось 3 тисячі мешканців Приірпіння (загалом поліклініка обслуговує 7 тисяч люду).

“Ми вже отримали відповідь від Адміністрації Президента, що питання взяте на контроль. Лист перенаправили до Київської облдержадміністрації. Нас же просять повідомити про результати,” – розповідає Ніна Турчина, яка складала текст звернення.

У КОДА редакції повідомили, що умови в старій поліклініці можна прирівняти до умов 19 століття.

“Там же ж каналізації немає. Тих же мам і дітей ганяють в туалет на вулицю, бо туалету нема. Штукатурка на голову сиплеться. Приймають пацієнтів у кабінеті прохідному двоє лікарів. Скаржаться, що не буде куди мамам коляски ставити, то тут же на вулиці лишали, а тепер можна буде завозити в приміщення. Лікарів переводять в нормальні умови. Туди меблі завозять нові. Нормальні умови,” – розповідає Олександр Глушаниця, заступник директора департаменту охорони здоров’я КОДА.

Про те, чому медики не хочуть переїздити у більш комфортні умови, у КОДА мають своє пояснення.

“Те, що є певні амбіції людей, які працюють на відшибі й не хочуть, щоб їхню роботу контролювали – це зрозуміло. Щодо земельної ділянки, то жодне рішення, на скільки мені відомо ще не прийняте й це завдання громади, контролювали місцеві органи влади, які приймають рішення щодо зміни цільового призначення,” – додає Глушаниця.

Оскільки в КОДА порадили всі уточнюючі питання задавати міському голові Скаржинському, то редакція вирішила поточнити, що ж мають звести на місці старої дитячої поліклініки.

“Ще не визначилися, що будемо робити там. Зараз є варіанти, будем думати, що робити далі”, – говорить Скаржинський.

Через те, що люди не ймуть віри міській владі, яка в регіоні й в Україні знана своїми дерибанними рішеннями, частина громади вирішила мітингувати.

“Аби нас не звинувачували в політичному піарі на соціально важливій темі, ми сказали, що жодної політичної символіки не буде й запросили всіх охочих доєднатись до мітингу,” – розповідає Ігор Домбровський.

Доєднатися цього разу вирішили забудовники. Пропозицією скористався і виступив на загал найбільший забудовник Ірпеня – депутат Ірпінської міської ради Ігор Вишняков.

З джерел наближених до Вишнякова стало відомо, що питання землі, на якій розташована поліклініка, лежить в площині його бізнес-інтересів, які конфліктують з інтересами іншого забудовника – Володимира Скаржинського – міського голови Ірпеня.

“Зараз це питання лежить суто в площині бізнес інтересів. Ви ж не думаєте, що цей весь театр, на якому були присутні усі працівники Вишнякова – від водіїв до помічників, через те, що вони хвилюються за дітей. Просто Вишняков так і не отримав бажаного від Скаржинського – не платити місту 4% пайової участі,” – розповідає про таємниці у домовленостях Ірпінської влади джерело.

“Зараз він веде відкриту війну з владою міста – за гроші. Після того, як на відкриття його садочку приїхав син президента, він взагалі відірвався від землі… Спочатку він ці 4% хотів обміняти на новий садочок, який, як він каже, збудував за 25 мільйонів гривень. Але зараз з’явився новий шанс – дитяча поліклініка. Тому він вже обіцяє збудувати нову поліклініку в обмін на 4%”, – пояснює джерело, наближене до Вишнякова.

Цю ж версію підтвердив редакції сайту міський голова Ірпеня:

“Забудовники не платять (пайовий внесок – прим. авт.) до бюджету, а Вишняков, один з найбільших забудовників – найбільше й не платить. Це піар”.

Ціна питання – сотні мільйонів.

В наступному році, за словами джерела, Вишняков має здати місту 7000 квартир.

“Проста арифметика підказує, що шкурний інтерес Вишнякова назовні.Середня вартість квартир в новобудовах “BGM” близько 70 тисяч доларів. Отже, 4% від цих квартир дорівнює близько 20 мільйонам доларів, що в еквіваленті більше ніж 160 мільйонів гривень”, – переконаний екс-депутат Бучанської та Ірпінської рад, Віктор Бархоленко.

“Для прикладу, минулого року з державного бюджету селищу Гостомель було виділено 2 мільйони гривень для будівництво садочку та школи. У 2008 році, Олег Ляшко, будучи в бюджетному комітеті ВРУ, пролобіював виділення 6 мільйонів гривень для будівництва садочку в Бучі. За 160 мільйонів гривень, які повинен сплатити місту забудовник Вишняков – Ірпінь може собі дозволити не те що нову поліклініку й садочок, а ще й по життєве утримання своїх мешканців, якщо частину цієї суми покласти на депозит”, – додає Бархоленко.

Підтримати нового “мітингувальника” Вишнякова прийшла знакова особистість для всього регіону – депутат Київської облради Вадим Башун, який причетний до дерибану Біличанського лісу.

“Очевидно, ця людина представляє інтереси головного адміністратора області – Анатолія Присяжнюка. Ймовірно він і приїхав за дорученням обласного “смотрящого”, щоб оцінити ситуацію на місті, та доповісти нагору. Після ірпінського променаду, Башун усамітнився зі своїми бізнес-партнерами Пєшим та Сотниковим у невеличкому кафе неподалік Ірпіньміськради,” – розповідає Ігор Добмровський.

“Треба відмітити, що у звязку із зменшенням впливу групи Мельника в регіоні, контроль над Приірпынням намагається взяти організоване забудовницьке угруповання (ОЗУ) Башуна у складі Пєшого, Вишнякова та Євстифєєва. Тепер треба стежити за тим, як вибудовуватимуться між Скаржинським і цією групою подальші відносини. Від цього залежить, як розподілять ресурси Приірпіння: хто, який шмат відкусить від цього пирога,” – додає Домбровський.

Як з’ясувалося, саме Вишняков, який має мерські амбіції, першим відгукнувся рятувати поліклініку свого округу і в короткий термін після оприлюднення інформації про її закриття оголосив, що зібрав 3 тисячі підписів у підтримку збереження аварійного приміщення.

Не виключено, що попри вигоду в 4 % пайової участі, тут є і інша бізнес-складова, яка перегукується з соціальною.

Якщо забудовники, як анонсує влада, мають здати рекордну кількість житла на кілька десятків тисяч населення (а зараз населення Ірпеня становить близько 40 тисяч), то покупців цікавитиме соціальна інфраструктура – поліклініки, дитсадки, тощо.

Місто ризикує опинитись в соціальному колапсі.

Головний лікар Лісняк переконаний, що завдяки медійному розголосу, забудовники тепер не наважаться на місці соціального об’єкту будувати свої висотки:

“Якщо там щось і буде будуватись – то це буде якийсь соціальний об’єкт. Можливо, дитячий садочок, або школа мистецтв, абощо”.

“Стосовно дитячої лікарні та старої дорослої поліклініки – ніхто їхню територію забудовувати не збирається, так само ніхто не буде розформовувати дитячу лікарню. Більше того, акти на цю землю також у нас. Вона є міською лікарнею і так нею й залишиться.

До того ж, є проект розбудови та збільшення лікарні, будівництво там пологового будинку.

Але на будівництво лікарні згідно проекту потрібно 80 мільйонів гривень. Акти у нас, як вирішить рада, я не знаю. Те що ніхто не чіпатиме лікарню – 100%. Поки я головний лікар ніяких приватних забудов тут не буде,” – обіцяє Лісняк.

Медики наголошують, що кошти на ремонт школи вони отримують з бюджету розвитку міста, який залежить від того, як зокрема забудовники вносять гроші в казну.

Редакція сайту громади Приірпіння висвітлюватиме діяльність медиків та відгуки пацієнтів після переїзду.
Авторка: Олена Жежера, журналістка.

1 Comment

  1. Ирпенчанка 20 Січня 2014 at 01:25

    навчіться правильно писати назву вулиці!!не Зафари!а ЗАРІФИ АЛІЄВОІ!!!!!!!!!!!це дійсно бардак!!!!!!!!!!але владі Приірпіння байдуже на інтереси простих громадян.на жаль,іхня мета-гроші і прибуток!!!!!!!!!!!а територія дитячоі поліклініки-ласий шматок землі!!!!!ось тому вони розказують про медичну реформу і т.д.я пам.ятаю дитячу поліклініку 10 років тому-вже тоді приміщення було в жахливому стані але на це ніхто не звертав уваги!!!а зараз вони підібрали зручний момент і забрали у дітей комфорт!бо перенесення поліклініки по 2 різних адресах на відстані одна від одной спричинить певні незручності,особливо мамам з дітками до року…тому що перед тим,як закривати старе приміщення,треба було підготувати нову будівлю,яка б влаштовувала і батьків з дітьми,і медперсонал,а не робити все в останній момент!!!ГАНЬБА ІРПІНСЬКІЙ ВЛАДІ!!!!

    176.37.248.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539