Дерибани лісів: антикорупційний комітет вимагає присутності прокурора області

1

Бесплатный "дерибан" земли дачных кооперативов, разрешил ЯнуковичАвторка: Олена Жежера

З огляду на те, що під час засідання комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, де мали 23 жовтня розглянути питання дерибанів у Приірпінні, не було представників прокуратури області, голова комітету Віктор Чумак вирішив звернутися до Генпрокуратури.

Заява голови Комітету ВРУ з питань організованої злочинності та корупції Віктора Чумака (УДАР), який наполягає на тому, що прокуратура області ігнорує засідання антикорупційного комітету, здивували прокуратуру Київської області.

“Прокуратура Київської області не отримала жодних запрошень на засідання профільного комітету парламенту,” – повідомили в прес-службі прокуратури Київської області інформаційну агенцію “Інтерфакс”.

Попри це Віктор Чумак запевнив редакцію сайту громади Приірпіння, що прокуратуру належним чином інформували про час та місце засідання.

“Зверніться до секретаріату. Секретаріат працює сумлінно. Всі були належним чином поінформовані. Чомусь люди прийшли, а прокурора не було. Тепер будемо подавати за підписом голови ВРУ вимогу прибути на засідання комітету,” – розповідає Віктор Чумак, голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Нагадаємо, що ініціатором звернення до актикорупційного комітету став екс-депутат Бучанської та Ірпінської ради, член робочої групи, яка вивчала питання дерибанів лісів та земель Приірпіння у 2005 році, Віктор Бархоленко.

За словами заявника, під час розгляду земельних питань позицію Бучанської ради захищав і фактично виступав проти інтересів держави в суді юрист, а згодом депутат Бучанської ради декількох скликань, голова регламентної комісії Ігор Бартків.

Бархоленко стверджує, що юрист Бартків був причетний до багатьох дерибанних схем у Бучі, а також підробляв документи та підписи.

“За інформацією з моїх джерел в СБУ, Бартків підробив довіреність, яка дала йому право представляти інтереси громадян в судах від Бучанської ради. Також Бартків власноруч писав заяви на отримання земельних ділянок через підставних осіб та підроблював їхні підписи”, – розповідає Бархоленко.

Юрист Бартків, коментуючи зокрема рішення, яким виділили землю народному депутату Олегу Ляшку та майбутнів членам Радикальної партії, стверджує, що лісів у Бучі нема й не було, а він захищав в судах інтереси бучанців.

Тим часом у Бучі за 10-метровими парканами щезає не що інше, як ліс.

“Я не виступав проти інтересів держави, я захищав інтереси Бучанської ради. А чиї інтереси представляла прокуратура – невідомо. Я представляв інтереси територіальної громади селища Буча. А прокуратура виступала проти інтересів територіальної громади селища Буча”, – говорить Бартків.

А поки “в інтересах громади” ліс відгороджують паркани, які до того ж перекривають дороги й унеможливлюють проїзд швидких.

Водночас Бартків, який каже, що лісів у цьому регіоні ніколи не було, через кілька хвилин вже стверджує, що раніше Буча вся була вкрита лісовим масивом і люди будувалися у лісі.

Де зараз центральні вулиці міста – раніше був ліс”, – зазначає юрист Бартків.

Для тих, хто ще не вірить у існування лісу в юридичному полі Бучі, представники “Київлісу” наводять інші дані.

Після прийняття рішення у 2002 році про відведення земель лісового фонду до земель громадської та житлової забудови, Ірпінська рада в особі голови Володимира Скаржинського, аби узаконити переведення лісових масивів під забудову, в 2003 році звернулася до гендиректора “Київлісу” Віктора Червоного з проханням дати згоду на віднесення земель Держлісфонду до земель житлової та громадської забудови.

Чевоний, в листі до Ірпінської ради відповів: що “Київліс” “заперечує проти зміни цільового призначення лісових земель”.

Водночас Бартків стверджує, що відповідальність за прийняття цього рішення лежить на Ірпінській раді. Бучанська рада, за його словами, могла і не приймати рішення про зміну цільового призначення земель.

“Головним було рішення Ірпінської міської ради. Буча тоді була селищем і підпорядковувалася Ірпеню. Те, що ми тоді прийняли – це бажання бути більш-менш самостійними і приймати якісь певні рішення”, – зазначає Бартків.

Нагадаємо, що селище Буча розширило свою територію і за рахунок територій Національного аграрного університету.

За дивним збігом обставин нещодавно згоріло адміністративне приміщення Національного аграрного університету, де зберігались архіви.

Речниця столичної міліції повідомила, що відкрите кримінальне провадження за статтею “підпал”. Це попередня версія слідства.

“Лише в Приірпінні віддали сотні гектарів землі Національного аграрного університету під забудову. Віддали незаконно, бо не було обов’язкового погодження з Кабінетом Міністрів України. А скільки таких випадків по Україні? То можна лише здогадуватись. Тепер документи згоріли у вогні,” – впевнений Бархоленко.

Хто підпалив адміністративний корпус, який де-факто вигорів до тла 27 жовтня, правоохоронці поки не знають. Над справою працюють слідчі.

Повертаючись до підробки документів Бартківом, в чому юриста звинувачує Бархоленко, правник розповідає таке:

“Ситуація з довіреністю наступна. Був у Бучі радгосп “Київський” і було рішенням суду передано фірмі “Тітін плюс” 65 га землі без рішення Бучанської ради. У мене було декілька довіреностей і на деяких з них були проставлені факсимільє. Але проблем з цим раніше не виникало. Коли я виступив на сесії і сказав, що я проти передачі 65 га землі в Бучі й 57 га землі в селі Мироцькому за 1 гривню одному підприємству, на той час ці землі були вже в оренді, хтось викупив ці землі… Після того як принесли рішення суду, там було тупо куплено, я звернувся з апеляцією до суду. В той час і Федорук і працівники СБУ намагалися робити що завгодно аби утихомирити мене. Тому тоді Федорук, щоб відкликати позов, заявив, що довіреність підроблена. Заяву про звільнення я написав сам”, – розповідає Бартків.

Стосовно того, чому Бартків захищав землі радгоспу “Київського”, але не захищав 890 га земель лісового фонду, юрист відповідає:

“Мені тоді було 25 років, коли я там працював (юристом в Бучанській раді – прим. авт.). Якби зараз приймалося таке рішення, я б по-іншому ставився…”

Також Бартків зазначив, що Бархоленко наговорює на нього через те, що Бартків не дозволив йому отримати 3 земельні ділянки, хоча жодних доказів, заяв та рішень юрист не надав.

“Я спілкувався у середу, 30 жовтня, із представником антикорупційного комітету і він мені повідомив, що дивним чином до папки, яку я подав на розгляд комітету ВРУ, з’явились якісь три статті про те, що я земельний магнат і маю кілька ділянок у Бучі, з посиланням на Інтернет сайт “Буча є Буча”. Як туди потрапили ці роздруковані папірці не підкріплені жодними документами – ніхто не знає. Але очевидно, що армія Федорука відчуває, що таки запахло смаленим,” – припускає Віктор Бархоленко.

За словами очільника комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктора Чумака депутати Верховної Ради засядуть знову за розгляд питань, пов’язаних з дерибанами в Приірпінні, десь за два тижні.

Авторка: Олена Жежера, журналістка.

1 Comment

  1. Бартків Ігор 31 Жовтня 2013 at 20:30

    Стаття написана виключно зі слів берхуна Бархоленка. Більшість “фактів” притягнуто за вуха. Я, Бартків Ігор Степанович, щодо даної статті або рішення по Ляшку ніяких коментарів не давав. Так, дійсно, я запропонував зустрітись і дати коментарі по цій проблемі, надати документи, які підтверджують мої слова але нажаль О. Жежера так не хотіла робити. До того ж я після телефонної розмови (яку я зна, що записується на диктофон) не одноразово телефонуван та направляв смс аби нагадати про коментар. Крім того, мої слова вирізані з контексту. Шкода, що під незалежним розслідуванням бажають сховати джинсу. Своє бачення по питанню “дерибану землі у лісах” також напишу. Якщо сайт друкує тільки власних та бажаних авторів, то сподіваюсь на buchayebucha.net можна буде прочитати мою статтю.

    95.158.48.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539