Відвідуваність в Бучанській раді: найбільший прогульник сам склав мандат

0

Авторки: Ірина Федорів, Олена Жежера

Депутати Бучанської ради у порівнянні з іншими радами Приірпіння найкраще відвідують сесії. Якщо в Ірпені всі 36 депутатів зібралось тільки на першу сесію, аби отримати мандат, то в Бучі подібне явище можна було спостерігати аж 6 разів. Це при тому, що кількість усіх проведених сесій у Ірпені та у Бучі майже однакова.

Найменша явка (19 – 24 депутати) спостерігалась у проти-новорічний та пост-новорічний період. Саме в цей час рада, як правило, розглядає і затверджує бюджет населеного пункту, за яким громада житиме цілий рік.

Кандидатів на виліт – тих, хто за рік каденції пропустив понад 50 % сесій ради, – у місцевому самоврядуванні Бучі, як виявилось, немає.

Для порівняння у Ірпені у перший же рік з’явився кандидат на виліт б’ютівець В’ячеслав Ващенко. На другому році каденції до Ващенка доєдналося ще 5-ро депутатів. Третій рік каденції лави на виліт поповнили ще троє місцевих урядників. Всього 9-ть.

У Бучанській раді депутатська явка дала збій, який ледь не став для кількох депутатів фатальним, лише на третій рік каденції.

З кінця 2012 року все частіше пропускати сесії почали депутати Максим Михайлов, Андрій Чечило та Лілія Долганова. Якби ці троє не з’явились на останнє жовтневе засідання – то гарантовано потрапили б у кандидати на виліт.

Зараз вони пропустили рівно 50% – 7 з 14 сесій. А згідно з законом позбавлення мандату загрожує тоді, коли понад 50%.

На противагу Ірпеню, де рейтинг очолюють опозиціонери, в Бучі прогульники – “реґіонали”.

Але попри те, що у Бучі депутати пропускають значно менше засідань ради, реакція місцевих обранців на телефонний дзвінок від журналістів щодо прогулів тут майже ідентична реакції прогульників з інших рад:

спершу депутат каже, що ходить на всі сесії, далі питає, звідки у журналістів така інформація, потім сам же відповідає на своє питання й робить умовивід, що це не що інше, як “замовлення” проти цього конкретного депутата.

Найбільш обурені почали піднімати бучу й телефонувати міському голові Бучі – Анатолієві Федорукові.

“Мені подзонив Косенко й каже, дзвонять журналісти й називають мене прогульником. Я зразу подумав, що це (дзвонила – примітка авт.) – Жежера. Що ви там придумали?”, – хвилюється за депкорпус голова Федорук.

Журналісти повідомили, що інформацію їм надали на офіційний інформаційний запит в раді за підписом керуючої справами Галини Сурай.

Міського очільника така відповідь задовольнила, а от депутати-прогульники і далі не ймуть віри працівникам ради, які підготували за дорученням Федорука для журналістів відповідь на інформаційний запит.

Варто зазначити, що депутат Віталій Косенко, який одразу ж поскаржився міському очільнику на журналістів, обраний від партії “Рідне місто”, яка де-факто наближена до Федорука.

Нагадуємо, що до Дня місцевого самоврядування після трьох років каденції журналісти вирішили перевірити, як депутати рад Приірпіння дотримуються всього лише однієї статті закону, згідно з якою, у разі пропуску понад 50 % сесії протягом року депутат може втратити мандат.

Рейтинг прогульників мав би очолити депутат-“регіонал” Олександр Франко, який пропустив 16 сесій. Але він у червня склав мандат й тепер на його окрузі на 1 грудня призначені довибори. З журналістами Франко не вельми охочий до спілкування.

Попри прогули провладного колеги  депутати-опозиціонери мають про нього окрему думку і зазначають, що він працював на окрузі й його виступи, на відміну від більшості депутатів ради, були конструктивними.

Відсутність на сесіях у випадку Франка колеги-депутати пояснюють роботою на керівній посаді. Але, згідно з законом, це не поважна причина для пропуску сесії, бо всі депутати звільняються на час сесії від роботи.

Ось вони – найбільші прогульники ради.

Після того як Франко склав мандат – найбільшим прогульником ради став “регіонал” Максим Михайлов. Як виявилось, Михайлов перейшов до провладних сил з лав опозиційного УДАР-у й таким чином, ставши “тушкою”, вніс свій вклад в імідж неякісного партійного добору членів УДАР-у та приніс перше непочесне місце прогульника ради не опозиції, а Партії регіонів.

На дзвінок журналістів реакція депутата, який пропустив третину засідань, була доволі агресивною.

“Що ви таке кажете? Я не знаю, хто що робить. Не бачу, яку відповідь вам дали. Я не знаю, про що ви взагалі кажете,” – сказав Михайлов і поклав слухавку.

Згодом депутат перетелефонував:

“Я тільки що спілкувався зі своїми колегами, Косенком, Чечило, які також кажуть, що це неправда. Давайте запит на секретаря ради, вам дадуть відповідь і буде вам щастя. Неправильний алгоритм, алгоритм неправильний ”.

Але журналісти послуговуються саме офіційною відповіддю на запит до міського голови Федорука.

Очевидно, депутата-перебіжчика Михайлова сильно зачепило, що саме він очолив рейтинг прогульників. І тому він вирішив поспілкуватись із журналістами втретє. Під час останньої рефлексивної розмови запросив прийти до нього на прийом, аби поговорити.

Коли ж депутату Михайлову повідомили, що офіційною відповіді від ради та коментаря телефоном для матеріалу буде цілком достатньо, Михайлов запевнив – тиснутиме на редакцію й чинитиме тиск через редактора.

Але, як виявилось, депутат Михайлов чомусь переконаний, що матеріал про відвідування ради робить не незалежне ЗМІ, а комунальна газета:

“Я знаю редактора “Бучанських новин”. Я з ним в хороших стосунках”.

Виходить, депутат Михайлов не лише пропускає сесії рад, але при потребі  втручається в редакційну політику ЗМІ. Таким чином порушує не одну статтю українського законодавства.

У випадку з тиском в тому числі й на редактора комунальної газети має місце порушення Закону України “Про інформацію”, зокрема статті 24, де йдеться про заборону цензури.

Джерела редакції в раді діляться своїми враженнями про відвідування депутатів і кажуть, що в принципі всі обранці бучанської громади на засідання ходять більш-менш справно, але Михайлова таки називають негласно прогульником.

“Регіонал” Андрій Чечило, як і більшість депутатів-прогульників, вважає поважною причиною – роботу.

“Мене не було у зв’язку з роботою. Я працюю в Києво-Святошинській адміністрації. Можливо, я пропускав через навчання – я навчаюся в Харківській академії управління при Президенті. Я завжди попереджав секретаря ради, коли мене не буде.”

Але згідно з законом, ані робота, ані навчання не є поважною причиною для відсутності на сесіях рад.

Про такі норми закону Чечило – випускник Київського інституту внутрішніх справ, який став правником і працював у кримінальному розшуку Ірпеня, мав би знати.

Непочесне 3 місце посідає “регіоналка” Лілія Долганова, яка працює у прес-службі Національної академії педагогічних наук. Вона прогулювала по суті більш, ніж кожну 5 сесію ради, бо на своєму рахунку має 12 прогулів.

“Якщо я й не була присутня на сесіях, то з поважних причин. То були відрядження. Фракція була попереджена,” – запевняє Долганова.

Нагадаємо, що на час проведення сесії депутати звільнені від виконання своїх обов’язків на роботі, тому така причина поважною не вважається.

За кілька хвилин після розмови з Долгановою до журналістів зателефонував її колега-однопартієць Ігор Бойко. “Регіонал” наголосив, що Долганова – гарна і порядна людина.

Потім знову зателефонувала сама Долганова, яка видно перейнялась проблемою гласності, і сказала:

“Я розумію, що ви – вільна преса. Я сама працювала журналістом і розумію цю роботу. Я не збираюсь на вас впливати. Просто мені здається, що 12 пропусків – це завищена цифра”.

Вкотре наголошуємо, що вся інформація отримана офіційно на інформаційний запит до міського голови Бучі.

Четверте місце посіли одразу двоє депутатів – Музафар Османов та Віталій Косенко. У кожного з них 10 пропусків.

Депутат Бучанської ради, підприємець, член регламентної комісії та рідний брат депутата Гостомельської ради Темраза Османова – Музафар Османов – на диво спокійно відреагував на дзвінок.

“Бывает, что мы не расписываемся в журнале. Бывает, что в начале опоздал. Может где-то 5 сессий пропустил, но не 10. Вот вы мне звонили, а я был с избирателями. Может где-то простыл, может были какие-то причины…”, – пояснює Османов.

Журналісти поцікавилися, як часто опозиціонер Османов попереджує раду про причини своєї відсутності.

Предупреждать у нас не практикуется. Для депутатов главное, чтоб кворум был. У нас нет разделения на власть и оппозицию. У нас не Верховна Рада – у нас взаимопонимание и уважение. Если нет кворума, звонит Олексюк и говорит, что надо подойти и открыть сессию. Но это бывает редко. В основном человек 25 есть на сессии всегда. Я мажоритарщик, люди меня знают и звонят мне больше чем другим коллегам. Второй депутат по моему округу – Косенко”.

На питання журналістів, чому колега по округу Віталій Косенко прогулює, Османов відповів:

“Он директор фирмы, у него много работы, он делом занят. На этом зацикливаться не стоит, главное, чтоб депутат помогал своим избирателям,” – резюмує депутат Музафар Османов.

Попри те, що Османов стверджує, що в раді Бучі не прийнято попереджати про причини своєї відсутності заздалегідь, варто нагадати депутатам, що у п. 3 ст. 20 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” йдеться:

“Депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради, до складу яких він входить. У разі неможливості бути присутнім на засіданні депутат місцевої ради повідомляє про це особу, яка очолює відповідний орган.”

На відміну від Османова, депутат Віталій Косенко, який, за словами колеги Османова, прогулює, бо “занят делом”, стверджує, що він справно відвідує сесію:

“Глупості! Хто Вам таке сказав? Я ходив на всі сесії. Хто Вам дав цю інформацію? Я зараз наберу Федорука і спитаю, що це таке?”

Після розмови з Косенком, як уже йшлося, дійсно перетелефонував сам Федорук, аби з’ясувати, що вкотре задумали журналісти.

Виходить, що Косенко, який каже що не пропустив жодної сесії і шукає захисту в міського голови Федорука, фактично звинувачує самого Федорука і виконавців, на яких міський очільник розписав інформаційний запит, у наданні недостовірної інформації.

Сайт громади Приірпіння надає для виборців повну інформацію щодо кожного депутата. Всього було 45 сесій.

Франко Олександр Анатолійович – член “Партії регіонів”. 16 пропусків. (склав мандат)

Михайлов Максим Олексійович – член “Партії регіонів”. 15 пропусків

Чечило Андрій Володимирович – член “Партії регіонів”. 13 пропусків

Долганова Лілія Георгівна – членкиня “Партії регіонів”. 12 пропусків

Косенко Віталій Вікторович – член політичної партії “Рідне місто”. 10 пропусків

Османов Музафар Шамсединович – член ВО “Батьківщина”. 10 пропусків

Ангел Іван Ярославович – член ВО “Батьківщина”. 9 пропусків.

Остапа Світлана Віталіївна – позапартійна, болатувалась від партії “ПОРА”. 8 пропусків

Гайдай Олег Олександрович – член “Партії регіонів”. 7 пропусків

Михайлюк Володимир Мирославович – член “Партії регіонів”. 7 пропусків

Синецька Людмила Русланівна – членкиня “Партії регіонів”. 7 пропусків

Щербаненко Юрій Анатолійович – член “Народної партії”. 7 пропусків

Бєлоруков Анатолій Валерійович – член “Партії регіонів”. 6 пропусків

Йощенко Микола Миколайович – член “Народної партії”. 6 пропусків

Карпенко Алла Василівна – членкиня “Партії регіонів”. 6 пропусків

Кравчук Олександр Петрович – член “Народної партії”. 6 пропусків

Архипенко Світлана Павлівна – членкиня “Християнсько-демократичної партії”. 5 пропусків

Бойко Ігор Васильович – член “Партії регіонів”. 5 пропусків

Григорусь Микола Павлович – позапартійний. Висувався від партії “ПОРА”. 5 пропусків

Джунь Галина Ярославівна – членкиня “Партії регіонів”. 5 пропусків

Олексієнко Євген Олександрович – член “Партії регіонів”. 5 пропусків

Лук’яненко Володимир Олексійович – член “Партії регіонів”. 5 пропусків

Олексієнко Євген Олександрович – член “Партії регіонів”. 5 пропусків

Толочин Віталій Володимирович – член “Партії регіонів”. 5 пропусків

Федорук Лариса Петрівна – членкиня “Партії регіонів”. 5 пропусків

Великодній Андрій Вікторович – член політичної партії “Рідне місто”. 4 пропусків

Джам Оксана Іванівна –  членкиня ВО “Батьківщина”. 4 пропуски

Янковий Руслан Васильович – член ВО “Батьківщина”. 4 пропуски

Паламарчук Олег Володимирович – позапартійний, висувався від “Народної партії”. 4 пропуски

Антипов Дмитро олександрович – член “Партії регіонів”. 3 пропуски

Квашук Олег Якович – член “Батьківщини”. 3 пропуски

Корольова Ірина Броніславівна – членкиня політичної партії “Рідне місто”. 2 пропуски

Олексюк Василь Павлович – член “Партії регіонів”. 2 пропуски

Таможній Олександр Васильович – член “Народної партії”. 2 пропуски

Антонюк Ольга Василівна – членкиня ВО “Батьківщина”. 1 пропуск

Якубенко Віталій Анатолійович – позапартійний.Висувався від “Народної партії”. 1 пропуск

*Федорченко Михайло Васильович – член “Партії регіонів”. 2 пропусків (з 16 сесій)

(Федорченко зайшов до ради по списку “Партії регіонів” у вересні 2012 року, оскільки екс-депутат Микола Іванович Шкаврон склав достроково свої повноваження.

Свою відмову Шкаврон мотивував поганим станом здоров’я. Він пропустив 5 з 28 сесій. Варто зазначити, що джерела в раді стверджують, що депутат пішов з іншої причини: через конфлікт, який в нього стався з чоловіком його рідної сестри, депутатом Київської облради від Партії регіонів Сергієм Ареф’євим. Попри заяви Шкаврона, що він нездужає, він залишився заступником голови Києво-Святошинської районної держадміністрації).

Депутатські звіти

Всі ради Приірпіння Бучу можуть цілком справедливо вважати зразковою у плані організації звітності депутатів та голови.

“У нас на сесії затверджується графік проведення звітності. Але, на жаль, дуже мало людей відвідують звіти депутатів. Звіти депутатів відбуваються в один день. Всі звіти відбудуться цієї суботи, 16 листопада. На різних округах в один час. Звітують у відповідних приміщеннях по 2-4 депутатів, які розташовані в окрузі, де можна зібрати людей. Ми звітуватимемо в школі,” – розповідає Світлана Остапа.

Для порівняння, в селищі Коцюбинське депутати різко виступили проти того, аби таким чином упорядкувати процес звітності. Оприлюднення звітів он-лайн у них викликало ще більший спротив.

Варто зазначити, що на сайті селищної ради Ворзеля є звіти за перший рік каденції кількох депутатів. Секретарка Ворзельської ради Алевтина Ковальчук запевнила, що ця практика буде й надалі щойно рада відновить втрачені паролі від сайту.

Що стосується міського голови, то Анатолій Федорук звітував перед громадою у першій половині цього року.

Окрім відвідуваності та за відсутності текстів звітів для аналізу, є ще один критерій активності місцевих урядників – депутатські запити. Ось як за три роки роботи розподілились місця у цьому почесному рейтингу.

(фото з сайту “Буча є Буча” )

Беззаперечним лідером  у написанні запитів виявилась депутатка-журналістка Світлана Остапа. На її рахунку, за інформацією від ради, 12 запитів.

“Практично всі депутатські запити рада ухвалює. Мої стосувалися роботи ЖЕКа, тарифів, облаштування прибудинкової території, знесення дерев, наркопритонів, щодо магазину АТБ на першому поверсі хрущівки (була створена робоча група), інтернетклубів тощо,” – розповідає про ефективність такого інструменту як депутатський запит Світлана Остапа.

“Окрім депутатських запитів, були й депутатські звернення. Зокрема щодо роздачі службових квартир, про які робило сюжет СТБ рік тому на день святого Миколая,” – додає Остапа.

Депутати, що опинились на 2-му місці написали удвічі менше запитів. Позапартійний Віталій Якубенко пояснює, з чим звертався до депутатського корпусу:

“Основна мета моїх запитів – покращити ситуацію проживання мешканців міста. Я депутат на Ястремщині. Зараз завдяки моєму запиту замінюються лінії електромереж. По вулиці Мічуріна планується капремонт дороги, чекаємо коштів, проект вже затверджений. По вулиці Дачній було зроблене вуличне освітлення. Ямковий ремонт”.

Як і Якубенко, депутат від “Пори” Микола Григорусь написав 5 запитів, але про що вони були так одразу й не згадає.

Найбільший прогульник ради екс-депутат Олександр Франко, який склав мандат, посів у почесному графіку третє місце.

Відвідування засідань виконкому

Окрім відвідуваності депутатів Сайту громади Приірпіння надали інформацію й про відвідуваність членів виконкому у 2013 році.

З’ясувалось, що виконком проводить більше засідань, ніж рада. Але виконавчий орган влади – це пряма протилежність депутатському корпусу.

Тут є люди, які зайшли далеко за межу 50% прогулів.

Депутат Київської облради від Партії регіонів Сергій Ареф’єв пропустив 10 з 13 засідань виконкому.

Таким чином він посідає перше місце з-поміж членів виконкому.

Але цим своїм першим непочесним місцем прогульника засідань виконкому

Хто кришує інтернет-клуби?

Ареф’єв поділився з Володимиром Ридчиком, який очолює міліцію Бучі.

На другому місці опинилось одразу троє депутатів.

Що характерно, що прогульниця-депутатка Ірпінської ради Галина Савчук і тут “не пасе задніх”. За 2013 рік з січня по жовтень пропустила 7 з 13 засідань виконкому.

Разом із Савчук по 7 засідань пропустили ще двоє членів виконкому – Микола Райчук (Голова громадської організації “Бучанська міська організація ветеранів Афганістану”) і Олександр Смольнін (заступник Бучанського міського голови з економічних питань).

Для того, аби зробити загальний аналіз регіону за критеріями відвідуваності, запитів та звітування, залишилось відмоніторити ще дві ради – Гостомельську та Коцюбинську.

Авторки:

 Ірина Федорів, журналістка

   Олена Жежера, журналістка.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539