“В’язень Банкової”: перші слова Остащенка на волі

0

hero

На підступах до ГПУ сьогодні зібралось зо 5 тисяч люду. Всі вони свідомо вийшли підтримати “в’язнів Банкової”, яких 1 грудня затримали й по-звірячому побили по близу Адміністрації Президента під час провокацій спецпризначенці.

 

Під апеляційним судом громадяни теж зібралися, аби відстояти право на волю тих українців, які постраждали на мирному протесті.

Сьогодні суд випустив нашого земляка Олександра Остащенка – бучанця, на якого вдома, після побиття та неправомірного затримання чекала дружина Марина та 5-річна донечка.

“Він ще тут у суді. Мають видати на руки рішення. Я чекаю. Він поки не зі мною. Я думаю, ми його заберемо додому. Тут він зможе підлікуватись,” – розповідає Сайту громади Приірпіння дружина Остащенка.

Близько п’ятої вечора подружжя разом поїхало до Бучі. Редакції вдалося взяти інтерв’ю в Олександра Остащенка, який розповів про свою першу зустріч з “правовою” системою держави.

“Коли людина піднімає руки, а її починають бити… Далі люди, які займались нами – вимагали, щоб ми все підписали і лише тоді, до нас допустять адвокатів. Ніхто не підписав,” – розповідає Остащенко.

“Спершу дали державного адвоката. Він загалом був нормальний, але все було вирішене до засідання суду. З судової системи – я просто в шоці. Ти розумієш, що немає права в Україні…” – Додає бучанець.

Попри те, що пережив, Олександр каже, що швидше за все знову вийшов би протии системи на майдан, але навіть якщо захоче, він це не зможе зробити.

Той, кого так люто й з лайкою лупцювали спецпризначенці, все ще далекий від справжньої волі – суддя застосував до нього норму закону, яка по суті є підпискою про невиїзд. Юридично, згідно з новим кримінальним кодексом, це звучить: “під особисте зобов’язання”.

Тепер територія його пересування обмежується населеним пунктом Буча. Працює чоловік в Києві й йому треба годувати сім’ю, яка має щомісяця сплачувати кредит.

“Треба буде писати клопотання слідчому, щоб давали дозвіл на обмежене пересування. Я не можу не працювати,” – говорить бучанець.

З своєї заробітної платні він платить не лише кредит. Він сплачує податки, з яких спецпризначенці, які били Сашка, та правоохоронці, які інкримінують йому справу, отримують заробітну платню.

Редакція слідкуватиме за судовими засіданнями у справі нашого земляка, які відбудуться найближчим часом.

А поки він їде до своєї доні, аби її обійняти.

Нагадаємо, затриманим та арештантам переглянули міру запобіжного заходу лише тоді, коли президент Віктор Янукович пообіцяв, що прокуратура ініціює відповідне питання трьом своїм попередникам – Леонідові Кравчукові, Леонідові Кучмі та Вікторові Ющенко.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539