Приірпінці не їдуть на відпочинок до Криму

0

русские оккупантыДержагенція з туризму застерігає: планувати відпустку в окупованому Криму не варто.

Але і без застережень держструктур мешканці Приірпіння, які щороку відпочивали в Криму, цьогоріч відмовляються від поїздок на півострів.

Мешканці Приірпіння Тетяна та Василь останні 10 років відпочивали в Криму. Там навчився плавати їхній син Максим, а торік — молодша донька Саша.

Відпочивали у Приозерному, що поблизу Євпаторії. Зараз родина переконана: до Криму не поїде. Й передивляється світлини й відео із сімейним відпочинком.

“Переглядаєш усі ті кадри… Образливо до сліз. Це просто частина нашого життя була. Скільки років туди їздили. Дуже шкода.”

Сім’я Плосконних, що мешкає в Коцюбинському, вирішила не ризикувати й до Криму цьогоріч не їде.

“Ми не поїдемо. Коли з дітьми — хочеться спокою, тиші. Мені не хочеться, щоб мене на вокзалі перевіряли. І з моральних принципів теж вважаємо, що ми не повинні їхати”, — переконаний Василь Плосконний.

“Ми дуже хотіли Шацькі озера побачити. Ось цього року ми зрештою їх і побачимо. Озеро Світязь дуже гарне, Кам’янець-Подільський давно планували відвідати. Хочемо Дніпром сплавитись — це моя мрія… Можна пізнати Україну. Україна — велика, цікава, незвідана. Ми краще знаємо Туреччину чи Єгипет, ніж Україну”, — додає Плосконний.

Окупаційний режим уже рахує перші збитки.

“Було навіть кілька бронювань, які нам довелось анулювати. Запити від гостей… Ми вертаємо гроші”, — говорить Мірабелла Аннюк — очільниця служби прийому й розміщення гостей.

Проте у Криму не вірять, що курортний сезон остаточно зірвано, й очікують, що співвідношення поміняється на користь росіян, бо до цього було 50:50.

“Я абсолютно впевнена, що сезон 2014 року відбудеться, і що все буде добре. Ситуація стабілізується, люди перестануть ставитись до Криму, як до частини Росії чи України. Крим — це Крим, тому ми завжди раді всім”, — запевняє Аннюк.

Зараз у Криму трапляються хіба що поодинокі відпочивальники. Свої поїздки скасували навіть ті, хто займається екстремальним туризмом.

“Квитки є в продажу. Їх море, але практично ніхто не купує. Комерційні групи скасувались, ми перенаправили їх у Карпати,в Грузію. Є застереження, бо в новинах і на форумах проскакують повідомлення, що не все гаразд: на возкалі вивертають речі на перон, хоча видно, що не екстремісти, а туристи”, — розповідає інструктор з екстримального туризму Юрій Долганов.

За підрахунками Держагенства з туризму, лише минулого року до Криму приїхало понад 4 мільйони українців. Цьогоріч рекомендують півострів не відвідувати.

“Ми не можемо гарантувати безпеку українських туристів”, — пояснює Андрій Шенин — заступник голови Держагенції з туризму та курортів.

В Асоціації лідерів туристичного бізнесу стверджують, що тепер за понад 4 мільйони клієнтів мають змогу позмагатись Одеса, Херсонщина та Карпати.

Економічна складова теж сприяє нашим курортам, оскільки курс долара різко зріс. Це підтверджують і в турфірмах, хоча й зазначають, що частина українців, які, як правило, ніколи не були закордоном, замість Криму розглядають тепер інші теплі краї.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539