Скаржинський: вам цього зрозуміти не дано

0

Екс-міський голова, який сам написав заяву на звільнення, прийшов сьогодні у свій колишній кабінет, аби поновити свої повноваження.

Володимир Саржинський має два (щоправда, контроверсійні) пояснення, навіщо він знову йде у владу. Перша версія — він увесь цей час був у відпустці. Друга — він пішов у відставку й повертається, бо ті, хто його нібито відправив у відставку, тепер просять його повернутися у крісло мера.

Зранку в Ірпінській міській раді в.о. міського голови та секретар ради Богдан Мельничук привселюдно зачитав заяву Скаржинського про звільнення та рішення ради, яка це рішення підтримала.

У тексті заяви та рішення від 25 лютого йдеться, що Скаржинський іде за власним бажанням і отримує компенсацію за 45 днів відпустки.

“Юристи є тут? Має право бути звільнена людина, якщо вона в відпустці чи на лікарняному?” — запитує присутніх Скаржинський.

На пропозицію Мельничука звертатися до суду Скаржинський реагує миттєво:

“Мені в суд не треба йти. Кому треба — хай іде. Ви секретар — ви йдіть працювати у своєму кабінеті.”

10 квітня — рівно 45 днів з моменту відставки Скаржинського. Але екс-“регіонал” стверджує, що його відпустка розпочалась ще раніше: не з 25, а з 20 лютого.

Тоді виходить, що 45 днів відпустки закінчились 5 квітня, й відтоді, за логікою Скаржинського, він має 5 днів прогулів, якщо, звісно, зараз не з’явиться відпустка за свій рахунок або лікарняний листок.

“Свободівець” Мельничук не лише не пустив колишнього “регіонала” до кабінету міського голови — він змінив серцевину замка.

“Ви оскаржите це в суді. Є рішення ради”, — намагається пояснити Скаржинському, як той має діяти в такій ситуації, Ігор Найда — голова спілки об’єднання громадян “Демократична Київщина”.

Найда наголосив, що правовий нігілізм почався в Ірпені тоді, коли Володимира Скаржинського було проголошено міським головою, натякаючи на фальсифікації під час підрахунку голосів, коли, за інформацією джерел, протеже скандального нардепа Петра Мельника забудовник Володимир Карплюк посів на виборах міського голови Ірпеня у 2010 році друге місце, хоча, як стверджують наближені до нього люди, вигравав за кількістю голосів.

Попри те, що Мельник був на той час “регіоналом”, Скаржинський був протеже більш впливового політика. За інформацією  “Української правди”, це була кандидатура екс-прем’єра Миколи Азарова.

Скаржинський дійсно написав заяву за власним бажанням під тиском майданівців.

Тепер Скаржинський забуває про версію “звільнений під час відпустки” й у цей же день розповідає редакції Сайту громади Приірпіння все по-іншому: координаційна рада, яка розмістилась у кабінеті № 2 міської ради, нібито сама попросила його, протеже Азарова, повернутися у крісло міського голови:

“Я сьогодні виходжу на роботу, продовжувати виконувати свої обов’язки… Коли так сталося, й до мене звернулися люди… координаційна народна рада… другий кабінет, які там підписалися… Ми вас знімали, ми вас просим повернутися назад.. Я говорю, я сам не піду, будете просить офіційно, я подумаю. Ну, і все… Попросили… Говорять, верніться, бо бачимо, що місто падає в яму.. Ну, невиплата заробітної плати. Тільки вчора отримали зарплату працівники міськвиконкому”.

Але закон України не передбачає повернення в крісло міського голови після свідомої відставки на прохання кабінету № 2.

“Ну, перестаньте. Вам не дано це зрозуміти, — говорить екс-міський голова Скаржинський, звертаючись до Мельничука. Редакції ж пояснює: —  Людина (Мельничук — прим. ред.), вона не розуміє багато питань, які не дано їй зрозуміти.. Вона хоче… Ну, хоче.. Я ж не говорю, що він не секретар — хай іде і виконує обов’язки секретаря. Хай готує проекти рішень на сесію. Готує те, що необхідно секретарю робити”.

Скаржинський наполягає, що Мельничук не може виконувати обов’язків міського голови, бо не пройшов спецкомісію й не зрікся своєї підприємницької діяльності.

“Спецперевірку я пройшов й можу за потреби надати документи, які це підтверджують. Відповідні заяви щодо закриття підприємницької діяльності я подав”, — стверджує в.о. міського голови “свободівець” Богдан Мельничук.

Але у четвер до свого кабінету прийшов не лише Скаржинський. Разом із ним був його екс-заступник Микола Головкевич. Скаржинський переконує, що той теж нікуди не йшов.

“Ні, він не звільнявся. Він (Головкевич — прим. ред.) виконує обов’язки міського голови. За моїм розпорядженням. Секретар не є міським головою.. Якщо він буде легітимний, він буде працювати секретарем. Якщо він не легітимний, сесія вирішить його подальшу долю”.

Суперечки з екс-регіоналом не витримує Ігор Найда і каже йому просто: “До побачення”. Щойно в раді з’явився Скаржинський, на громадян з камерами невідомі чоловіки реагують доволі агресивно і нецензурно лаються.

Тим часом Мельничук, закривши свій кабінет, виїхав громадським транспортом до КОДА. А екс-“регіонал” Скаржинський, аби потрапити до кабінету міського голови, звернувся до координаційної ради з кабінету № 2, яка стверджує, що в лютому і знімала того з посади. Тепер тут вважають, що таки зможуть контролювати ставленика Азарова.

“Богдан перестав слухати людей. Ми ставили йому запитання, наприклад, чому він досі не подав у Верховну Раду рішення про вибори депутатів, прийняте на 25-ій позачерговій сесії . З цього все почалося… Ще було питання про біженців: він не знав, як його врегулювати, куди їх розселити… Не надавав нам порядки денні й багато іншого. Єдина наша помилка була в тому, що ми не зверталися до нього письмово. Ми ж не юристи, ми прості жителі Ірпеня”, — пояснює, чому хоче повернути Скаржинського, самооборонівець Дмитро Біленко.

“Зараз у нас були би докази. Але ми берегли порядок у місті, робили те, що не міг зробити він. Він був проти співпраці. А зараз у нас юридична колізія. І Скаржинський і Мельничук не мав права підпису. Ми хочемо підписати зі Скаржинським меморандум про контроль його діяльності. Ми хочемо зробити прозорою роботу державних органів влади — всі рішення будемо оприлюднювати в Інтернеті. Власне, ми Скаржинського знімали — ми його й повернули”, — додає Біленко.

Проте, якщо трудове законодавство передбачає неможливість звільнення під час відпустки чи лікарняного, то поновлення після півторамісячної відставки — ні. Рішення ради, після якого міський голова втратив повноваження, тепер можна скасовувати лише в судовому порядку.

“Основна маса в кабінеті № 2 не були з-поміж тих, хто дійсно хотів відставки Скаржинського та зміни влади в Ірпені. Багато хто з них під час тієї сесії хотів зняти тільки другого першого заступника Борзила та секретаря Вишнякова. І тоді ж хотіли торгувати посадами секретаря”, — розповідає телефоном з лав мобілізованих добровольців Ігор Домбровський, який де-факто приймав відставку Скаржинського.

skarzh_dombrov

“Ніякого компромісу зі Скаржинським не може бути. Він має піти як людина, котра знищила Ірпінь. Повертати його немає ніякого сенсу”, — переконує Домбровський, голова громадської організації “Самозахист”.

Богдан Мельничук під час зустрічі проінформував Голову КОДА про ситуацію, яка склалася в Ірпені.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539