Обережно, кліщі: хвороба Лайма — швидше тільки СНІД

0

klishch2Приірпіння та Біла Церква — зони підвищеної небезпеки. Обласна СЕС застерігає мешканців: до укусів кліщів тут варто ставитись дуже відповідально.

Рівень інфікованих хворобою Лайма в області перевищив навіть загальноукраїнський показник, повідомляють медики.

Торік хвороба в Київській області вразила понад 100 людей.

У Ірпені цьогоріч вже зареєстровано 2 випадки. На зворобу Лайма захворів у 2013 році один з мешканеців Ворзеля.

Така динаміка, за інформацією СЕС, виводить це інфекційне захворювання за темпами поширення на 2-ге місце після СНІДу.

Фіксувати кількість захворювань в Україні розпочали лише в 2000-му році. З того часу динаміка зростає з геометричною прогресією.

Кліщі люблять вологу. Відповідно, дощі цього літа лише підсилюють ризик укусу та подальшого ураження.

“Я забирала дитину з дитсадка. Вихователька мені сказала, що після тихої години, коли дитина знімала піжаму, вона знайшла кліща у неї на плечі”, — розповідає коцюбинчанка Ірина, дворічна дівчинка якої ходить у один із Київських дитсадків.

У Києві, до речі, минулого року було понад 4 сотні інфікованих.

“Я не знаю, чи ми приїхали в садок й принесли кліща на одязі із селища, чи він причепився вже у садку на прогулянці. Нам віддали кліща у закритій пробірці. Вже був вечір, і ми в лабораторію поїхали лише наступного дня. Зранку лаборантка сказала, що він уже мертвий. Для того, щоб можна було перевірити наявність інфекції, треба, щоб кліщ був живий. У пробірку мали б покласти вологу вату чи марлю й закоркувати посудину марлевим корком”, — додає Ірина.

klishch

Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України, де тестують кліщів на наявність борелій (збудників хвороби) розташований на Герцена, 21.

Лаборанти проводять дослідження, лише коли є направлення від лікаря. Як правило, для видалення кліщів краще звертатися до найближчого травмпункту.

“Якщо кліща, який вкусив, то місце укусу потрібно регулярно оглядати. Може з’явитись характерний ореол або візуалізується запальний процес.

oreol

Якщо лікар огляне людину після укусу, він може одразу призначити профілактичний 5-тиденний курс антибіотиків, щоб мінімалізувати ризики”, — повідомляють батькам в лабораторії.

Ореол та висип — ознаки хвороби Лайма. Вони можуть проявлятись протягом місяця. Також до сиптомів належить лихоманка, кон’юктивіт, головний біль та проблеми з суглобами та м’язами.

Що раніше виявлять хворобу, то легше її вилікувати й меншої шкоди інфекція завдасть організму. Якщо хворобу запустити, може виникнути навіть хронічне запалення головного та спинного мозку. В особливо складних випадках можливий параліч.

Більш серйозним захворюванням, яке може спричинити смерть людини, є енцефаліт. Але, на щастя в Києві та Київській області таке захворювання поки не трапляється.

Аби запобігти укусам і вчасно виявити кліщів, фахівці радять носити світлий одяг, що облягає тіло. Огляд бажано проводити кожні 2 години, особливо, якщо ви вирішили відпочити на природі чи прогулюєтесь в зеленій зоні.

Вдома одяг треба одразу ж зняти й оглянути і одяг, і себе. Одяг потрібно одразу випрати і пропрасувати. Категорично не рекомендується класти одяг поблизу ліжка.

Якщо відпочинок планується з ночівлею, місце для розміщення наметів та таборування треба обрати просто неба, аби поруч не було гілок та великих чагарників.

Бажано використовувати ефективні репеленти з дотриманням інструкції, щоб уникнути пошкодження дихальних шляхів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539