Бучанське межигір’я: суд затягують

1

межигыряАвторка: Олена Жежера

Судове засідання у справі “Бучанського межигір’я” перенесли на 17 жовтня.

Письмово клопотали про це представники бучанського ЖЕКу та власника земельної ділянки — діда нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка — Василя Киргана.

Представники цих сторін на судове засідання не з’явились. Заступник прокурора Ірпеня Іван Дудчин та його колега з Київської області наполягали на тому, що засідання можна проводити й без цих двох представників. IMG_2457 “Оскільки у клопотаннях не наведено поважних причин, вважаю, що можна проводити розгляд справи”, — говорить прокурор Київської області.

Але суддя мав додаткову причину для перенесення засідання. Він не знайшов у себе акту, згідно з яким Бучанська лісогоподарська установа передала ліс комунальному підприємству Бучі.

Представників ЖЕК-у суд просив надати цей документ на попередньому засіданні.

Як і минулого засідання, представники Бучанської ради теж клопотали про перенесення справи, чим підтримували клопотання власника ділянки Киргана. IMG_2454 Тоді вони наголосили, що їм треба ознайомитись зі справою. У середу зранку на засідання прийшли з півсотні представників громади Бучі.

Їх таке затягування справи обурило. Посміхалися на засіданні й, очевидно, були задоволені таким розглядом справи, лише двоє представників громади Бучі — голова Бучанського осередку партії  “Нові обличчя” Іван Лисенко та представник бучанської “Пори” Ігор Бартків.

громада

Решта громадян певні — це робиться зумисне. Вони були обурені рішенням суду про перенесення засідання. Переконані: у місцевої ради є план.

12 вересня мають затвердити генплан Бучі.

“Наразі у нас затверджується генплан. Якщо він буде затверджений, 5 років не можна буде нічого міняти. Якщо ці землі не віддадуть державі, то вийде юридичний колапс, до чого в принципі це все і йде. Чи можна якось юридично вплинути на затвердження генплану міста, поки триває цей судовий процес?”, — запитує мешканка Бучі Ірина.

Представник прокуратури області, який так само, як і громада Бучі, вважає, що справа умисне затягується, сказав, що спробує щось зробити:

“Ми подумаємо над цим, я уточню, на якій стадії прийняття генерального плану. Ми прямо сьогодні з заступником прокурора Ірпеня подумаємо”.

прокуратура

 

Із приміщення суду громада вирішила заїхати до ЖЕКу й спитати, чому на засіданні не було їхнього представника.

Начальник ЖЕКу Володимир Кравчук сказав, що нічого не знає, оскільки перебуває у відпустці.

Щоправда, у процесі спілкування з’ясувалося, що юрист комунальної установи цього дня був на засіданні господарського суду у справі про боржників.

Кравчук певний, що за всіма документами, яких не вистачає суду, слід звертатися до міської ради:

“Я вам сказав, що на друге судове засідання, зараз я все з’ясую, забезпечимо..”

Потім тема плавно перейшла до виділення земельних ділянок підставним особам та людям з немісцевою пропискою.

“13 вересня — день міста. Для нас це не свято, тому що іде війна, а потім.. те, що відбувається в Бучі.. от сьогодні нам всім просто плюнули в обличчя. Нам фактично сказали, що наша громада на останньому місці, й аби задля неї сходити в суд, нема ані часу, ані людей”, — говорить член ГО “Комітету виборців України” Любов Кучеренко.

кравчук

 

Після ЖЕКу громада вирішила спитати в міського голови Анатолія Федорука, чому затягується судовий процес.

У мерії його не застали. Прийом громадян проводив секретар ради Василь Олексюк, який вже давно приміряє крісло мера й буде виконувати його обов’язки, якщо Федорук реалізує свої амбіції й стане депутатом ВР України.

Олексюк переконує громаду, що не знав, чому не було на суді представника ЖЕКу та не знав, чому не надали до суду передавального акту.

Олексюк

 

Він показово перед громадою почав телефонувати до ЖЕК-у.

Далі пообіцяв все з’ясувати й надати громаді письмову відповідь на ці питання.

Щодо виділення землі на підставних жителів інших областей — сказав те, що незмінно повторюють всі учасники подібних дерибанних схем: будь-хто може звернутися й отримати земельну ділянку.

“Будь-хто, але не бучанці”, — зауважила Кучеренко.

Від громади прозвучала пропозиція бучанським депутатам взяти приклад із гостомельських, які на сесії прийняли рішення першочергово виділяти землю місцевим мешканцям.

Бархоленко ВС Олексюк

 

Олексюк на пропозицію пристав:

“Я думаю, що ми буквально на наступній сесії звернемося до депутатів з такою пропозицією, але ми можемо робити такі речі тільки після затвердження генерального плану. Сьогодні, як мені відомо, Гостомель може діяти відповідно до генплану. Ми, на жаль, сьогодні не можемо  робити ті чи інші дії, пов’язані із землею. Тільки затвердимо план міста — вийдемо до депутатів з пропозицією саме в першу чергу розглядати заяви, звернення жителів Бучі”.

Відсутність генплану не заважала радам Приірпіння дерибанити. Це теж стандартна відповідь учасників дерибанних схем, аби не надати ділянку людям й проштовхнути зрештою той генплан, який їм потрібний.

Після міської ради громада поїхала до прокуратури Ірпеня, аби дізнатися, як рухається справа.

“Кому вигідно відкладення цієї справи? Калєтніку й Бучанській раді, тому є всі підстави вважати їхню неявку по суті саботажем і домовленістю й повним ігноруванням інтересів держави, які залишились від режиму Януковича”, — розповідає місцеий активіст та колишній депутат ради Віктор Бархоленко.

“Домовилися, що 24 вересня на 10 годину буде звіт прокуратури перед громадою про притягнення до відповідальності посадових осіб Бучанської ради, причетних до дерибану бучанської землі”, — додає екс-депутат.

Бархоленко подав на обласну прокуратуру офіційне звернення, аби зупинити розгляд генплану у тій частині, що стосується земель НАУ та земель лісового фонду (загальна площа понад 1 000 га). Він переконаний, що поки немає рішення суду у цій справі, генплан у цій частині затверджувати не можна.

zhezheraАвторка: Олена Жежера, журналістка.

1 Comment

  1. Максим 1 Жовтня 2014 at 22:24

    Панi Ненажера i собi шматок землi хотiла ?

    95.158.37.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539