Гаврилюк за розширення прав журналісітв

0

Нардеп Михайло Гаврилюк подав законопроект, що передбачає внесення змін до 201 статті Кримінального кодексу України.

Ця стаття передбачає відповідальність за незаконне придбання, ввезення, збут або використання спецтехзасобів негласного отримання інформації.

“Останнім часом журналісти та громадські активісти стали все активніше виявляти факти корупції і хабарництва серед посадовців та працівників правоохоронних органів. В якості доказів при цьому використовувалися результати прихованої відеозйомки, зробленої зазвичай за допомогою різноманітних побутових пристроїв подвійного призначення (брелоків, авторучок, окулярів, тощо) з вбудованою мініатюрною відеокамерою. Така діяльність зустріла рішучий опір з боку влади”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

У своїй законодавчій ініціативі Гаврилюк пропонує розмежувати технічні пристрої запису інформації, які часто використовують журналісти під час проведення журналістських розслідувань, та спеціальні пристрої, які використовуються працівниками правоохоронних органів і які дійсно заборонені у вільному обігу.

Інститут медіа права наголошує на тому, що під поняття спецтехзасобів, згідно з 201 статтею КК України, підпадали і диктофони, і відеокамери, якими щодня послуговуються журналісти.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539