Ірпінський суд відмовив Жежері у задоволенні позову проти Федорука

1

Суддя Дмитро Кухленко прийняв рішення на користь міського голови екс-регіонала Анатолія Федорука.

Федорук під час свого звіту 28 лютого публічно стверджував, що журанілстку Олену Жежеру, яка задавала на звіті йому гострі запитання, звільнили з телеканалу СТБ за брехню.

На той момент Олена Жежера працювала на телеканалі й відповідні документи телеканал СТБ надав на вимогу суду.

У своїй короткій ухвалі Кухленко спирається в тому числі на Постанову Пленуму Верховного суду України “Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи”. Прізвище журналістки в рішенні суддя написав із помилкою.

рішення

Юристка Інституту медіа права Галина Чижик переконана, що таке рішення Ірпінського суду неправомірне:

“За Цивільним кодексом України особа, яка поширила недостовірну інформацію, зобов’язана здійснити спростування. Виняток становлять лише оціночні судження, тобто думки, припущення особи, її оцінки, які не можуть бути доведені чи спростовані. Повідомлення про те, що “журналістку Жежеру звільнено з каналу СТБ за брехню”, зрозуміло, не є оцінкою, оскільки повідомляє про факт звільнення, тому рішення суду мене відверто дивує.”

“Що більш дивно – це на яких підставах Бучанську міську раду залучили  в якості співвідповідача. Тут потрібне невеличке роз’яснення: відповідно до Цивільного процесуального кодексу, третю особу можна залучити до участі у справі лише якщо судове рішення може вплинути на її права та обов’язки. Однак Бучанська міська рада не відповідає за дії свого голови. Більше того, міський голова несе персональну відповідальність за усе сказане ним навіть під час сесії ради. Маючи лише резолютивну частину рішення складно говорити про те, якими мотивами керувався суддя, відмовляючи у задовоенні позову. Попри те, що канал СТБ надав докази продовження трудових відносин із журналісткою, суддя погодився із тим, що її “звільнили за брехню”, хоч як би безглуздо це не звучало”.

Олена Жежера переконує, що на цьому не зупиниться й піде в апеляцію:

“Визнавши рішення Ірпінського суду, мені пропонують визнати очевидну брехню міського голови мого міста. Виходить, він може безкарно і безвідповідально поширювати на офіційних заходах неправдиву інформацію про будь-кого з мешканців своєї територіальної громади. Я буду доводити в Апеляційному суді те, що мер мого міста збрехав. Окрім того, що він – міський голова, він ще й не чоловік. Як бачимо, відповідати сам за свої слова не може і тому ховається за Бучанською радою”.

Журналістка вважає, що таке ставлення мера до неї пов’язане з її розслідуванням у 2014 році про Бучанське Межигір’я, до якого був причетний Анатолій Федорук.

“Саме через те, що ми довели справу до суду, та ще й виграли в суді, його нелюбов до мене особисто й до СТБ”, – повідомляє Жежера “Телекритиці”.

Олена Жежера разом з Ольгою Кучер здобули премію конкурсу “Правозастосування та управління в лісовому секторі. 2014” (ініціатор конкурсу – програма FLEG II (ЄІСП/Схід-2), інформаційній партнер – “Телекритика”) за журналістське розслідування “Бучанське Межигір’я: комуністичний слід Калєтніка”. Вони віддали свої преміальні (3 тисячі гривень) на карусель у Бучі на вулиці Тарасівській.

1 Comment

  1. ЖК Коцюбинський 27 Травня 2015 at 08:23

    Та це ж той же суддя, що арештував на замовлення Кредісова ще 40 квартир у ЖК “Коцюбинський”. Хоча за законом мав би арештовувати рахунок забудовника, а не чуже майно. Що в Ірпінь занесли валізу грошей?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539