У Бучі обмежують свободу зібрань

0

Щонайменше 32 міста України встановили обмеження для мирних зібрань громадян. Зокрема місцева влада обмежують право на мирні зібрання у Бучі.

“Головне завдання – не дати громаді висловитися,” – наголошують в Українському незалежному центрі політичних досліджень.

На інфографіці з-поміж десятків міст окрему увагу експерти присвятили саме місту з нашого регіону:

“У Бучі громадська організація, яка хоче провести акцію, попередньо повинна провести загальні збори організації і визначити організаторів такої акції”. 

Без імені

“Наразі ми подали до суду на Бучанську міську раду та домогаємось скасування цього положення,” – повідомляють “Громаді Приірпіння” у УНЦПД.

Подібне обмеження на свободу зібрань донедавна діяло і в Ірпені, але тут громада перемогла.

“Нам вдалося за рахунок громадської активності натиснути на Ірпінську міську раду і скасувати подібне рішення в Ірпені. Ми це зробили в адміністративному порядку. Свого часу Ірпінська міська рада визначила для громадян лише кілька місць для проведення акцій. Це порушення наших конституційних прав,” – розповідає активіст Ігор Домбровський, учасник російсько-Української війни.

“Очевидно кум мера Ірпеня екс-регіонал Анатолій Федорук продовжує ігнорувати норми конституції і проаво громадян на протест та волевиявлення. Думаю, що Федоруку не достатньо ні революції Гідності, ані війни на сході, щоб зрозуміти, що громада має визначати своє майбутнє. а не адміністративний орган, який по суті найнятий громадою для виконання муніципальних функцій. Дивує позиція бучанців, які до тепер не оскаржили це в суді. Варто зауважити, що навіть, перебуваючи в АТО, я знаходив можливості приїхати у судове засідання щодо скасування рішення Ірпінської міської ради. Право на мирні зібрання і протести – це невід’ємна складова розбудови демократичного суспільства, яке змушує владу реагувати і разуватись з громадою,” – додає Домбровський.

Проект USAID Ukraine “Громадяни в дії” продовжує судову кампанію скасування незаконних рішень місцевих рад, що обмежують свободи зібрань.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539