Чому хворіють діти: неякісне харчування в дитсадках Бучі й Ворзеля

1

Після публікацій дописувачів “Громади Приірпіння” про те, чим годують дітей у Бучі, ворзельські мами теж озброїлися терезами і пішли у садки.

“Дитина ригала вчора двічі,” – бідкається одна з мам.

Мами важать тарілки й переконуються – жодна з них не має обіцяних 250 грамів супу. Не вистачає десь 5 частини. Після перших же хвилин батьківської інспекції, яка знімається на камеру, активних і свідомих мам блокують. Все це знімають і показують, як і скандальну їдальню в Ірпінській школі № 18 (смт Коцюбинське) на загальнонаціональному телеканалі 1+1.

Фахівці наголошують, що після розформування СЕС немає установи, яка б контролювала нормативи, які стосуються їжі. Й наголошують, що тепер цим би мали опікуватись громадські організації. Переглядаючи меню, яке надали активісти громади Приірпіння, експерт наголошує, що молока менше на 31 %, м’яса взагалі менше на 66 %. Та й те, що бачать батьки в тарілках дітей – це шкіра та кістки. Риби менше на половину від необхідної норми.

Норма харчування становить від 19 до 26 гривень. Активіска Ольга Продан, яка перевіряла вартість продуктів і аналізувала їх для читачів “Громади Приірпіння” приходить до Бучанської ради, аби отримати останні накладні на продукти.

“Батон 7 гривень був завезений. В магазині він коштує 5 гривень 87 копійок,” – каже Продан.

Журналісти йдуть з актвісткою до найближчого супермаркету й повторюють той самий експеримент, який мами провели ще влітку. Ціни на продукти, який садок закуповує у свого постачальника десь на 20 % вищі, аніж у супермаркеті. Якість – нижча.

“Чого ви так решили, що воно має бути дешевше? Хто його привезе на транспорті витрачаючи бензин? Хто буде везти свою бухгалтерію і найме бухгалтера,” – виправдовується Лариса Матюшенко, заступниця міського голови Бучі, чий підпис стоїть на документах.

І ось журналісти загальнонаціонального телеканалу запитують про те, чому батон з потертим яблуком назвали “шарлоткою”.

1

“Справжня шарлотка робиться саме з батона,” – переконує Матюшенко.

Без імені

Щодо того, що діти недоотримують харчів Матюшенко має теж свою відповідь: “Абсолютно припустимо, що в один день діти мають менше м’яса, більше овочів.”

Завідувачка лабораторії дитячого харчування Інституту  гігієни НАН України такому поясненню віри не йме:

“Якщо вони сьогодні дали котлетку 30 грамів, то що завтра дадуть 100? Звісно ні. Тому хай не розказують!”

До чиновниці заходить і активістка. Матюшенко, яка працює й отримує зарплату з кишені тієї ж таки громадянки Ольги Продан каже:

“Я Вам сказала, що я не бажаю з вами говорити… Мамі дуже гарно показали її місце на батьківських зборах”.

Журналістську групу нарешті пускають до дитсадка. Там їх чекають лояльні до керівництва дитсадка і мерії Бучі люди.

Без імені

Згодом саме ці чоловіки будуть, з слів журналістки Галини Сергеєвої, поводити себе як тітушки, затуляючи всі двері. Один з чоловіків – Іван Лисенко, якого не обрали депутатом від Нових облич до Бучанської ради.

Перед виходом тітушки розірвали на журналістці халат.

Але найстрашніше виявили фахівці Інституту гігієни НАН України. Норма цинку становить 10 міліграм. Діти ж отримують 2, 34. Цинг міститься в м’ясі та рибі. Саме цих продуктів недодають дітям. Саме через це імунна система дітей, стверджують фахівці страждає. І додаткова вітамінізація чи догодовування – не допоможуть.

У садках вже повісили оголошення. До дитячих садків вже нікого не пускають, щоб батьки не дізналися зайвого.

Без імені

У Ворзелі, який хочуть попри волю громади приєднати до Бучі, як Коцюбинське хочуть приєднати до Ірпеня, до влади прийшла рідна сестра міського голови Бучі – Людмила Федорук. І саме там мами теж виявили такі ж проблеми із харчуванням, які до того виявляли в Бучі.

1 Comment

  1. Alexandr Maroshchak 7 Грудня 2015 at 16:47

    Фарбований ЛИСенко 🙂

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539