Вуличне освітлення: як зробити Новий рік яскравішим та економнішим

0

Ми платили за вуличне освітлення в рік 3 380 гривень. З Нового року сплачуватимемо менше тисячі. Це у понад 4 рази менше.

За кілька років економії мешканці самотужки зможуть встановити собі карусель на дитячому майданчику, а за 5 років – дитячий будиночок. І не треба чекати подачок від політиків перед виборами, які намагаються вас разово купити, щоб потім отримати доступ до наших грошей. Просто треба навчитися контролювати гроші громади.

Колись в далекому 2011 році, коли я переїхала з Києва в Коцюбинське, я стала свідком того, як наші власники квартир утворили ОСББ “Білицька Перлина”.

Проте, тільки декого вводив у ступор той факт, що в даному будинку існує ОСББ, а якесь ДП “УЖКГ “Добробут”, насаджене забудовником, і диктує свої права, здирає гроші з власників, при цьому будинок більш занедбаний, ніж якась хрущівка.

Коли в 2013 році я вже з головою занурилася в процес запуску ОСББ, я зрозуміла, що найголовніше його завдання – це не витрачання коштів, а ДОЦІЛЬНЕ витрачання коштів. Мета існування ОСББ – це максимальний добробут (не той, що рейдер, а у прямому значенні цього слова) мешканців при мінімальних витратах. Цього можна досягнути за рахунок їхньої оптимізації.

Це, перш за все, питання економії електроенергії. Над цим я замислювалася вже давно. Мій батько колись мав стосунок до виробництва сонячних батарей. Я розпитала його, наскільки це доцільно для нашого будинку. Виявилося, що це не ефективно. Батарея не встигає себе окупати, оскільки через кожні 4-5 років потрібно змінювати кремнієві пластини – так звані фотоелементи. А вони доволі дорогі. Тай об’єм накопиченої електроенергії (у нас не настільки багато сонця) не відповідає нашим щоденним енерговитратам. До слова в ЄС цей бізнес завжди був дотаційним. Є сенс встановлювати вітряки, але це теж влітає у копійку і потребує спеціального обслуговування.

Виявилося, що я не одна моніторила це питання. Тарас Шпинда, який є членом Правління нашого ОСББ, якось у розмові запропонував встановити в будинку ЛЕДівське освітлення. Але на той момент у нас повним ходом йшли судові процеси по виселенню рейдерів.

Коли ОСББ запрацювало на повну силу, з жовтня 2015 року, багато хто з людей зрозумів, що гроші, які вони сплачують за послуги, витрачаються дійсно для них же самих, а не в кишеню засновникам ТОВ “Облжитлобуд” (забудовник). Більше людей стало активно брати участь в обговоренні різноманітних питань, що стосуються нашого будинку.

Слід зазначити, що забудовник здав будинок з багатьма недоробками. У нас протягом 8!!!! років фактично не функціонувало зовнішнє освітлення, за виключенням одного ліхтаря, а останній рік і його не було. Це було наслідком халатності і жадібності рейдерів ДП “УЖКГ “Добробут” (дочірнє підприємство забудовника).

Одного разу на Засідання Правління один з наших членів Правління Олександр Сухопаров приніс зразки ЛЕДівських світильників. Нам усім дуже сподобалось. Тарас Шпинда розрахував кількість зекономлених коштів:

7 вуличних ліхтарів * 40 Вт = 280 Вт (0,28 кВт !!!!)

280 Вт * 12 годин (в зимовий період) = 3,36 кВт за 1 день;

3,36 кВт * 30 днів = 100,8 кВт в зимовий місяць;

100,8 кВт * 0,6575 (вартість електроенергії для ОСББ до 29 лютого 2016 року) ≈ 66,28 грн.

Це утримання вуличного освітлення в місяць в зимовий період!!! Це набагато менше, ніж з натрієвими лампами, потужність яких дорівнювала 170 Вт (тобто 281,67 грн/місяць).

Якщо робити розрахунок на весь рік, то в середньому це 10 годин роботи ліхтарів на місяць. Місячна вартість вуличного освітлення відповідно менше.

Тарас Шпинда провів роз’яснювальну роботу з мешканцями. Ми почали збирати кошти додатково в рахунок майбутніх нарахувань і видавати людям касові ордери на ці суми.

За місяць ми встановили 5 вуличних світильників.

Ми не волали, не писали у фейсбуці про те, що в нас немає освітлення, не шукали винних, не просили депутата направити депутатське звернення на Коцюбинського селищного голову, не хаяли її за те, що нам темно.

До депутатів особливо не дуже хотілося звертатися після того, як вони нам уже раз “допомогли” й з першим снігом майже 200 квартир залишилися без опалення.

Ми просто уклали договір на автотранспорт з УЖКГ “Біличі”, викликали автовишку і наші чоловіки самостійно замінили вуличні ліхтарі на ЛЕДівські, перетягнули кабель.

Безымянный

Сумарно на це вони витратили 2,5 – 3 години. І вуаля….

Безымянный

Якщо робити за таким самим прикладом освітлення у під’їздах, то економія сягає десятикратного розміру. І це наш наступний крок.

Наш приклад надихнув мешканців інших будинків, які обслуговує УЖКГ “Біличі”.

“Про цей досвід я розповіла нашому депутатові від “Нових облич” Сергієві Базилевському. Він мені сказав, що йому легше вкручувати самому лампочки. Я наголошую, що ми депутатів обирали не для того, щоб вони виконували функцію УЖКГ – підмітали зупинки, замінювали лампочки, – а для того, щоб вони налагодили систему, яка б функціонувала з максимальною ефективністю,” – наголошує коцюбинчанка Олександра Куцан.

Кожен виборець може підготувати доручення й вимагати, щоб у  2016 році депутат та бюджетна комісія врахували такі вимоги й працювали над тим, щоб кожен з наступного року платив менше.

Без іменіАвторка: Наталія Коломієць, коцюбинчанка

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539