Декларації депутатів Києво-Святошинської райради: мільйонери, автолюбителі, безхатченки та церковні миші

Коментарі Вимкнено до Декларації депутатів Києво-Святошинської райради: мільйонери, автолюбителі, безхатченки та церковні миші

Найбагатшими депутатом є колишній очільник Києво-Святошинської РДА, а нині голова фракції “Нові обличчя” Сергій Возний. Попри те, що Возний – депутат Києво-Святошинської ради, мешкає він у Гостомелі.

Вадим Гедульянов “Солідарність” та Олена Бебешко “Батьківщина” – не мають ні коштів, ні житла.

Окрім них, ще 6 депутатів перебувають за межею бідності. Депутати Києво-Святошинської районної ради надали декларації для оприлюднення на офіційному сайті ради за усним розпорядженням голови райради Олександра Тигова на прохання журналістів Громадського руху Чесно.

9 місцевих обранців не подали свої декларації для оприлюднення.


1
Києво-Святошинський район оточує столицю з усіх боків, тому ціна землі тут доволі висока, а відтак і ціна питання для політиків у боротьбі за мандат. Найбагатший депутат і найбільший землевласник райради Сергій Возний з партії “Нові обличчя” потрапив до комісії з питань містобудування.

Він задекларував понад 3 мільйони гривень.


1

Майже всі статки – це заробіток його дружини, а сам депутат заробив за рік дещо менше 6-ти тисяч гривень. Таку маленьку суму депутат отримав на посаді виконавчого директора ТОВ “Екоенергопром”, яке спеціалізується на виготовленні паливних брикетів з хвойних порід деревини.

Чому депутат так мало заробив на такій посаді, Возний коментувати відмовився. Зазначив лише, що він перебуває на утриманні в дружини.

“Аналізуйте на здоров’я, робіть свої висновки, вона публічна, вона в доступі.. Аналізуйте, правильно робите, я вас підтримую в цьому. Там все зрозуміло.. Там дружина працює.. Ви знаєте, ви все правильно робите, ви правильно занімаєтесь, правильно мисль свою формуєте.. Тому давайте, ви як там називаєтесь? Видання ЧЕСНО? Ми вас підтримаємо, добре,” – говорить керівник фракції “Нові обличчя”.

До слова, очільника партії “Нові обличчя” мер Ірпеня Володимира Карплюка, ЗМІ пов’язують із будівельним бізнесом. Тому, ймовірно, Возний як член комісії з питань містобудування, може мати конфлікт інтересів. Сам депутат живе в селищі Гостомель, що не входить до Києво-Святошинського району, а є частиною сусіднього Приірпіння, яке контролює Карплюк.

Нещодавно Возний став учасником партійного скандалу і голова партії “Нові обличчя” навіть хотів розпустити осередок “Нових облич” в районі та відкликати депутатів. Причиною цьому було голосування депутатів фракції “Нові обличчя” за призначення головою райради кандидата від “Солідарності” Олександра Тігова.

У Возного, який має пряме відношення до партії, яку пов’язують із забудовниками, в декларації не лише найбільші доходи у Києво-Святошинській раді, а й найбільше землі – 6,5 га, записаних на дружину. Окрім землі депутат задекларував 3 квартири, загальною площею 150 кв. метрів, житловий та дачний будинки, загальною площею більше 300 кв. метрів – власність дружини та інше нерухоме майно, площею більше 200 кв. метрів.

Сам депутат авта не має, проте дружина володіє недешевим Lexus RX 350, 2013 року випуску.

1

На другому місці у Києво-Святошинській раді за рівнем доходів киянин Сергій Рибченко “Солідарність”. Ще один депутат від БПП, який пов’язаний із будівельним бізнесом й не має тісних зв’язків з громадою Києво-Святошинскього району. Він задекларував близько 1,3 мільйони гривень, з яких майже 800 гривень його заробіток, в тому числі 250 тисяч – дохід від передачі в оренду майна, решта – статки дружини, які вона отримала так само від здачі майна в оренду.

Його ФОП займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Рибченко значиться серед власників елітної нерухомості у ЖК “Новопечерські липки”.

З майна в декларації Рибченко показав 2 житлові будинки, площею близько 200 кв. метрів, 4 квартири – власність дружини, загальною площею майже 550 кв. метрів та інше нерухоме майно, площею більше 200 кв. метрів.

Рибченко також фігурує як засновник та керівник малого підприємства “Агротранс” (м. Ірпінь). Підприємство займається вирощуванням фруктів, горіхів та транспортними перевезеннями.

Увійшов до постійної комісії з питань підприємницької діяльності, промислової політики, торгівлі, реклами, архітектури, благоустрою, транспорту та зв’язку. Ймовірно, цей депутат-підприємець, має конфлікт інтересів.

Третій в списку найбагатших депутатів райради “батьківщинівець” Василь Ревчук.

Екс-голова Гореницької сільської ради задекларував 835 тисяч гривень, з яких більше 700 тисяч гривень – дохід від передачі в оренду майна декларатна, решта – заробітна плата його та дружини.

Щодо майна – депутат володіє житловим будинком – 83 кв. метри та іншим нерухомим майном, площею більше 8 тисяч кв. метрів. У його власності також сім земельних ділянок, загальною площею близько 2,5 га.

В раді Ревчук увійшов до постійної комісії з питань підприємницької діяльності, промислової політики, торгівлі, реклами, архітектури, благоустрою, транспорту та зв’язку.

Син голови Дмитрівської сільської ради й повний його тезка Тарас Дідич “Солідарність”четвертий в рейтингу багатіїв ради. Депутат задекларував більше 600 тисяч гривень. Хоча він і позиціонує себе як підприємець, основна сума з цих коштів – більше півмільйона гривень, отримана як дохід від передачі в оренду майна декларанта. Від підприємницької діяльності дохід Дідича за рік склав 96 тисяч гривень.

З майна депутат задекларував три квартири, загальною площею більше 100 квадратних метрів, дві земельні ділянки – 40 соток та інше нерухоме майно, площею біля 200 квадратних метрів.

Депутат став головою постійної комісії з питань управління комунальним майном, діяльності комунальних підприємств, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозберігаючих технологій.

П’ятим багатієм ради, згідно поданій декларації, став підприємець від партії “Свобода” Олександр Кириченко. Він задекларував більше 600 тисяч гривень, більше 450 тисяч з яких – заробіток дружини декларанта від провадження підприємницької діяльності.

Депутат задекларував два житлові будинки, загально площею близько 250 кв. метрів та інше нерухоме майно – більше 200 кв. метрів.Окрім цього Кириченко має 10 земельних ділянок, загальною площею більше півгектара та 5 автівок, три з яких вантажні.

Депутат власник ПП “Діло” яке знаходиться у Петропавлівській Борщагівці й займається виробництвом хліба та хлібобулочних виробів та роздрібною торгівлею.

В раді увійшов до постійнї комісії з питань підприємницької діяльності, промислової політики, торгівлі, реклами, архітектури, благоустрою, транспорту та зв’язку. Ймовірно, має конфлікт інтересів.

До топ-5 заледве недотягнув пенсоінер- “свободівець”  Анатолій Ковінченко. Дохід сім’ї за 2015 рік становить майже півмільйона гривень. Основна сума – це заробіток його дружини, отримана внаслідок відчуження рухомого та нерухомого майна.

З майна депутат задекларував 2 земельні ділянки, площею більше 20 соток, один житловий будинок – 169 кв. метрів та квартиру – 48, 4 кв. метри, що перебувають у власності дружини. Ковінченко має дві автівки – Патріот, 2010р. та Volksvagen Transporter 2015 року. Окрім цього, Ковінченко володіє ще й моторним човном.

Потрапив “свободівець” до популярної комісії з питань земельних відносин, містобудування, капітального будівництва, агропромислового комплексу, охорони довкілля та екології. Він став секретарем комісії.

Ті депутати, які увійшли у топ-5 за рівнем доходів у 2015 році мають і найбільші статки і по суті є найбагатшими депутатами Києво-Святошинської райради.

П’ятеро депутатів райради не задекларували власного житла і таким чином поповнили лави безхатченків.

1

Серед них заступник голови Києво-Святошинської районної ради “укропівець” Дмитро Гусятинський, який проживає у місті Буча (місто не входить до Києво-Святошинського району і розташоване у сусідньому Приірпінні) й навчався у “Школі мерів” разом із новообраним міським головою Боярки Олександром Зарубіним, який балотувався під брендом  “Нових облич”.

Гусятинський працював на момент виборів головою комунального управління облради “Фонду комунального майна”. За 2015 рік задекларував майже 130 тисяч гривень, більша частина з яких заробіток його дружини.

Які депутати можуть собі дозволити автопарки?

Майже 300 тисяч гривень задекларував підприємець  Руслан Лисенко з “Радикальної партія”, 100 тисяч з яких – заробітна плата дружини. З майна Лисенко задекларував одну квартиру, площею 42 кв. метри.

Але такий рівень доходу не завадив йому мати чималий автопарк. “Радикал” показав у декларації  4 автівки, одна з яких Mitsubishs Colt – власність дружини депутата.

Попри доволі скромні доходи, Лисенко похизувався в декларації ще й Maseraty Gran Sport 2006-го року, вартість якої цього року випуску близько 50 тисяч євро.

1

Ще дві, вже більш скромні автівки в депутата – Seat Ibiza та Honda Civic.

Підприємець, чиї доходи не відповідають рівню життя, увійшов до постійної комісії з питань планування бюджету, фінансів, податкової політики, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Автопарк з чотирьох легкових автомобілів задекларував ще один депутат райради – Василь Ревчук. У нього в гаражі – LANCIA, ЗАЗ 110557, Volkswagen Touareg 2012 року та Mersedes Benz 2200, 2015 року.

На одну автівку менше має мільйонер Сергій Рибченко, він задекларував три недешеві автомобілі – Ауді Q3, 2,0, 2012 року випуску, Toyota Camry 2,5, 2014 року та авто дружини Ауді А6, 300, 2009 року випуску.

За межею бідності: як виживають 8 депутатів райради?

1

Робота депутата місцевої ради не оплачується. Відповідно людина, яка вирішує йти до місцевого саморвядування погоджується свій вільний час пирсвятити розвитку громади.

Виникає цілком логічне питання, як люди, які не мають за рік доходу, що перевищує прожитковий мінімум, можуть волонетрити на громаду Києво-Святошинського району. Таких депутатів ЧЕСНО виявило аж 8 із 42.

Найгірша ситуація у депутата від “Солідарності” Вадима Гедульянова – він задекларував самі нулі.

Заступник голови ГО “Новий початок”, яке очолює голова райради Тигов, Гедульянов приїхав до Боярки з Одеси незадовго до місцевих виборів. В Одесі мав власний бізнес – мережу квіткових павільйонів, які свого часу навіть хотіли знести як незаконні. Журналістам ЧЕСНО депутат розповів, що живе на заощадження, а бізнес в Одесі переписав на друга:

“Зараз офіційно і будь-якого іншого нелегального доходу в мене нема. Ситуація в чому, ви якщо піднімете мої декларації за минулі роки, починаючи з 10-го року і так далі, там є певні прибутки, які в один місяць і в один рік не витрачаються. Інший момент – всі ми люди і у всіх нас є пари, я в свій час займався бізнесом, цей бізнес нікуди не дівся, але у зв’язку з моєю діяльністю, через мою принциповість у мене регулярно виникали проблеми з моїм бізнесом. Тому бізнес я переписав на свого товариша, який був моїм компаньйоном, тобто на сьогодняшній день він отримує прибуток з цього бізнесу, декларує в своїй декларації. Частину з цих прибутків на наших дружніх стосунках, ми куми з ним, він мені передає”.

Аналітик Громадського руху ЧЕСНО Остап Кучма пояснює, що показувати дохід потрібно у будь-якому випадку:

“Декларарант повинен вказувати будь-які доходи, які отримав він особисто або члени його сім’ї. Якщо це кошти його неофіційного бізнес-партнера, то вони мали б піти принаймні в графу “інші доходи”, бо по суті це подарунок. Інша справа, що ці гроші швидше за все передаються готівкою і не фіксуються банками та податковою, а тому перевірити правильність вказаної інформації у будь-якому випадку нереально.”

У 2012 році, коли депутат невдало балотувався в нардепи в Одеській області, в своїй декларації він вказав трохи більше 116 тисяч гривень річного доходу, отримані від передачі в оренду майна, хоча жодного майна, судячи з декларації, політик як не мав, так і не має.

Як пояснив Гедульянов, в оренду він здавав МАФи, які не підпадають під жодну категорію в декларації, так як це тимчасові споруди.

В райраді злиденний депутат очолив постійну комісію з питань законності, правопорядку, боротьби з корупцією, регуляторної політики, свободи слова, захисту прав і законних інтересів громадян та взаємодії із засобами масової інформації.

За межею бідності перебуває й Олена Бебешко “Батьківщина”, вона так само показала самі нулі в декларацції та її ситуація краща за Гедульянова – Бебешко має земельну ділянку, площею 1200 кв. метри.

За що жила і чому нічого не заробила за рік журналістам Громадського руху Чесно Бебешко розповіла, що рік для неї був дуже важкий і вона бідувала, навіть не мала чим платити за опалення:

“Да, жодних, да.. Офіційних жодних.. А неофіційні.. Ну, мається на увазі що. Ті запаси, на якіх проживала.. Зараз я з січня вже влаштована на роботу офіційно, заробляю заробітну плату офіційну, а на момент 2015-го року у мене дуже скрутне було становище. Покупок ніяких не було. Що стосується земельної ділянки, то я на неї податок не сплачувала, це зараз треба буде зробити, що стосується квартирної плати, то в мене було відключене опалення, так що я платила по 6 гривень, світло теж дуже мінімально.. Ну, допомагав син, невістка.. Потреби в мене низькі, машини немає, на маршрутку вистачає. Я вегетаріанка – їм з того, що виростила”.

В раді Бебешко увійшла до постійної комісії з питань управління комунальним майном, діяльності комунальних підприємств, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозберігаючих технологій.

Бідує й “батьківщинівка” Тамара Бігун, вона задекларувала дещо більше 19 тисяч гривень річного прибутку.

Та не дивлячись на мінімальний дохід, депутатка одна з найбільших землевласників у райраді. Вона задекларувала 2,3 га землі. Окрім землі в декларації Бігун 3 квартири, загальною площею 65 кв. метрів і за утримання цього майна треба платити.

Підприємець Андрій Вентов “Укроп” задекларував 23 200 тисяч гривень, більше 10 тисяч з яких заробітна плата дружини, що забезпечило йому п’яте місце серед бідаків райради. Вентов утримує квартиру – майже 70 кв. метрів та володіє земельною ділянкою, площею 8 соток.

В раді депутат увійшов до непопулярної з-поміж депутатів постійної комісія з питань законності, правопорядку, боротьби з корупцією, регуляторної політики, свободи слова, захисту прав і законних інтересів громадян та взаємодії із засобами масової інформації. В цій комісії виявили бажання бути усього троє депутатів.

Не солодко живеться й спортсмену Артему Постовалову “УКРОП”, він задекларував близько 30 тисяч гривень, з них 10 тисяч – це матеріальна допомога, яку отримала дружина. Жодного майна декларант, якщо вірити деклараії, не має.

Спортсмен-киянин у райраді подався чомусь не у комісію, яка відповідає за розвиток спорту в регіоні, а в  постійну комісію з питань підприємницької діяльності, промислової політики, торгівлі, реклами, архітектури, благоустрою, транспорту та зв’язку.

До списку бідаків можна віднести і заступника голови райради Владислава Данченка “Батьківщина”. Він задекларував за минулий рік дещо більше 30 тисяч гривень. Разом з тим, у власності декларанта – 1,25 га землі.

Серед депутатів, які мають середній статок та близько півгектара землі – Володимир Спасіченко “Наш край”, Олена Власенко “Свобода”, Ігор Дмітрієв “Солідарність” та голова райради Олександр Тігов “Солідарність”, якого пов’язують з будівельним бізнесом.Окрім землі, Тігов показав у декларації дві квартири, загальною площею  75 кв. метрів та дві автівки.

Це дві однакові Toyota Venza 2010 та 2011 років.

1

На відміну від Київської облради, де протягом квітня не можуть надати ЧЕСНО декларації депутатів, голова райради Олександр Тигов домігся того, що значна частина політиків у райраді погодилася оприлюднити інфомрацію про статки. Хоча понад 20% депутатів за місяць так і не наважилися зробити цю інформацію публічною.

Нагадаємо, що ЧЕСНО нещодавно оприлюднило аналіз складу Києво-Святошинської райради, до якої увійшли представники нових політсил та представники таких партій, як Батьківщина, Радикальна партія Олега Ляшка та Свобода.

 

1Авторка: Олена Жежера, журналіст Громадського руху Чесно

 

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539