Заступник голови ЦВК роз’яснив ситуацію щодо виборів у Коцюбинському

0

17 липня у селищі Коцюбинське відбудуться вибори депутатів Коцюбинської селищної ради. Виборчий процес триває, але у селищі розкидали листівки нібито виборів не буде через рішення Верховного суду України, який скасував постанову ВРУ.

Більше того, Ірпінська міська рада прийняла рішення звернутися до Ірпінської та Коцюбинської ТВК щодо того, аби ті зважили на те, що на думку депутатів Ірпінської міської ради, більшість в якій формується довкола партії Нові обличчя, виборчий процес нібито вважається припиненим. Питання з голосу вніс секретар ради Юрій Денисенко (Нові облииччя). Він сам і підписав це рішення.

1

 

Не підтримали внесене з голосу питання фракції “Свобода” та БПП.

“ЦВК у цьому судовому процесі не була залучене навіть третьою особою. На місцевих виборах за організацію виборчого процесу відповідає виключно місцеве ТВК. Якщо мова йде про вибори депутатів Коцюбинської селищної ради, то тут відповідає за організацію виборів Коцюбинське ТВК. Ірпінське ТВК може здійснити тільки заміни членів ТВК, якщо на те є підстави,”- зазначає заступник голови ЦВК Андрій Магера у коментарі “Громаді Приірпіння”.

“Щодо Ірпінської міської ради, то ані міська рада, ані ВРУ не може втручатися у виборчий процес. Тервиборчком є самостійним органом. Я не знаю норми закону, яка б дозволяла ТВК зупинити виборчий процес. У той же час бездіяльність ТВК у організації виборчого процесу може вести за собою притягнення до відповідальності,” – резюмує Магера.

Редакція поцікавилася у члена Коцюбинської ТВК Андрія Володкевича, як триває робота в комісії:

“Ірпінська рада чинить тиск на Ірпінську ТВК та Коцюбинську ТВК. Своїм рішенням, в якому Ірпінська рада на позачерговій сесії вказала, що виборчий процес зупинений, депутати фактично взяли на себе функцію ТВК і приймали рішення щодо виборчого процесу, до якого органи місцевого самовряування не мають жодного відношення. Більше того, навіть ТВК не наділено за законом повноваженнями зупиняти виборчий процес. Є підстави вважати, що зараз Ірпінська ТВК може піддатися тиску і припинити повноваження дільничних виборчих комісій, які вони затверджують і формують. Ми відправили листа з цього приводу у ЦВК та до правоохоронних органів. Нагадаю, за перешкоджання передвиборчому процесу передбачена кримінальна відповідальність.  Виборчий процес триває і ми отримали офіційне роз’янення від ЦВК у письмовій формі, що виборчий процес закінчується лише після 15 днів з дня проведення виборів.”

Без імені

Спроба скасувати виборчий процес, що вже розпочався, була у 2009 році в Тернополі. 10 червня 2009 року Конституційний Суд України Рішенням N 14-рп/2009 роз’яснив: “відміна виборів до органів місцевого самоврядування чи перенесення строків їх проведення з підстав, не передбачених законом, є порушенням виборчих прав громадян“.

Мешканці селища Коцюбинське підтримують проведення перевиборів депутатів селищної ради. Так заявило понад 50 % респондентів під час соціологічного опитування ЦСІ “Софія”. Близько 30 % перевибори не підтримують.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539