Бучанська міська рада: когнітивний дисонанс або "коні не винні"

0

16 серпня відбулась позачергова сесія Бучанської міської ради. Вже четверта після обшуків у БМР та в помешканні міського голови Бучі Анатолія Федорука. Депутатська активність серед літа просто зашкалює: все намагаються знайти спосіб, щоб уникнути кримінальної відповідальності. Ця сесія також не була винятком. Тут було все: спочатку визнали себе не винуватими, потім, пояснити це здоровим глуздом важко, –  звернулись до ГПУ з проханням визнати Бучанську міську раду потерпілою стороною у справі.

Позачергова сесія мала вирішити такі “важливі” питання: “Про розгляд акту комісії з проведення службового розслідування у структурних підрозділах виконавчого комітету Бучанської міської ради” та “Про звернення до Генеральної прокуратури України щодо визнання Бучанської міської ради як юридичної особи потерпілої у кримінальному провадженні”. Та ось сам міський голова на сесію не з’явився – заздалегіть пішов у відпустку, ще 11 серпня. Хоча розпорядження про скликання позачергової сесії видав і підписав напередодні – 10 серпня.

Крім порядку денного, жодних матеріалів на сесію для депутатів не було розміщено та роздано.  Уже з доповіді завідувача юридичним відділом Тараса Шаправського стало відомо, що акт комісії складається з 49 сторінок з додатками, а на сесію він з собою взяв лише три копії – це на 28 присутніх депутатів.

Секретар  Бучанської міської ради Василь Олексюк пояснив, що виступу завідувача юридичним відділом достатньо, щоб зрозуміти суть акту комісії. Хочу наголосити, що доповідь тривала не більше п’яти хвилин і вся суть зводилася до того, що посадові особи виконавчого комітету Бучанської ради в період з 2002 і по сьогоднішній час ні в чому не винні та жодних правопорушень не вчиняли. Депутати від партій “БПП “Солідарність”, “Батьківщина”, “Наш край” та частина депутатів з “Партії захисників Вітчизни” вирішили проголосувати за кота в мішку і прийняли відповідне рішення. Не підтримали це рішення депутати фракції “Свобода” та депутат від “ПЗВ” Андрій Подкідишев. Решта депутатів від “ПЗВ” утрималися.

1

З акту комісії, який вдалось отримати уже тільки на наступний день після сесії, стало зрозуміло, що розпорядження про створення комісії для проведення службового розслідування було видано 11 серпня 2016 року і підписано в.о. міського голови, депутатом Київської облради від партії “Наш край” Ярославом Добрянським.

Перевірку здійснювали самі ж члени виконкому. До складу комісії увійшли – секретар ради Василь Олексюк, заступниця Федорука з гуманітарних питань Лариса Матюшенко, юрист Тарас Шаправський, тому й не дивно, що ніяких порушень вони не знайшли.

1

В акті стверджується, що виділення земель та зарахування пайової участі ПрАТ “Меліоратор” та ТОВ “Сарафан” було здійснено без правопорушень з боку посадових осіб виконавчого комітету Бучанської ради, а факт заподіяння шкоди бюджету на суму більше 16 млн за їхніми словами “не знайшов свого об’єктивного підтвердження”. Цікаво, відколи це акти перевірки Держфінінспекції не мають об’єктивного підтвердження? Як відомо, Держфінінспекцією було встановлено факт заподіяння шкоди бюджету на суму більше 16 млн гривень.

1

Наступним у порядку денному було питання “Про звернення до Генеральної прокуратури України щодо визнання Бучанської міської ради як юридичної особи потерпілою у кримінальному провадженні”.  Знову ж таки, зі слів завідувача юридичним відділом Шаправського, бо тексту звернення ніхто з депутатів в очі не бачив, стало відомо, що  Бучанська міська рада погоджується з тим, що відповідно до кримінального провадження, місту завдані збитки в розмірі близько 40 млн гривень за відчуження земель, а також більше 16 млн гривень внаслідок зарахування пайової участі забудовникам, де фігурують два підприємства: ПрАТ “Меліоратор” та ТОВ “Сарафан”.

1

Тут виникає питання когнітивного дисонансу у юриста Бучанської ради Шаправського та депутатів, які голосують за всю цю маячню – то ви не винуваті чи потерпілі? Як інакше можна зрозуміти висновки акту комісії, де  всі дії посадових осіб були законні, а Бучанська міська рада чомусь виявляться потерпілою стороною в кримінальному впровадженні від цих же дій посадових осіб.

Звичайно, тут важко не погодитись, що місту завдана велика шкода, але як можна Бучанську міську раду визнавати потерпілою стороною по справі, коли потенційні підозрювані знаходяться на посадах у цій же міській раді? Доцільно спочатку вручити підозру цим посадовим особам та відсторонити їх від посади, а вже після того можна уже говорити про потерпілих. А в сьогоднішніх умовах стає очевидним, що даний процесуальних хід має на меті лише одну ціль – отримати доступ до матеріалів кримінального провадження. Швидше за все домовитись з прокуратурою не вдалося, то  Федорук вирішив завчасно ознайомитись із матеріалами справи і готуватись до судового процесу.

Тут на допомогу міському голові прийшла  “опозиційна фракція” Олександра Таможнього, які також підтримали дане звернення до ГПУ. З їхньої фракції проти голосував  лише Андрій Подкідишев.

Останніми в порядку денному були земельні питання, хоч завчасно їх там   не зазначили і в порядку денному, який напередодні розіслали депутатам, його не було. З-поміж 20-ти заяв на отримання земельних ділянок в Бучі – лише 6 від місцевих мешканців.

1

І тут почалась чергова пісня секретаря міської ради Василя Олексюка про заблоковану роботу міста, горе-активістів та заклики прийти 17 серпня під Ірпінський міський суд захистити Бучу.

Нагадаю, 17 серпня мало відбутися судове засідання з перегляду справи “Бучанського межигіря” та незаконного переведення 890 га земель у землі житлової та громадської забудови, ініційоване Бучанською радою.

Так от, на цій сесії людям уперше відмовили у виділенні земельних ділянок на підставі рішення Ірпінського міського суду по справі “Бучанського межигіря” та незаконного переведення 890 га земель в землі житлової та громадської забудови! Таким чином, Бучанська міська рада таки визнала це судове рішення, яке чомусь вирішила оскаржити. Хоч після прийняття цього рішення минув рік, а міський голова Анатолій Федорук неодноразово зазначав, що це рішення не має ніякого відношення до земельних питань бучанців і що жодних проблем у виділенні земельних ділянок бути не може. А тут прозріли!

Після Революції Гідності відбувається суцільний реванш регіоналів. Залишки їхніх адептів на місцях готують плацдарм для повернення влади бандитів. І тільки непохитна та згуртована громада зможе протистояли цій “синьопузій гідрі” та не допустити реваншу, а  й навпаки, відправити їхні місцеві форпости на смітник історії.

Без іменіАвтор: Іван Окоєв, депутат Бучанської міської ради від партії “Свобода”.

Tagged with: ,

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539