Поблизу Біличанського лісу збили лося

0

На Гостомельському шосе у середу збили лося. Про це у соцмережі facebook повідомив бучанець Тимур Нурєєв.

Тут траса вкраплена в Біличанський ліс.

Чоловік їхав на роботу й встиг сфотографувати загиблу тварину. Поряд з лосем, за словами самовидця, стояла побита машина.

“Дорогою на роботу, десь близько 8-ї побачив на узбіччі збиту тварину. То був лось. Поряд стояла побита вишнева “Лада”. Очевидно, лось ішов лісом у своїх справах і велика траса ніяк не входила в його плани”, – розповідає  Нурєєв редакції “Громади Приірпіння”.

1

“Це сталося неподалік повороту на Пущу Водицю”, – додає чоловік.

Еколог Олександр Збаржевський повідомив “Громаді Приірпіння”, що зараз відбуваються міграційні процеси в тварин:

“Всі тварини зараз мігрують, весною вони розходяться, а осінню збираються на зимівлю. Йдуть туди, де більше їжі. Водії мають бути уважні й мати повагу до того, що відбувається на дорозі. Особливо, коли їдуть фактично посеред лісу. Навіть в школі водіння вчать, що в лісовій місцевості треба їхати вдесятеро обережніше.. Але, на жаль, наші водії один одного не поважають, не те що тварин.. Лосі відчувають, де буде засніжена зима, а де ні й ідуть туди, де за їхніми відчуттями буде меньше снігу й більше корму”.

Нагадаємо, рік тому, у Бучі загинула лосиха, потрапивши в підвал одного з будинків. Тварина шукала проходу повз густонаселену Бучу. Припускають, що вона забрела із лісосмуги, яка розташована поблизу і, ймовірно, рухалась у напрямку Біличанського лісу.

Відомо, що лосі звичні мешканці Біличанського лісу, який силами активістів у 2014-му році отримав статус Нацпарку. Кілька років тому коцюбинчани зустріли лося, прогулюючись Біличанським лісом.

losyk2

До слова, лосів мали віднести до червонокнижних тварин ще 2009 року, але цього не сталося. До середини 20 століття їх взагалі не було в Україні. Потім нам пощастило й вони природно розселились у нас, зайшовши з території Білорусі.

Зараз, на жаль, відбувається скорочення популяції. Якщо колись лосів було більше 14 тисяч, то тепер їх близько 5-ти тисяч.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539