В Гостомелі проголосували проти висоток в центрі – влада загубила протокол

0

Громада Гостомеля проголосувала проти багатоповерхової забудови в центрі Гостомеля. Громадські слухання пройшли 15 вересня в будинку культури селища.

На захід прийшло більше сотні гостомельчан, які висловилися проти будівництва висоток в приватному секторі.

Місцеві мешканці вказували на відсутність Генерального плану селища та зонінгу. також нарікали, що голова Гостомельської ради екс-регіонал Юрій Прилипко надто різко почав забудовувати Гостомель.

“Я ось що хочу сказати, я не хочу обговорювати цей проект, я вже подивився на нього. Ми всі задихнемося.. Задихнуться місцеві мешканці, задихнуться новосели. Інфраструктури жодної, а оце більмо, воно теж нам не потрібне. Ще я хочу сказати, що селищна рада та її голова зверніть увагу на те, що жодна родина, яка вже мешкає, не повинна постраждати.. І ще – великий гріх для селищної ради й особисто для вас Юрій Ілліч (Прилипко – прим. ред.), – ви сильно ударились в забудову..”, – виступає на слуханнях гостомельчанин Анатолій Єгорейченко.

1

Протягом громадських слухань так і не вдалося обрати голову, ним себе оголосив Прилипко, посилаючись на п. 13 постанови Кабміну № 555 про порядок проведення громадських слухань.

Не дивлячись на те, що в цьому пункті йдеться виключно про створення комісії, яка створюється в разі виникнення спірних питань між забудовником і громадою.

“Я кілька разів протягом громадських слухань наполягав, що має бути обраний голова, секретар та члени лічильної комісії. Так як селищний голова під час громадських слухань був заангажованою особою й раніше був не об’єктивним під час розгляду питань, які стосуються будівництва в селищі. Мені відповіли, що діють згідно п. 13 постанови № 555 Кабміну. Це маніпуляція людьми. Протягом години, поки тривали слухання, самовільно головував Прилипко, секретарем, з мінімальною кількістю голосів, які ніхто не рахував, було обрано Людмилу Борисову – архітекторку селищної ради, яка теж була на боці забудовника і лише під кінець слухань було обрано лічильну комісії, за наполяганням громади – Юрія Марчука та Олену Герасименко та за пропозицією Прилипка – Вячеслава Бородіна”, – розповідає гостомельчанин Юрій Сахненко.

Гостомельчани подали зауваження до проекту забудови, які не були враховані під час слухань:

1. Маніпуляції з розрахунковою щільністю: в розрахунок взята проїжджа частина і не враховані жителі приватного сектора.

2. При розміщенні 9 – 16-поверхових житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань між приватним будинком і довгими сторонами багатоповерхового будинку приймається НЕ МЕНШЕ за Висота будинку, що зводиться. Тобто 27-30 метрів.

3. Недолік паркомісць, на плані розміщено 25, але навіть якщо прийняти, що всі квартири в будинку 1-но кімнатні, то для квартир необхідно 152 машиномісця, плюс 15 машиномісць гостьових.

4. Відстань від вікон житлових і громадських будівель до сміттєвих контейнерів не менше 20 м2. 5. Свердловина за межами ділянки і кордонів ДПТ, чи є дозвіл?

6. Не позначені на ДПТ всі необхідні майданчики з нормативними відступами (винесені в експлікацію, але не нанасені на генплан так як під них там не вистачає місця): – Для вигулу собак – 155 м2 – Господарські – 155 м2 – Дитячі майданчики – 363 м2 – Для відпочинку дорослого населення – 52 м2 – Для занять спортом – 104 м2

Місцеві переконані, що це будівництво порушує природні права мешканців вулиці Шевченка, Свято-Покровської і взагалі мешканців Гостомеля на житло та беспечне життя.

1

Депутат Гостомельської ради Юрій Марчук нарікає на те, що забудовники нікому не відомі, а 30% присутніх були взагалі не місцеві.

“Достеменно не відомо, хто забудовник. Назву компанії не озвучили. Перспективи будівництва цією компанією садочку та школи примарні. Вони навіть не обіцяють нічого, посилаються на вже існуючу інфраструктуру – існуючий спортивний зал та центр творчості стоїть у них в детальному плані як соціальний розвиток. Окрім того, більше 30% присутніх у залі, були не місцеві. Які, звичайно ж. були за будівництво. На цьому етапі ми встояли проти забудови центру Гостомеляя, але, знаючи методи Прилипка, думаю, ми ще не раз повертатимемося до цього питання”, – розповідає як було на слуханнях Марчук.

“Вони хотіли побудувати 14 тисяч квадратних метрів житла, 386 квартир, а для того, щоб зменшити показник щільності населення, в територію ДП вони включили вже існуючу забудову, сквер та дороги. Насправді, земельні ділянки під забудову, сумарно близько 80 соток”, – додає депутат.

В результаті громадських слухань 85 чоловік проголосували проти забудови в центрі селища і лише 15 за.

Наступного дня, 16 вересня, відбулося сесійне засідання Гостомельської селищної ради. Питання детального плану в порядку денному не було.

Депутат Марчук запитав під час сесії в голови:

“Учора закінчилися громадські обговорення: де результати і де можна ознайомитися з протоколом?”

Голова заявив, що протокол громадских слухань вкрали:

“Так його ж украли, вже в поліцію заявлєніє написали, ви ж украли…, чи як?”

Копію протоколу під час громадських слухань зробили активісти й надали редакції “Громади Приірпіння”.

1

 

“Сьогодні на початку сесії Прилипко сповістив про ганебну поведінку громадян, які нібито вчора, після слухань побили дівчину з проектного інституту (і плаття порвали) та архітектора селищної ради та вкрали протокол. Можу впевнено сказати, що це не правда! Я була свідком намагання швидко піти з будинку культури архітекторки Людмили Борисової, а дві жінки та один чоловік, наздоганяючи її, просили дати можливість сфотографувати протокол слухань. Вона (чомусь?) не хотіла показувати протокол і довелося зупиняти її за руку. Іншого варіанту просто не було! У цей час підійшла депутатка Тетяна Шальман і підтримала людей у їхніх вимогах. Я також говорила, що вони не вимагають нічого неправомірного. Тоді, з рук Борисової люди перетографували кожну сторінку та, подякувавши, пішли собі. Думаю, гостомельчани цілком спокійно можуть надати копію протоколу селищній раді, якщо вони дійсно втратили оригінал”, – розповідає учасниця громадських слухань гостомельчанка Олена Герасименко.

На офіційному сайті ради в новині про громадські слухання сказано, що хоча рішення й не було прийняте, воно ще розглядатиметься:

“Громада принципово не погодила даний проект. З-поміж 160 присутніх 85 голосами гостомельчани проголосували проти забудови. Однак, люди не проти розбудови селища, а ратують за те, щоб проекти втілилися в реалії в іншому куточку Гостомеля, але ніяк не в історичному центрі. Наразі, проект повернуто на доопрацювання, всі зауваження взято до відома, усі побажання і доповнення будуть враховані й винесені на подальший розгляд”.

Під час сесії до селищної ради прийшли дві жінки, які, за словами місцевих, активно підтримували Прилипка та забудову в центрі Гостомеля.

1

Вони сиділи в коридорі й чекали закінчення сесії.

“Під час перерви, я до них підійшов і спитав, з якої причини вони прийшли. Вони відповіли, що чекають Прилипка. Жартуючи, я сказав, що їхні вже зранку по 100 гривень за слухання отримали. Жінки розхвилювалися й сказали, що їхніх вчора було 16 чоловік і почали перераховувати по прізвищах… “, – розповідає Марчук про групу підтримки новітніх ініціатив Прилипка Марчук.

Нагадаємо, селищному голові Гостомеля Юрію Прилипку на початку літа прокуратура Київської області вручила підозру. Його звинувачують у шахрайстві. Справа передана до суду.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539