Звалище під Тарасівкою загрожує техногенною катастрофою на газогонах і авіаперельотам

0

Полігон твердих побутових відходів у с. Тарасівка загрожує безпеці польотів летовища Жуляни та міжнародному газогону високого тиску, а також отруює ґрунт і водойми. Про це на брифінгу у Верховній Раді України заявили представники громади селища.

Нардеп Михайло Гаврилюк направив звернення щодо ситуації до Генерального прокурора України та до Голови Верховної Ради: “Від мене як від народного депутата було звернення до Гройсмана, було звернення до Луценка, щоб вони розібралися у ситуації і притягнули винних до відповідальності”.

Полігон розташований між селами Тарасівка, Крюківщина, Юрівка, Гатне, Вишневе та Святопетрівське неподалік від озера Крючок.

tarasivka-smitnyk

За словами активістів, полігон займає вдвічі більшу територію, ніж його офіційна.

“Використано близько 15 га земель для ведення особистого селянського господарства, які є зараз у приватній власності”, – кажуть активісти.

Справді, на кадастровій карті майже 14 га – це комунальна власність, але ще 5 ділянок, вщерть заповнених сміттям – це землі, які знаходяться у приватній власності з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

kadastrova-karta-polihon

За словами активістів від полігону є ризики для безпеки громадян.

Один із них полягає в тому, що Україна напередодні проведення Євробачення не може гарантувати безпеку польотів через міжнародний аеропорт Київ Жуляни, оскільки полігон розташований з грубим порушенням вимог Повітряного кодексу України.  Відстань від аеропорту до полігону – менше 8 км.

letovysche-smitnyk

Відповідно до п.9 ст. 69 Повітряного кодексу, забороняється розміщення звалищ, які сприяють скупченню птахів, на відстані до 15 км від аеропорту.

do-15-km

Друга загроза безпеці мешканців, за словами активістів, – проходження поблизу звалища магістральних газогонів “Шебелинка-Диканька-Київ” та “Курськ-Київ”. Охоронна заона яких має бути 300 метрів у кожну сторону від осі газогонів. Але фактично полігон відходів у Тарасівці майже повністю знаходиться на охоронній території газогонів, а на окремих ділянках відстань від сміття до них – 14 метрів.

Оскільки в надрах звалища утворюється газ метан, існує ризик займання сміття, що може призвести до непередбачуваних наслідків.

У липні 2016 року за заявами мешканців було відкрито 4 кримінальні провадження за фактом вчинення екологічних злочинів. Проте досудове розслідування у провадженнях, за словами активістів, саботується керівництвом комунального підприємства та деякими членами районної ради.

“Ми просимо владу взяти під контроль цю ситуацію й залучити громадськість до вирішення даної проблеми та наголошуємо на забороні побудови на тій території сміттєпереробного заводу”, – завершили свій виступ активісти.

 

 

 

 

 

 

 

Tagged with:

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539