Звіт про стан УЖКГ “Біличі”: 1 тиждень відновлення роботи

0

Найголовніше: людям виплатили заробітну плату. При попередньому керівникові заборгованість була кілька місяців. Це означає, що не було бажання робити щось для людей. У виконавчій службі, коли ми туди приїхали наголосили, що компетенції попереднього керівництва УЖКГ “Біличі” та юриста були доволі слабкими. Навіщо було затягувати на 3 місяці те, що вирішується за тиждень – хай розбирається прокурор.

Невиплата зарплати – кримінальна відповідальність. Заборгованість погашена нами менше, ніж за тиждень після звільнення керівника. Нагадаю, що юристка УЖКГ “Біличі” Олена Журвальова перешкоджала мені отримати відомості щодо заборгованості.

Можливо, вона думала, що безкарність може гарантувати чоловік-прокурор. Але закон – один для всіх.

У п’ятницю, 7 жовтня, працівники РЕС приїхали включати світло в під’їздах. Це ще один доказ того, що вівся системний саботаж, а нас до документації, щоб перевірити стан справ ніхто не допускав. Комусь вигідний комунальний колапс всієї системи в селищі. Борги перед РЕС були, як виявилось, незначні – десь 200 тисяч гривень. Значна частина з них може бути відшкодована цього місяця, оскільки урядом заплановані відшкодування субсидій. За таких умов мені не зрозуміло, чому Олексій Зінкевич тримав під’їзди в темряві. Більше того, сьогодні стало відомо, що РЕС навіть не пломбував нічого в під’їздах.

Знаковим є те, що коли приїхали РЕСівці і Обленерго після перемовин з новим керівником УЖКГ “Біличі”дав вказівку увімкнути світло всюди, то мій заступник Петро Пушанко, через якого ми мало не залишилися нещодавно без зовнішнього освітлення у селищі.

Безымянный

Почав їх переконувати, щоб вмикали лише 4 будинки, а не все, як це було домовлено раніше. Довелося проводити повторні перемовини на рівні керівництва Обленерго, щоб нам таки увімкнули світло. Дуже допоміг профільний департамент обладміністрації.

З’ясувалося, що у нас нема енергетика, а є електрик. І така ситуація вже кілька років. Для розуміння енергетик має зводити баланси води та електроенергії. Він є одним з відповідальних за підготовку до опалювального сезону. У нас нема приладів первинного обліку води і ми не знаємо, скільки води ми здобули. Питання в тому, що ми не можемо злити в стоки більше, ніж ми добули. Це логічно. Максимум ми могли злити дещо більше виключно за рахунок того, що у нас на КНС зливаються чужі машини аж  на 10 000 грн. Але треба розуміти, що люди поливають огороди, квіти, парки, миють машини і це у водостоки не попадає. Тому водовідведення має бути менш інтенсивне. Я так розумію, що енергетика УЖКГ “Біличі”, яке втрачало мільйони, не дуже потребувало. Облік і звітність нікого не цікавили.

До нового начальника УЖКГ “Біличі” Слюсарева у перший же день роботи прийшли власники гаражів, які розташовані поблизу гаражу УЖКГ “Біличі”. Коли піднялося питання обліку електроенергії, то вони почали хвилюватися, що залишаться без світла. Виявляється, живлення йшло від УЖКГ “Біличі”. До того я видавала неодноразово розпорядження, щоб Зінкевич мені надав схеми розташування ліхтарів зовнішнього освітлення. Цих схем мені так і не надали, хоча їх нібито малювали і для цього вдень горіло в селищі вуличне освітлення.

Безымянный

Ця схема дала б нам уявлення чітко про те, де ми споживає електроенергію, а де її відбирають несанкціоновано коштом громади.

Найбільш проблемною залишається історія з “Водоканалом”. В усіх листах і за часів Садовського, і за моєї каденції керівництво Водоканалу, якому УЖКГ Біличі”  заборгувало близько 8 мільйонів, звинувачувало напряму керівника Олексія Зінкевича. Завдяки тому, що змінили керівника комунального підприєства у Руслана Слюсарева, нового очільника УЖКГ налагодився діалог і “Водоканал” пообіцяв нам так звані 2 місяці канікул.  За цей період ми маємо вирівняти ситуацію в роботі УЖКГ “Біличі” і по платіжному балансу. З усіма кредиторами Слюсарев веде розмову про максимальне відтермінування строків погашення кредиту. Умовами мирової угоди, яку підписав Зінкевич, але не підписав “Водоканал” передбачається сплата приблизно 1,6 млн відразу і 1,6 протягом 16 місяців, звичайно ж поточна заборгованість 200 тис. щомісяця. Ці умови є неприйнятними для УЖКГ “Біличі”, так як немає ані коштів для першого платежу, ані можливості по 300 тисяч щомісячно сплачувати, максимум, що можна вижати в теперешній ситуації – це справно платити поточні забов”язання.

Руслан Слюсарев дійсно приступив на посаду у кризовий час і має виконати функції кризового менеджера. Треба було в перші ж дні викачати всі ями з нечистотами в приватному секторі. Як виявилося, близько 30 заявок не були виконані впродовж останніх тижнів роботи пана Зінкевича. Ви уявляєте, що таке жити з переповненими вигрібними ямами, коли колишній начальник УЖКГ вирішив пограти в політику?

За один день була вирішена проблема, яку не вирішували кілька тижнів. Як виявилося, наша машина була зламана і не було запчастин. Але це не завадило новому керівникові установи залучити ззовні підрядника для виконання цих робіт. А коли дійшло діло до того, що треба знайти запчастини працівники УЖКГ “Біличі” запропонували удвічі дорожчий варіант, ніж знайшов волонтер Володимир Маслюк. Кошти на запчастини дали волонтери.

Сміття треба було вивозити і з комунальних установ (садки, школи, ІВЦ, базар тощо). Бензину не було, але знову ж таки завдяки людям, яким не байдужа доля селища, ми закрили ці питання. В результаті сміття вивозять згідно графіку. За цей тиждень у приватному секторі вже не згадували про таку проблему як несвоєчасне вивезення сміття.

По деяким установам через те, що УЖКГ “Біличі” за часів Зінкевича не вивозило сміття вчасно треба було провести профілактику й знищити шкідників – провели деретизацію.

Поки ми прибирали селище, забезпечували вивезення сміття та виконували інші роботи пішли дощі і все, що УЖКГ “Біличі” мало б зробити під час літа нагадало про те, що воно не було своєчасно зроблене. Потекли дахи. Що ж, влітку в Олексія Зінкевича були більш нагальні проблеми – виборчий процес. Запасів матеріалу на складі не виявилось. Знову довелося шукати рубероїд (10 рулонів), цемент (20 мішків) та інші матеріали для оперативного ремонту покрівель та виконання інших поточних робіт.

Піску та солі на зиму нема. А опалювальний сезон за тиждень. Техніка без гуми і не вся в належному стані. Коли ми почали питати, скліьки треба піску, де його брати, де брати сіль і де її зберігати, то виявилося, що торік, коли селищна рада вперше дала гроші на пісочну суміш та на вивезення листя, то працівники УЖКГ “Біличі” отримали вказівку накопати пісок просто в лісі, а в ці ями вивезти листя. Нагадаю, що після латкового ремонту дороги, який робили під брендом Нові обличчя, залишки асфальту теж звозили в ліс. Це не припустимо.

Безымянный

Оборотна відомість дала нам розуміння того, що колишнє керівництво УЖКГ “Біличі” не соромлячись поповнювало собі нашим коштом телефони – 10 номерів. Для порівняння селищна рада не має жодного такого номера. І саме тому один з номерів УЖКГ “Біличі” мав Петро Пушанко, який зареєстрований на прізвище Євтушенко. Номер, як мені повідомили, збігається. Зінкевичу поповнвали на 1 000. У Пушанка борг – 700 гривень.

В УЖКГ “Біличі” фігурували надбавки за виконання особливо важливих завдань.

Заборгованість по ліфтам сьогодні 700 тисяч. До мене приходив керівник установи і наголошував, що перед виборами всі звертаються до нього, щоб привести ліфти в порядок, а як справа доходить до розрахунку то забувають, як його звати. Я не буду нагадувати, чиєю передвиборчою обіцянкою була заміна ліфтів.

Цей борг залишаєтся для мене дуже сумнівним. Торік рада платила кошти на ремонт ліфтів.

Без імені

Також ми детально вивчаємо питання роботи колекторів. Люди скаржаться на те, що їм погрожували забрати квартиру та нанести шкоду здоров’ю та життю рідних і близьких. З цим питанням детально ознайомлювалася заступниця керівника УЖКГ “Біличі” Леся Петрик-Єльникова, яка детально розповість про роботу колекторів в слеищі громаді дещо пізніше.

Працювали вони за 25 % зиску, який йшов згори до суми боргу. Судової практики вони не вели, виключно проводили “бесіди” з боржниками, після чого  УЖКГ укладало договори реструктуризації боргу.

Без іменіАвторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539