КОДА: Коцюбинське може отримати статус міста

0

Селище Коцюбинське може стати містом районного значення. Про цей йдеться у відповіді Департаменту містобудування та архітектури Київської облдержадміністрації на звернення селищної голови Ольги Матюшиної.

Прохання про отримання статусу міста підтримала частина депутатського корпусу та кілька сотень активних членів територіальної громади, які засвідчили це своїми підписами. У зверненні йшлося про те, що громада бажає, аби селище стало містом обласного підпорядкування.

“У зв’язку з тим, що параметри смт Коцюбинського за показниками наявних промислових підприємств, комунального господарства, державного житлового фонду, мережі соціально-культурних закладів і підприємств побуту, з кількістю населення понад 10 тисяч чоловік, з яких не менше,як дві третини становлять робітники, службовці та члени їхніх сімей, що може бути підставою для віднесення смт Коцюбинське до категорії міст лише районного підпорядкування,” – йдеться у офіційній відповіді за підписом директора департаменту Наталія Мошинська.

Без імені

Експерт інституту політичної освіти Олександр Солонтай наголошує, що статус міста районного значення – це перша сходинка на шляху до отримання статусу міста обласного значення.

“Вже за кілька років кількість населення у Коцюбинському після заселення висоток “Атланту” буде значно більшою, ніж є зараз. Ми зможемо наполягати на статусі міста саме обласного підпорядкування. До прикладу, у  Київській області є три ради в містах обласного підпорядкування, які мають, як і ми, 26 депутатів. Згідно з переписом населення у Ржищеві – менше 8 тисяч городян. У Березані – 16,5 тисяч. Ці населені пункти мають статус міст обласного підпорядкування. Ми маємо йти цим шляхом, щоб мати вплив і на свої заклади освіти, розвивати роботу музичної школи та культурне середовище, повернути стаціонар в населений пункт, мати свої посилені правоохоронні органи. Ми можемо, коли станемо містом, не сплачувати 7 млн ПДФО у бюджет Ірпеня. Свого часу Буча стала містом і у них вийшло утримувати себе. Державі не має значення, кидати фінансування на комунальні заклади Коцюбинського через Ірпінь чи напряму. Сума одна і та ж. Але чекати, що хтось контролюватиме роботу комунальних закладів з іншої громади більш якісно, ніж це можуть зробити мешканці селища – наївно. Громада, як показує соціологічне опитування, проведене влітку 2016 року, не підтримує приєднання до Ірпеня і вважає, що депутати голосували в угоду чиїмсь корисливим інтересам. Суд скасував рішення про приєднання до Ірпеня, оскільки не була витримала процедура погодження з громадою. Тому ми маємо докласти всіх зусиль, щоб стати самостійними, отримати статус міста й відродити безпечну для екології промисловість, яка дасть робочі місця,” – наголошує селищна голова Ольга Матюшина.

У листі від Київської обласної державної адміністрації наголошують, що рішення про об’єднання з Ірпенем може приймати громада відповідно до чинного законодавства, оскільки об’єднання громад носить виключно добровільний характер.

Рішення про надання статусу міста обласного чи районного підпорядкування приймає Верховна Рада України.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539