У Київській облраді замість депутата голосує стороння особа

0


За “опоблоківця” Миколу Фурдичку неодноразово голосувала невідома дівчина. Це сталося на бюджетній сесії 26 грудня 2016 року. Порушення зафіксував рух ЧЕСНО.

Картка депутата була вставлена в слот системи для голосування. Самовидцем порушення став журналіст Громадського руху ЧЕСНО, який зафіксував його на відео.

У сесійній залі місце депутата Миколи Фурдички розташоване поряд із депутатським місцем Світлани Берези.

Фото: сторінка “Опозиційний Блок. Київщина” у ВК

Згідно з піврічним моніторингом руху ЧЕСНО, Фурдичка потрапив до списку прогульників. Але, як виявилося, є ті, хто допомагають депутатові “виправити” небажану статистику й докинути голосів на бюджетній сесії.

Так 26 грудня замість обраного громадою Таращі депутата сиділа і голосувала невідома дівчина.

Це лише одне з голосувань, під час якого Фурдичка був відсутній, але за нього натиснула кнопку дівчина в синій сукні із фотоапаратом. Голосування з порушенням відбулося за включення в порядок денний питання про внесення змін до програми підтримки розвитку театрального й музичного мистецтва в Київській області на 2016-2018 роки в частині збільшення асигнувань… на Київський музичний академічний театр імені Саксаганського у 2016 році для забезпечення заробітної плати працівникам.

На наступному відео бачимо, як ця ж особа натискає кнопку за голосування питання в цілому. Знімати доводилося приховано, прикриваючи планшет блокнотом, оскільки невстановлена особа і депутатка Світлана Береза перед голосуваннями, спілкуючись між собою, уважно позирали довкола.

За – 58, рішення прийнято, – підсумовує Ганна Старикова.

Поряд зі сторонньою особою при цьому сидить депутат від “Опоблоку” Світлана Береза. Чому вона не відреагувала, коли замість депутата з її фракції неодноразово голосувала невстановлена особа – говорити не хоче.

Нє, то спитаєте в дівчинки, – відповіла Світлана Береза.

Наступне питання – про внесення змін у програму підтримки театрального мистецтва на 2016-2017 роки. Старикова просить підтримати за основу текст в цілому.

За – 66. Отже дані зміни в програму були внесені, – підсумовує Старикова.

З порушенням було проголосоване й питання за основу та в цілому про визначення заповідними територій.

Також з порушенням було проголосовано за субвенції для АТОвців.

За – 62, відповідне рішення прийнято, – каже Старикова.

Поміж голосуваннями за Фурдичку стороння особа час від часу пресувалася по залу з професійним дзеркальним фотоапаратом і робила знімки депутатів.

У соцмережах ми знайшли колишню працівницю прес-служи облради – Оксану Ковальчук – схожу на сторонню особу, яка голосувала за Фурдичку.

У профілі Оксани навіть є світлини з подібною сукнею.

Фото: Оксани Ковальчук у ВК

За інформацією в ЗМІ, Оксана Ковальчук у 2015 році була прес-секретарем Олександра Качного – голови Опоблоку Київщини. Восени 2015 на місцевих виборах, за даними ЦВК,  Оксана Ковальчук балотувалася від “Опозиційного блоку” до Київської обласної ради на 69 окрузі (м. Бровари).

Дівчина з фотоапаратом, яка голосувала за Фурдичку, запідозривши, що її знімають на планшет, покинула залу лише перед голосуванням за бюджет. Тоді замість Фурдички, озираючись, кнопкодавила Світлана Береза. На жаль, зафіксувати на відео саме цей момент не вдалося, але в системі “Рада” має бути зафіксовано “голосування Фурдички” за бюджет.

Після голосування за бюджет з місця про факт кнопкодавства опопблоківцями ,голові облради повідомив депутат від “Свободи” Ігор Домбровський, до якого звернувся журналіст ЧЕСНО. Домбровський подав цю новину дещо з гумором:

Ганно Віталіївно, я “переймаюся” за нашого колегу Фурдичку. Чи не буде він на нас ображатися, коли прийде і дізнається, що з його місця і його карткою були проголосовані всі питання порядку денного і бюджет на наступний рік, при тому  що він не є присутній у залі. Мені дивно, що голова фракції “Опоблоку” (Олександр Качний – прим. автора), який сидить не так далеко, не звертає на це уваги, а пані Береза, яка сидить поруч, ще і  за питання по бюджету взагалі замість нього проголосувала, – виступив Ігор Домбровський.

Зауваження Домбровського залишилось поза увагою керівництва ради.

Громадський рух ЧЕСНО неодноразово телефонував до Ганни Старикової, щоб узяти коментар, але вона так і не взяла слухавку. На смс не відповідає. Коли намагаєшся набрати її з відомого їй номера – то у слухавці чуєш короткі гудки – у той самий час для інших номерів – гудки довгі: це може означати, що телефон журналіста ЧЕСНО Старикова просто заблокувала в своєму мобільному, а незнайомі від незнайомих номерів дзвінків не приймає.

Голова фракції “Опоблок” екс-регіонал Олександр Качний намагався порятувати свою соратницю в кулуарах ради й вимагав, щоб рух ЧЕСНО надав відзняте відео для перегляду. Екс-регіонал наголосив, що треба взяти протокол засідання, де буде видно, чи з місця відсутнього Фурдички голосували.

Коли влітку ЧЕСНО поцікавився у Качного як у голови фракції щодо прогулів Фурдички, якого не було на понад 70% комісійних засідань і на 30 сесійних. Відповідь голови фракції, нагадаємо, була такою:

Я думаю, вам треба написати листа до самого депутата, до Миколи Григоровича Фурдички, це не політичне питання, це особисте: може він хворів, може ще якась причина є? Я не знаю, я знаю, що це авторитетна людина, яка сьогодні вже в раді саме більше скликань має. І сьогодні він узяв перше місце на виборах у Таращанському районі, 26%, більше, ніж інші, я думаю, і тому ви почали хвилюватись, як він так працює, да? Ця людина турбує вас дуже?… Ви чим займаєтеся по житті? Ви журналіст? Так займайтеся журналістською роботою! Як ви можете впливати на депутатську роботу?

Громадський рух ЧЕСНО додзвонився до Миколи Фурдички із запитанням, чому його не було під час голосування в сесійній залі. Депутат спершу обурився і сказав, що він був, але будучи хворий вийшов на кілька хвилин. Коли журналіст ЧЕСНО запитав у Миколи Фурдички, за які питання він голосував особисто, зв’язок магічним чином урвався.

Чого це мене не було?.. Я вийшов, тому що я поїхав больний, я вийшов буквально на пару минут. Потом зайшов і так далі, – встиг відповісти депутат, перш ніж зв’язок увірвався.

Вдруге депутат слухавку вже не взяв. Зауважимо, представник руху ЧЕСНО перебував у залі поблизу місця Фурдички протягом розгляду питань від виділення коштів театру до кінцевого голосування за бюджет включно. При цьому Миколи Григоровича в сесійній залі на своєму місці не було.

Зауважимо, що на фотографіях прес-служби “Опоблоку Київщини”, яке ймовірно могла відзняти дівчина, яка голосувала за Фурдичка, на фотоапарат, немає самого Фурдички в сесійній залі цього дня. Той факт, що Фурдичка 26 грудня не потрапив на фото прес-служби “Опоблоку” – непрямий доказ, що картка голосувала за його відсутності: прес-служба завжди намагається зафіксувати повний склад фракції.

Фото: сторінка “Опозиційний Блок. Київщина” у ВК

На сесійному засіданні 23 грудня Микола Фурдичка був присутній – це зафіксовано на фото.

Фото: сторінка “Опозиційний Блок. Київщина” у ВК

 

Факти кнопкодавства, можливо, були, але на сьогоднішній момент вони нами не задокументовані. Більш того, я займаюся виявленням цих фактів доступним шляхом: є відео сесії обласної ради, відповідно можна отримати поіменне голосування. Дивлячись, хто знаходиться в залі, хто не знаходиться, можна спробувати їх виявити, – каже депутат від “Самопомочі” й голова регламентної комісії Роман Титикало.

 

Депутати скаржаться, що такі випадки у Київській облраді насправді непоодинокі.

 

Шкода, що представника руху ЧЕСНО не було в сесійній залі у п’ятницю. Чітко було видно, що людей у залі значно менше, ніж голосів на табло. Ми знали, що будуть випадки кнопкодавства і повідомили про те, що сесію слід відвідати, – говорить депутат від “Самопомочі” Олексій Дорошенко.

 

Варто зауважити, що прес-служба не акредитувала на сесійне засідання представника ЧЕСНО. Для того, щоб потрапити у сесійну залу, де, як повідомили, мають відбуватися порушення, довелося шукати інший спосіб.

 

Ми підтримуємо, щоб у обласній раді встановили систему таку ж як у Київраді, яка не дає можливості одному депутату голосувати за іншого. Регламентна комісія та бюджетна це питання підтримала повністю. Тепер справа за всією радою, – додає Дорошенко.

 

Але навіть система “Рада-4”, яка є у Київраді, як засвідчила практика, не може гарантувати особистого голосування депутатів. Нагадаємо, нещодавно у Київраді помічник депутата від “Єдності” Костянтина Ялового проголосував за депутата Ігоря Кісільова. Рада була змушена переголосовувати весь порядок денний та всі питання, за які відголосували депутати. Порушення розглядали на спеціально створеній комісії в присутності руху ЧЕСНО.

Якщо Київрада після ганебного кнопкодавства переголосовувала порядок денний і проекти рішень, то в облраді попри те, що депутати на цьому наголосили, голова ради Ганна Старикова вирішила цього не робити.

Нагадаємо, випадок голосування в Сумській міськраді сторонньою людиною був зафіксований навесні 2015 року. За фактом голосування працівника міськради першого заступника мера Сум Володимира Войтенка замість депутата було відкрито кримінальне провадження.

#кнопкодав, #київ, #опозиційний блок, #депутат, #облрада
Автор: Сергій Огородник – журналіст Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539