“Празький квартал-2” зупинено знову

0


Громада Софіївської і Петропавлівської Борщагівки та Держархбудінспекція  отримують перемогу в апеляційному суді проти забудовника Building Development Holding.

18 січня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну заяву борщагівської громади та ДАБІ проти забудовника Костянтина Кукси, Building Developmnet Holding, ЖК “Празький квартал-2”.

Справа в тому,  що 15 грудня 2016 року Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції в Київській області виніс припис представникові забудовника та призупинив будівництво на об’єкті ЖК “Празький квартал-2” на підставі невідповідності об’єкта третій категорії складності будівництва.

Забудовник подав судовий позов на скасування рішення ДАБІ.  Ще до розгляду справи по суті Костянтин Кукса подав клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді призупинення припису Держархбудінспекції на час  судової тяганини. 21 грудня 2017 року Київським окружним адміністративним судом без присутності відповідача було винесено ухвалу про застосування запобіжного заходу.

«Ухвала була винесена блискавично всього через декілька днів після винесення припису. Я ще такого не бачив у своїй практиці. Не виключаю факт корупції з боку забудовника», – говорить адвокат громади, Олександр Дядюк.

Забудовник відновив роботи на об’єкті, та 18 січня Апеляційний суд скасував ухвалу першої інстанції. Нині будівництво  ЖК “Празький квартал-2” знову  під забороною.

«Будемо очікувати розгляду справи по суті. Дата розгляду ще не призначена. Наразі незаконне будівництво зупинено знову і це велике досягнення, я вважаю. Адже держава на цьому конкретному прикладі нарешті почала працювати», – говорить місцевий мешканець, активіст Юрій Єфремов.

Нагадаємо, що в даному об’єкті боротьба з “Празьким кварталом-2” почалась ще навесні 2016, ще до його фактичної активізації. Будівництво розпочали без проекту і зміни цільового призначення землі, як наслідок, його дуже легко зупинило ДАБІ, та забудовник все одно почав продавати тут квартири.

«Хоча це вже друга зупинка цього будівництва ДАБІ, а по виділенню землі  порушено кримінальне провадження, забудовник продовжує залучати інвесторів. Люди незважаючи ні на що, все одно несуть кошти в цей ненадійний об’єкт. Я впевнений, що доведення кінцевої незаконності цього будівництва в суді – це лише питання  часу», – говорить адвокат Олександр Дядюк.

В зупинці державою об’єкту будівництва, що порушує низку норм та законів України, забудовник звинуватив місцевих активістів і запевнив інвесторів,що найближчим часом все вирішиться, а будівництво продовжиться.

20 січня цього року стало відомо, що Костянтин  Кукса забрав свої позовні заяви з Київського адміністративного окружного суду проти Держархбудінспекції.

“Тобто він відмовився від оскраження приписів ДАБІ, – говорить адвокат Олександр Дядюк. –  У судовому порядку не буде проводитись доведення правомірності дій інспекції. На даний час приписи дійсні і не підлягають оскарженню, продовження будівництва незаконне”.

 

Цікавим є той факт, що компанія  Building Development Holding зробила заяви, щодо всіх своїх об’єктів, які нині на стадії завершення будівництва, і повідомила інвесторам про перенесення здачі в експлуатацію цих об’єктів.

“Дуже цікаво,з чим пов’язана така затримка абсолютно усіх об’єктів компанії, що будуються по третій категорії складності? Два варіанти: або  в Building Development Holdin  зрозуміли, що Держархбудінспекіця зараз з легкістю може зупинити всі решту будов, як вже зробила з “Ехо парк” та “Празьким-2″, адже будуються вони всі за аналогічною незаконною схемою; або ж це пов’язано якось з уxваленням нового закону про містобудівну діяльність”, – говорить активіст Юрій Єфремов.

17 січня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в цілому “Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності”, яким значно посилюється складність отримання дозволів на багатоповерхове будівництво.

Адвокат Юрій Брикайло, який спеціалізується на земельному праві, нерухомості й супроводі будівельної діяльності, вважає, що закон не вносить суттєвих змін у процедуру отримання дозволів на будівництво.

“У нас об’єкти можна було проводити через декларацію, там скажімо, такі сумнівні: 4+1, 5+1 і так далі. В чомусь їм так було простіше. Фактично, там все робилося в ДАБІ області, куди забудовники могли звернутися, щоб зареєструвати декларації. Зараз законодавець поділив будівельні об’єкти на три типи за наслідками і тепер перші два типи будуються з повідомленнями, а більш складні об’єкти ідуть з дозволом. Вважається, що такі об’єкти буде складніше будувати. Хоча насправді, що дозвіл видається як документ, тільки при наявності якого можливе будівництво, що раніше – декларація. Без того, що раніше вона була зареєстрована – не можна було будувати. Суттєва різниця тепер – хіба за обсягом документів”, – вважає експерт і додає, що зараз важливо простежити, які будуть затверджені форми документів, і що саме вони будуть передбачати.

Забудовник намагається дотримати слова і будувати далі, хоча і в дивний спосіб – незаконний. Незважаючи на припис про зупинку будівництва ДАБІ від 15 грудня 2016 року, на ЖК “Празький квартал-2” ведуться незаконні роботи, про які забудовник сам і звітує на сторінці в соціальній мережі.

Про незаконне будівництво свідчить і відео, надане місцевими мешканцями.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539