Генплан Петропавлівської Борщагівки скасував апеляційний суд

0

24 січня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційну скаргу Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради проти громади. Таким чином, екологічно небезпечний, на думку громади, Генплан села скасовано. Рішення прийняла колегія суддів КААС у складі суддів Валентини Твердохліб, Любові Костюк і Наталії Троян.

Ще 8 листопада 2016 року громада села вже отримала перемогу у першій інстанції щодо скасування чинного Генерального плану населеного пункту, яким буде завдано непоправної шкоди екологічній ситуації в селі. Згідно з чинним Генпланом колись квітуче і екологічно чисте село просто стане неможливим для проживання.

За словами мешканців села, орган місцевого самоврядування вводив в оману місцевих мешканців.  Громада навіть не знала, що сільрадою був у 2012 році ухвалений Генеральний план. Більше того – мешканцям достеменно не було відомо, що саме зображено на містобудівній документації насправді, сільрада усіляко приховувала реальну схему, показуючи  фіктивну план-схему для замилювання очей.

«Пізніше виявилося, що сільрада вносила зміни до Генплану на свій розсуд «заднім числом» і мала купу «робочих» генеральних планів.  Остаточну версію документу,  нарешті вдалося отримати лише через численні запити та тиск громадськості. Його  нарешті опублікували на сайті сільради лише завдяки зверненню до Омбудсмена», —говорить координатор руху «Захисти Ліс» Валентина Аксьонова.

Такі маніпуляції з Генпланом обурили мешканців села. 

«Генплан виявився катастрофою для села, та флори і фауни всієї цієї території», – говорить Валентина Аксьонова.

За інформацією руху “Захисти ліс”, у Генеральному плані села урочище Вумівський ліс, за яке йдуть судові баталії  громади з забудовником, буде повністю знищене  тринадцятьма багатоповерхівками, висотою від 10 до 18 поверхів.

Екосистема річки Нивка буде зруйнована за рахунок будівництва в рекреаційній зоні  на заплавах річки Нивки льодової арени з  розважальними комплексами. Заплави  будуть засипані, а річка загнана в трубу.

На генеральному плані не передбачено, ні збереження існуюючих зелених насаджень, ні створення нових зелених зон, в той час як норма зелених насаджень загального користування для населеного пункту з таким населенням як Петропавлівська Борщагівка нині становить 25 га (населення Петропавлівки  вже близько 22 тисяч людей).

В Генеральному плані відсутнє зонування. Поверховість в селі подекуди досягатиме 20 поверхів, тоді як рекомендована до генплану максимальна поверховість в сільській місецевості дозволена управлінням  МНС  у Київській області—  це 9 поверхів. Так само не більше як дев’ятиповерхівки може витримати наявна каналізаційно-водопровідна мережа села. Загалом же будівництво вище 9 метрів (три поверхи плюс мансарда) не рекомендовано  в сільській місцевості.

Ущільнення будівництва, забудова зелених зон та збільшення поверховості  призведе до збільшення кількості населення, а відтак збільшення кількості автомобілів, сміття та каналізаційних відходів. На думку місцевих мешканців, це призведе до екологічної катастрофи  в районі.

Громада села Петропавлівської Борщагівки спільно Національним екологічним центром України провели акцію під стінами апеляційного суду. Волонтери Екоцентру у перфомансі показали,що буде з Вумівським лісом, якщо чинний Генплан залишиться в силі.

На плакатах люди написали гасла, що “Незаконна забудова знищує ліс”, “Вумівський ліс – легені Борщагівки”, а “Чинний Генплан – екоцид Петропавлівської Борщагівки”.

На імпровізованому генплані села було зображено, як поміж невисоких будиночків виростають багатоповерхівки.

Пізніше до екологічної акції прибули невідомі мітингарі. На їхніх плакатах було зображено: «Псевдогромадськість шантажує забудовників», «Генплан відмінять-постраждають вкладники», «Геть громадських рекетирів», «Не забирайте в мене мою квартиру».

Мешканка Петропавлівської Борщагівки Світлана Смовженко звернула увагу на те, що захисники Генплану спочатку були дезорієнтовані й мітингували під іншим судом.

«Цікаво, що, коли незнайомі люди прибули до нашої акції вони теж почали кричати «Лісу бути» і спочатку взагалі мітингували зовсім  під іншим судом. Очевидно, що мітингарі не знали, що їм робити, і почали викрикувати наші лозунги. Серед антимітингу були в основному пенсіонери. Я дуже сумніваюсь, що в пересічного українського пенсіонера є такі великі кошти, щоби вкласти в квартиру», — говорить про антимітинг мешканка села Петропавлівської  Борщагівки, активістка Світлана Смовженко.

Гасла захисників Генплану фахівці  називають спекуляцією та введенням в оману, оскільки скасування Генплану не позначиться на збудованих будинках.

«Генплан потрібен для перспективного розвитку населеного пункту і освоєння нових територій. Без генплану неможлива видача містобудівних умов, що є підставою для початку проектування. Без генплану неможливе розроблення іншої містобудівної документації плану зонування та детальних планів територій. А без цієї документації забороняється для містобудівних потреб зміна цільового призначення землі, передача землі у власність та оренду. Але відміна Генплану ніяк не може відобразитися на збудованих будинках», — говорить адвокат, Олександр Дядюк.

Натомість, скасування Генплану, за словами експерта з нерухомості Світлани Бовсунівської, може заблокувати майбутню забудову.

«Якщо будинок побудований та введений в експлуатацію, скасування генплану ніяким чином не вплине на мешканців цього будинку. Скасування генплану блокує майбутню забудову»,  — говорить  Світлана Бовсуновська, експерт з нерухомості, президент Ліги експертів України.

За словами координаторки руху «Захисти ліс» Валентини Аксьонової,  Прокуратурою Київської області відкрито кримінальне провадження, яке стосується Вумівського лісу, а саме переведення 13,4 га лісів першої категорії в категорію зелених насаджень.

«Паралельно вже порушено прокураторою Київської області кримінальне провадження по Вумівському лісі  щодо переведення 13,4 га лісів першої категорії в категорію зелених насаджень. Наша боротьба за Вумівський ліс триває на всіх фронтах, – каже Валентина Аксьонова і додає, що, на її думку, скасування Генплану — це перший крок до збереження Вумівського лісу і взагалі екологічної ситуації в селі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539