ОНОВЛЕНО: В Софіївській Борщагівці підпалили будинок борця з незаконними забудовами

0

20 березня 2017 року близько 6 ранку невідомі кинули чотири коктейлі Молотова до садиби Олександра Сінчугова, мешканця Софіївської Борщагівки. Як відомо, Сінчугов — один з активних противників забудови Празького кварталу-2, компанії Building Development Holding.

Дві пляшки з запальною сумішшю кинули перед воротами, а ще дві закинули за паркан. “Одна пляшка потрапила на дах навісу і він почав горіти. Якби не дощ то він би згорів і, можливо, вогонь би перекинувся на будинок та автомобілі, але на щастя пішов дощ і затушив вогонь”, – розповідає Олександр Сінчугов.

«Мені надходили дзвінки та смс, такого змісту «Якщо будівництво стоятиме, твоє СТО буде палати». Дзвонять з невідомих номерів і вмикають похоронний марш. Постійні погрози в Інтернет».

Як відомо, будівництво ЖК Празький квартал-2 зупинив Департамент Держархбудінспекції в Київській області, а декларації скасовані. Одні з підстав до зупинення будівництва стали  відстань до приватних садиб та порушення категорії складності будівництва (за наявної декларацією мали будувати 4 поверхи, а не 10). Перша багатоповерхівка  комплексу стоїть  подекуди в 5 метрах від котеджів, що є грубим порушенням будівельних норм. Також, за словами місцевих мешканців, при забитті паль пішли тріщини по будинках, що поруч. 

Олександр Сінчугов пов’язує  підпал виключно з його виступами проти незаконної забудови.

«В мене немає в житті більше ніяких конфліктних ситуацій. Тим більше до  мене приїжджав адвокат забудовника Кукси Костянтина і погрожував, якщо я буду боротися, то вони швидко зі мною розберуться. Мовляв, в них є люди, які можуть зробити мені дуже боляче».

Сінчугов переконаний, що наступні кроки забудовника по придушенню повсталої громади будуть ще радикальніші.

«Поліція нічого не робить, я написав заяву щодо погроз. Дії поліції – ноль, тоді як всім відомо, хто і чому, і за що мені погрожує. Тим більше зловмисники відкрито заявили про свої наміри. А що далі? Далі просто може згоріти моє майно. Повна безкарність, породжує нові злочини», — додає чоловік.

Нагадаємо, що це вже не перший підпал 28 січня 2017 року вщент спалили автомобіль юриста громади, Олександра Дядюка.

Погрози ж убити активістів, які борються з незаконними забудовами, лунають постійно. 7 березня 2017 року група невідомих прийшла до садиби  журналістки Валентини Аксьонової і викрикувала погрози, наклепи та заклики  вбити активістку.

Як відомо, Аксьонова бореться проти забудови Вумівського лісу в Петропавлівській Борщагівці, який роздеребанив місцевий голова.  На місці  лісу  той самий забудовник Building Development Holding, планує звести 10 будинків ЖК “Ехо парк” і знищити урочище повністю.

Редакція “Громади Київщини” звернулася по коментар до речника поліції Київської області Миколи Жуковича, який повідомив, що за фактом інциденту відкрито провадження.

“У нас там відкрито кримінальне провадження за фактом хуліганських дій – ст. 296 Кримінального кодексу. На виклик прибула слідчо-оперативна група, яка вилучила одну пляшку з рідиною, на яку вказав заявник. Ми подали її на проведення експертизи. Було кинуто пляшку одну чи декілька на дах станції техобслуговування, та вогонь не розповсюдився, бо потрапив на негорючі конструкції, поплавивши їх”, – розповідає речник обласної поліції.

За словами Миколи Жуковича, розглядаються відразу кілька версій, однією з яких є і та, яку називає потерпілий – залякування з боку забудовників.

“Безперечно, розглядається версія, яку нам назвав потерпілий, що він є активним противником того будівництва. Додатково розглядаються кілька інших версій: можливо комусь не так полагодив автомобіль, або мав якісь фінансові позики”, – додає речник обласної поліції.

ОНОВЛЕННЯ.

До редакції сайту “Громада Київщини” надійшов лист від Ірини Кацики, яка представилася адвокатом забудовника Костянтина Кукси і переслала лист від свого клієнта з вимогою про спростування, на його думку, недостовірної інформації.

Костянтин Кукса заперечує причетність свого адвоката до погроз, про які журналісту “Громади Київщини” розповів потерпілий від підпалу активіст.

“Інформую Вас, що зазначене твердження не відповідає дійсності, а я та мої адвокати не мають жодного відношення до погроз та підпалів”, – пише забудовник Костянтин Кукса.

Зауважимо, що “Громада Київщини” не вповноважена спростовувати слова активіста, наведені в цитаті, і буде й далі інформувати читачів про місцеві новини.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539