Е-декларування: Як з діда “вибити” гроші, чи декларувати джакузі й двох дружин водночас?

0

Чи декларувати джакузі за 7 тисяч євро і що робити, якщо в діда є гроші, але де і скільки він не говорить? 

Такі та низка інших питань турбували декларантів, які взяли участь у тренінгах щодо заповнення е-декларацій від ЧЕСНО за підтримки ПР ООН та НАЗК.

Один із компонентів тренінгу — заповнення декларації на сайті НАЗК в режимі реального часу. Тренери разом з присутніми учасниками мали змогу зайти на сайт і продемонструвати аудиторії, як працювати з чернеткою електронної щорічної декларації. А також зафіксували питання, які цікавлять е-декларантів.

Тренінг в Хмельницькому

Перш, ніж заповнювати е-декларацію, тренери радять спочатку ознайомитися із Законом України “Про запобігання корупції”, а також із “Роз’ясненнями НАЗК щодо заповнення декларації”, де вже є відповіді на більшість типових запитань.

Тренінг у Херсоні

Буде корисною також інформаційна брошура від ПР ООН “Про е-декларації просто”.

Керуйтеся завжди, по-перше, логікою, тобто здоровим глуздом. По-друге, нічого не вигадуйте і вказуйте всі ті дані, які у вас зазначені в документах на майно, правочинах. А по третє, — зважуйте ризики від того, якщо щось не задекларуєте: якщо є сумніви, то краще вказати це майно чи активи в декларації, ніж потім пояснювати НАЗК, що ви не збиралися нічого приховувати, — повторює на тренінгах журналістка Громадського руху ЧЕСНО Олена Жежера.

При цьому слід зважати на пороги декларування: більшість запитань до заповнення е-декларацій відпадуть самі собою, якщо об’єкти декларування мають допорогові значення.

Тренінг у Вінниці

Наприклад, перш ніж заповнювати розділ “Грошові активи”, сядьте й порахуйте кошти кожного члена сім’ї. Якщо в кожного члена сім’ї менше, ніж 68900 грн станом на 31 грудня 2016 року, то й декларувати ці кошти немає потреби, — каже журналіст Сергій Огородник.

Дві дружини в одну декларацію?

Усі тренери зіткнулися з тим, що присутні декларанти не завжди розуміють, кого, крім себе, вказувати в деклараціях. Так, згідно з вимогами закону, членами сім’ї є офіційно зареєстровані подружжя незалежно від того, чи проживають вони разом. Це викликає в декого певні труднощі.

Олександр Богиня – міський глова Щастя дарує квіти на 8 березня

Якщо я з дружиною ще не встиг офіційно розлучитися, але давно з нею не живу, а живу з іншою коханою людиною, то невже я маю вказувати в декларації двох дружин?, — дивується один із депутатів, присутній на тренінгу, і відразу ж додає, що йому буде непросто отримати інформацію про доходи від дружини, з якою ще не розлучився.

Але декларант не помиляється, йому справді треба вказувати обох дружин, бо членами сім’ї також є особи, з якими станом на 31 грудня звітного року в декларанта є наявна сукупність усіх трьох ознак:

1) спільне проживання;

2) спільний побут;

3) спільні права та обов’язки сімейного характеру.

Беріть бігом купуйте тортика й мерщій біжіть до жінки, щоб дала вам інформацію про свої доходи, — радять колезі  інші учасники тренінгу.

Часто присутні запитують, чи потрібно декларувати прописаних з ними дітей, які при цьому з ними не проживають, бо виїхали на навчання до інших міст.

Як розписати квартиру на трьох?

Заповнюючи декларацію, люди стикнулися з проблемою: їм не вдавалося записати частки власності, якщо власників троє. Кожному припадає по 33,33(3)%, що в сумі менше за 100%, а тому система далі не пропускає. Тренери радять вказувати в одного з власників частку 33,34%.

Узагалі, найчастіше запитання про нерухомість — як задекларувати квартиру, яка не була приватизована. Власником таких квартир, зазвичай, є місцева територіальна громада в особі місцевої ради, яка видала ордер на житло. А декларант просто користується квартирою.

Також учасників тренінгів цікавило питання, як реєструвати нерухомість, що залишилася в окупованому Криму й ОРДЛО.

У мене квартиру в Луганську “націоналізували”, але в реєстрі нерухомості я її власник, а тому я маю її вказувати в декларації, — бідкається депутат одного з прифронтових міст.

Тренери рекомендують декларантам приводити у відповідність до державних реєстрів їхнє майно. Це спростить їм декларування майна в подальшому.

Також тренери дуже радять перевірити в реєстрі транспортних засобів автомобілі, які можуть бути зареєстровані на декларантів. Адже, згідно з законодавством, автомобілі, які давно поїхали від власників кудись “по довіреності” досі можуть залишатися їхньою власністю, якщо не були перереєстровані на іншу людину.

Обов’язково перевірте в реєстрах, чи є у вас те чи інше майно. Може виявитися, що у вас досі є акції якогось підприємства, куди ви колись вкладали свої ваучери, а ви про це ні сном, ні духом. Коли ж НАЗК почне перевіряти декларацію, то виникне питання, чому ви не вказали ці акції, — радить тренер-журналіст Ігор Фещенко.

“Жінка подавала декларацію в першій хвилі і вказала, що готівкових коштів не має. Як же мені тепер показати свій мільйон гривень?”

Виявляється, що більшість декларантів зовсім забули про те, що в 2017 році мають подавати також до НАЗК повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Що ж робити тепер? Ми продали гараж, і зрозуміло, що дорожче, ніж за 80 тис. грн, але повідомлення про це протягом 10 днів не відправили… Нас посадять?, — бідкається працівниця однієї з райдержадміністрацій на Вінниччині.

Питання відповідальності за несвоєчасне подання або недостовірні відомості дуже бентежить учасників тренінгу. Але насправді законодавство дуже дружнє й лояльне, оскільки декларантові даються всі можливості, щоби подати декларацію вчасно.

Тренінг у Хмельницькому

Більше того, після подання щорічної декларації можна один раз до 7 квітня включно подати ще один виправлений варіант. А якщо і у виправленому варіанті ви помітили помилку чи неточність, то маєте право попросити в НАЗК дати можливість подати ще одну виправлену декларацію, — каже тренер-журналіст Олег Черненко.

Умисним неподанням буде вважатися, якщо декларант не відзвітував після попередження НАЗК у 10-денний термін.

Тренінг у Івано-Франківську

Якщо ж ви не подали декларацію, то вам прийде про це повідомлення і буде надано 10 днів, щоби таки подати документ. Лише після 10 днів НАЗК вважатиме, що ви умисне не подаєте звітність і буде ініціювати кримінальне провадження, — додає координатор Громадського руху ЧЕСНО в Івано-Франківську Віталій Світлик.

За недостовірні відомості у декларації наступає адміністративна й кримінальна відповідальність.

Тренінг у Балаклеї, Харківська область

Але знову ж таки, не слід цього боятися, бо адміністративна відповідальність наступає від порогу в 100 прожиткових мінімумів, а кримінальна — від 250 і вище прожиткових мінімумів. Навряд чи ви забудете вказати своє майно чи кошти на таку суму, але, безперечно, треба бути дуже уважними при заповненні, — заспокоює учасників тренінгу координатор Громадського руху ЧЕСНО у Харкові  Олександра Дмитренко-Щукіна.

Громадський рух ЧЕСНО, ПР ООН і НАЗК дякують всім місцевим радам, які люб’язно прийняли тренерів і допомогли організувати заходи. Журналісти сподіваються, що в декларантів вийде коректно і якомога повніше заповнити свою звітність, яка цілком відповідатиме справжньому майновому стану й не викликатиме нарікань з боку НАЗК.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539