Київська облрада передасть в оренду без конкурсу комунальне “Автогосподарство” в центрі Києва?

0

На сесію Київської обласної ради 16 березня 2016 року було винесене питання із назвою “Про звернення трудового колективу Комунального підприємства Київської обласної ради “Автогосподарство”. Якщо ж подивитися зміст рішення, то в ньому пропонується передати без конкурсу в оренду цілісний майновий комплекс підприємства “трудовому колективу” Комунального підприємства.

У самому проекті рішення навіть не вказується площа об’єкту який пропонується передати, його вартість, ціна оренди тощо. У пояснювальній записці управління з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства виконавчого апарату КОР вказано, що основним обґрунтуванням щодо прийняття такого рішення є забезпечення ефективного використання комунального майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Київської області шляхом оптимізації діяльності підприємства та залучення інвестицій. Виникає питання, що заважало трудовому колективу до цього часу ефективно управляти комунальним майном? Звідки виникла заборгованість 2129,5 тис. грн станом на перше півріччя 2016 року.

Цікава також історія появи ідеї здачі в оренду майна комунального підприємства.

20 грудня 2016 року до Київської обласної ради (КОР) з проханням про оренду майна “Автогосподарства” звертається броварське приватне підприємство “Я-НА”. Директор підприємства “Я-НА” – Ігор Олександрович Калініченко.

“Громада Київщини” додзвонилася до Ігоря Калініченка з проханням прокоментувати наміри щодо оренди майна комунального підприємства.

“Я не даю зараз коментарів. Це комерційна таємниця. Можливо, згодом дам коментар”, – відповів Ігор Калініченко.

Повний тезка директора згаданого підприємства Калініченко Ігор Олександрович балотувався від “Нашого краю” на місцевих виборах 2015 року в Броварах на 15 окрузі.

22 грудня КОР повідомляє про “Автогосподарству” про наміри щодо нього ПП “Я-НА”, після чого 28 грудня “Автогосподарство” створює свій трудовий колектив і 29 грудня звертається до КОР з тим самим проханням – про оренду без конкурсу.

Так от, що хочуть віддати?

Комунальне підприємство Київської обласної ради “Автогосподарство” (04012477), знаходиться в центральній частині міста Києва за адресою Кудрявський узвіз, 3. Статутний капітал підприємства становить 8 834 тис. грн.

Загальна площа цілісного майнового комплексу 3916,7 кв. м, які розташовані на земельній ділянці 0,91 га.

Підприємство має у власності 49 автомобілів.

Поруч з підприємством вже давно ділянки забудовані елітною нерухомістю, тож імовірно, на цю ділянку також давно задивляються забудовники.

Підприємство з 25.01.2017 року очолив Балаба Андрій Григорович, який був призначений виконувачем обов’язків без конкурсу. До цього Балаба працював помічником у народного депутата України від “Партії регіонів” – Петра Цюрка.

Проект рішення про дозвіл передати в оренду без конкурсу це підприємство було погоджено на засіданні постійної депутатської комісії з питань комунальної власності під головуванням “свободівця” Вячеслава Хмельницького. Заступник голови комісії –  представник “Нашого краю” Ярослав Добрянський.

Ярослав Добрянський у коментарі “Громаді Київщини” розповів, що підприємство має борги і трудовий колектив вважає, що передача майна в оренду допоможе впоратися з боргами і вести успішнішу господарську діяльність.

“Як це розглядалося на профільній комісії, якій я є як депутат обласної ради, то трудовий колектив автогосподарства звернувся до Київської обласної ради (так як КОР є власником даного комунального підприємства) з проханням розглянути можливість передачі в оренду безпосередньо самого майнового комплексу для здійснення господарської діяльності трудовому колективу – тому, який працює безпосередньо в даному підприємстві. Наскільки мені відомо, дане підприємство має заборгованість від 2 млн грн. Нібито там є проблематика із податковою інспекцією… Так як доповідали на засіданні комісії, то трудовий колектив бере на себе зобов’язання погашення відповідної заборгованості, ну і власне здійснювати господарську діяльність на даному підприємстві”, – розповів Ярослав Добрянський.

За словами депутата, борги підприємства були накопичені в період, коли “Автогосподарством” управляла Київська обласна державна адміністрація, а новий колектив прийшов працювати, коли підприємство було передано в управління Київської обласної ради.

“Колектив це новий – це люди, які нібито працюють з кінця минулого року. У них є бачення щодо розвитку цього підприємства. А борги накопичені були ще з минулих часів, коли делеговані функції були обласній державній адміністрації і виконання делегованих функцій в частині управління комунальним майном в цілому даного підприємства було покладено на обласну державну адміністрацію… А два роки тому, можливо, менше навіть – півтора  нова каденція депутатів КОР повернула делеговані повноваження і забрала в сферу управління комунальною власністю до себе. Зараз розглядається питання ефективності управління. Розглядаються різні варіанти”, – каже Ярослав Добрянський.

На засіданні 16 березня при голосуванні за це питання попри кнопкодавство забракло голосів. Депутат Хмельницький попросив переголосувати вдруге за проект рішення, нібито в зв’язку з тим, що його картка не спрацювала, але й за другим разом проект не пройшов. Ймовірно, за нього депутати намагатимуться проголосувати на наступному сесійному засіданні.

 Автор: Сергій Огородник, журналіст “Громади Київщини”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539