Буча: художники провели майстер-клас з писанкарства

0

У Бучі в ресторані “Гармонія” пройшов майстер-клас з розпису писанок. Його провели художниці Надія Фурлет та Роксолана Вінниченко.

Допомагали в організації заходу бучанки Ольга Продан та Олена Жежера.

Навчання з писанкарства проходили два дні поспіль – у суботу та неділю. Бажаючих спробувати писати писанки прийшло більше півсотні.

До Бучі приїхали з Києва та Ірпеня, прочитавши про подію в соцмережах.

“Писанка – це маленьке диво, створене руками. Своїм корінням вона сягає дохристиянських часів. Для наших пращурів яйце символізувало всесвіт, зародження життя. У слов’ян яйце було початком всього, прообразом космосу. Вони вірили, що весь світ є подібний до великого яйця: шкаралупа – це небо, плівка – хмари, білок – вода, жовток – земля. В Україні існувало два види фарбованих яєць – крашанки і писанки. Крашанки фарбували в один колір і вживали в їжу. Писанки ж розписувалися по сирому яйці і зберігали їх як оберіг. На писанки наносилися симолічні знаки з кодом побажання – добробуту, щастя. Також закладалися у взори – графічний запис молитви прохання: про дощ, врожай, жіночу плідність”, – розповідає дітям художниця Надія Фурлет.

“З приходом християнства писанка стала частиною найбільшого християнського свята – Великодня. І от, ми збираємося раз на рік, щоб написати писаночок для себе, своїх близьких та друзів. Закладаючи в орнаменти весь позитив і всі найкращі побажання, які б ми би хотіли для них”, – додає художниця.

І учасники, й організатори захоплено працювали, створюючи неповторні твори на яєчних скорлупках. Цікаво було не лише дітям, а й дорослим.

“Коли ми працюємо, то витрачаємо свою енергію, можна сказати – вкладаємо частку власної душі. Відтворюючи процес вироблення чогось давнього та забутого, елементи витвору набувають смислу та ніби передають якусь інформацію про нас самих. Писанкарство – це одна з можливостей пізнати себе та відчути дух наших пращурів. Дуже щаслива, що особисто знаю людей, які щиро оберігають, поважають та дають можливість іншим пізнати секрети розпису. Надія Фурлет та Роксолана Вінниченко,  гарно дякую! Дівчата, Ви робите важливу справу! Успіхів Вам!”, – ділиться враженнями про майстер-клас одна з організаторок заходу Ольга Продан.

У кожного вийшла своя неповторна писанка.

Діти та дорослі вибирали орнаменти за смаком та змістом.

А вже вдома робили для них підставки та влаштовували фотосесію.

Не встояли перед магією писанкарства й поважні татусі.

“Приємно, що у нас так багато поціновувачів українських традицій. Кілька годин праці пролетіли як пять хвилин, дехто встиг розписати по кілька писанок. Діти не хотіли йти – були захоплені роботою. Особливим чудом для них було – гріти писанку над свічкою й витирати віск. Цей процес вони не довіряли нікому”, – розповідає бучанка Олена Жежера.

“Добре, що є в нас у Бучі такі люди, які знають, цінують та оберігають традиції давнини. Та ще й вчать інших. Проти ген не підеш – всі учасники одразу вловили суть писанкарства й на кілька годин занурилися в прадавні часи. Було дуже круто”, – додає Жежера.

Дорослі раділи вдалому результат не мешне  за дітей.

“Громада Приірпіння” вдячна власнику ресторану “Гармонія”, який вже не вперше для проведення майстар-класу з писанкарства надає безкоштовно приміщення.

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539