Сесія без Карплюка: в Ірпені “провалили” близько 20 комерційних питань

0

На сесійному засіданні Ірпінської міської ради депутати чи не вперше показали зуби. Не набрали потрібної кількості голосів близько для голосування за майже 20 комерційних питань. З 26 присутніх на сесії депутатів “за” ці питання голосувало 16 – 18 депутатів. Мінімально необхідна кількість для того, щоб прийняти рішення – 19 голосів.

Міського голови Володимира Карплюка, який міг дати вирішальний голос, як це часто буває, на засіданні не було.

“Проти” та “утримався” голосували депутати від партії “Солідарність”, “Свобода”, частково “Укроп” та “Партія захисників Вітчизни”. Не голосували навіть деякі депутати від провладної партії “Нові обличчя”.

Головував на сесії секретар міської ради Юрій Денисенко. Він кілька разів ставив питання на голосування і воно все одно не набирало голосів. Доходило навіть до вмовляння підтримати те чи інше рішення.

Депутати, які голосували “проти”, нарікають на непрозорість рішень ради та відсутність інформації.

“Звичайно, в кожному місті має розвиватись підприємництво, надходити інвестиції. Але це має бути прозоро. В нашому випадку інформація щодо близько 30 “бізнес питань” надавалась депутатам міськради і громадськості викривленою та не в повному обсязі. Наприклад, питання стосовно гаражів, розташованих за міською радою: на їх місці планують побудувати бізнес-центр, на першому поверсі якого буде розміщено “паспортний стіл”. Здається, все прекрасно, необхідна громадянам установа в центрі міста. Та поза увагою лишається доля великої земельної ділянки, на якій зараз розташований “паспортний стіл” – розповідає голова фракції партії “Солідарність” в Ірпінській раді Марія Шевченко.

“Зауважу, що її розташування дуже зручне, виїзд з Ірпеня на так звану нову трасу, 10 хвилин до Києва. Так ось, при жахливій нестачі в місті садочків, шкіл та інших соціальних об’єктів, таку ділянку логічно було б закріпити для розбудови соціальної інфраструктури. Але нам стало відомо, що її заплановано забудувати комерційною нерухомістю”, –  додає голова фракції БПП.

Ще одне цікаве питання, яке ставилося на голосування Денисенком кілька разів і так і не набрало потрібної кількості – це придбання містом Будинку Культури в районі БКЗ. Той самий будинок, який свого часу продали й зараз він у власності приватної особи.

“Проект рішення по питанню Будинку культури надійшов на ознайомлення депутатам увечорі 26 квітня. Напередодні сесії. З бюджету міста на це заплановано було викласти за нього суму еквівалентну 530 тисяч доларів! Не треба бути фахівцем з питань оцінки нерухомості, аби зрозуміти, що ціну значно завищено. Питання придбання цієї будівлі для міста, як місцевої пам’ятки, ставало не одноразово. Та жодного разу ціна не перевищувала 300 тисяч умовних одиниць, навіть її вважали занадто високою. І ось, тепер з така щедрість з “кишені міста”. З чого б це?” – риторично запитує Шевченко.

Депутатка також зауважує, що щедрість влади дивує ще й тому, що для збільшення суми депутатського фонду, яка нині становить лише 10 тисяч гривень, в раді відмовили, посилаючись на те, що в бюджеті міста немає коштів.

Не пройшли також питання провладного забудовника Антона Мирончука та його ТОВ “Орлан-інвест”. Мирончук хотів скасувати оренду скандальних земельних ділянок по вул. Єсеніна 30 та 31, де будинки вже фактично збудовані. Денисенко кілька разів знову ставив питання на голосування, просив депутатів проголосувати, але рішення так і не було прийняте.

Ірпінська рада – єдина в регіоні з електронною системою, де неможливо на сайті переглянути як голосували депутати. Для всіх нас ця інформація конфіденційна, хоча з бюджету ми віддали гроші за систему електронного голосування.

Депутат від ВО “Свобода” Сергій Глиняний повідомив, що тричі подавав запит, щоб ІМР дотримувалася вимоги закону України, яким передбачено, що в день голосування результати з того чи іншого питання негайно публікуються на сайті Ради.

 

“Закони ігноруються радою, Денисенко двічі давав мені формальні відповіді, що не стосуються даного питання. І тому той, хто захоче дізнатись про результати сесії, не зможе їх отримати! Наприклад, сьогодні на сесії було три додаткових питання розглянуто, який не було в порядку денному, я впевнений, що вони не будуть оприлюднені. А якби питання були у оперативному доступі, то ми б відмоніторили, які питання з’явились, як голосували депутати, а так, звісно, що робота ради є закритою для мешканців Ірпеня, ніхто не знає, що тут робиться”, – розповідає Глиняний.

Для чого нам поіменна система електронного голосування? Аби депутатам просто було швидше голосувати, а ми як не знали нічого про поіменне голосування, так і не знаємо? Вимагаємо оприлюднення результатів голосувань, аби кожен знав, які депутати сьогодні зрадили громаду, а які витримали перше протистояння більшості супроти режиму Карплюка.

Авторка: Ніна Костенко, журналістка

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539