Як Гатненський депутат Маховка із сільським головою наплювали на доручення виборців

0

У період бурхливих подій в селі Гатне на вулиці Інститутській, коли по один бік вулиці люди “Флора Март” вирубували столітні дуби Голосіївського національного парку, а по другий бік обурені незаконним будівництвом АЗС мешканці вулиці пікетували будівництво, потрібно було негайно знайти шляхи вирішення проблеми незаконного будівництва заправки “UPG” (ТОВ Немірив – Ойл).

І тому, 24 червня, коли на місце приїхав “Київоблгаз” і знайшов газову магістраль на земельній ділянці, де відбувається незаконне будівництво АЗС “UPG” ми з жителями вулиці зрозуміли, що без втручання органів місцевого самоврядування нам не обійтись і вирішили, що потрібно підготувати доручення депутату з вимогою проведення позачергової сесії Гатненської сільської ради за участі представника забудовника та всіх депутатів сільської ради. Тому що я вже два рази безрезультатно  ініціював збори мешканців Гатного і представників сільської ради у справі каналізації “Озерного гаю” без депутатів ради.

Перший раз на збори прийшло мало людей і самопроголошений заступник сільського голови Сергій Вітенко запропонував провести збори ще один раз вже з представником забудовника Олександром Заїкою і Ко. На другий раз разом із Заїкою і Ко на збори у сільській раді прийшло більше людей з конкретними вимогами – зупинити будівництво “Озерного гаю” до моменту вирішення всіх проблем з каналізацією. Але нам це не вдалося з багатьох причин в тому числі із-за відсутності всіх депутатів і тиску мешканців села на них.

Тому ми вирішили вручити доручення виборців депутату 14-го округу Віталію Маховці з вимогою проведення позачергової сесії Гатненської сільської ради разом з представником забудовника та всіма депутатами, щоб сесія мала юридичну силу і мешканці могли поставити депутатам конкретні вимоги.

Оригінал доручення ми зареєстрували в канцелярії Гатненської сільради, а копію вручили депутату Віталію Маховці, бо знали, що офіційно відповість лише сільська рада, а депутат буде “лити воду” по телефону. Так і сталось. Через тиждень після того, як жителі вулиці Інститутської, які пікетують незаконне будівництво АЗС “UPG” затримали порушників і викликали поліцію на місце несанкціонованої вирубки Голосіївського національного парку  приїхав “5 канал”.

Журналісти завітали до кабінету Гатненського селищного голови Броніслава Корицького, щоб з’ясувати обставини вирубки багатовікових дубів, адже зі слів тих, хто їх вирубував, їм надавала дозволи сама Гатненська сільрада. Журналісти з місцевими мешканцями, селищним головою Корицьким та депутами вирушили від сільради на місце скоєння злочину. І там селищний голова разом з депутатами запевнили стурбованих жителів вулиці, що сесія точно не відбудеться, бо депутатів дуже ображає те, що мешканці до них приходять з журналістами. Натомість пообіцяли, що в п’ятницю 30 червня проведуть з ними зустріч, щоб з’ясувати всі обставини незаконного будівництва АЗС на Інститутській. Як не дивно, представники сільської ради висунули свої умови проведення зустрічі. Вони заявили, що на їхній зустрічі з жителями Інститутської насамперед я разом з представниками громадської організації “ЗУБР” не маємо бути присутніми, загалом кількість людей не повинно перевищувати 10 чоловік і також повинно бути 2 юриста і не більше однієї відеокамери. Така вибірковість з боку Гатненських можновладців вже не дивує, чесно кажучи.

Жителі вулиці погодились на умови селищної влади і мали надію, що зустріч таки відбудеться. Депутат Маховка навіть підтримував телефонний зв’язок з головою ініціативної групи мешканців Віталієм Ткачуком і запевняв останнього, що зустріч відбудеться. Однак все пішло не так.

Громадська організація “ЗУБР” також разом з жителями вулиці пікетували незаконне будівництво заправки і, як наслідок, це стало останньою краплею для місцевих депутатів. Після неодноразових критичних виступів селищної влади з боку “ЗУБРа”  депутати відмовились навіть проводити зустріч з обуреними будівництвом заправки жителями вулиці Інститутської. Про це також казав депутат Маховка в телефонній розмові з Віталієм Ткачуком. І вже 29 червня жителі вулиці отримали офіційну відповідь на їхнє доручення від сільської ради.


У відповіді на доручення, виконавцем якого є депутат Сергій Вітенко, вказано, що згідно зі статтею 46 ЗУ “Про місцеве самоврядування”, селищна влада не може провести засідання сесії Гатненської сільської ради, тому що для цього потрібна ініціатива не менш як однієї третини від загального складу депутатів Гатненської сільради. Тому селищний голова відмовив своїм виборцям у проведенні засідання.

Однак, якби депутат ради Віталій Маховка насправді працював на своїх виборців і хоч раз читав регламент ради, то зміг добитись проведення не те що зустрічі влади з жителями Інститутської, а й позачергової сесії. Згідно із регламентом Гатненської сільської ради, якщо сесія не може бути скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів, то вона може бути скликана за пропозицією постійної комісії.


Як відомо, депутат Гатненської ради Віталій Маховка є членом постійної депутатської комісії “з питань землекористування, розвитку території, благоустрою та торгівлі”, спеціалізація якої прямо націлена на проблему незаконного будівництва АЗС на Інституській.  Він легко міг ініціювати скликання сесії, будучи членом постійної комісії. Підтвердження цьому також йдеться у пункті 7 статті 17 Закону України “Про статус місцевих рад”: депутат місцевої ради бере участь в організації  виконання доручень  виборців  як  одноособово,  так  і  в складі постійних і тимчасових комісій ради  або  в  складі  утвореної  з  цією  метою депутатської   групи,   може   залучати  до  їх  виконання  органи самоорганізації населення, а також виборців відповідного виборчого округу”. Крім того, якби була на те політична  воля депутата, то він би міг об’єднатись зі своїми однодумцями – депутатами заради спільної мети для свої виборців – скликання сесії Гатненської сільської ради. Але за його словами, він “не має впливу” на інших депутатів ради.

Виникає питання – нахіба нам такий депутат, який не працює на своїх виборців, а керується власними чи третіх осіб інтересами?

Автор: Сергій Чагаров, мешканець села Гатне, журналіст “Громади Київщини”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539