У Мельників забрали оздоровчий комплекс “Сосновий бір” (оновлено)

0

Генпрокуратура визнала недійсним договір оренди реабілітаційно-оздоровчого комплексу “Сосновий бір”, що у Ворзелі. Про це повідомляють на сайті відомства.

За позовом прокуратури 8 серпня судом визнано недійсним укладений між Національним університетом податкової служби та приватним навчальним закладом договір оренди реабілітаційно-оздоровчого комплексу “Сосновий бір” та стягнуто в дохід держави 1,4 млн грн., незаконно отриманих по цій угоді.

На сайті прокуратури йдеться про те, що комплекс “Сосновий бір”, площею майже 7,9 тис. кв. метрів у 2007 році відчужено приватному навчальному закладу, засновниками та керівниками якого були близькі родичі ректора Національного університету податкової служби Петра Мельника. Як твердять ворзельські активісти, мова йде про сина одіозного ректора Максима Мельника. В подальшому державний навчальний заклад вимушений був орендувати це майно і за 7 років сплатив суму у 4 рази більшу, ніж отримана від продажу.

“Оскільки майно, за наявності законодавчо встановленої заборони на його відчуження, вибуло з державної власності поза волею власника, за відсутності погодження органу управління – Державної податкової адміністрації та Фонду державного майна України, воно за позовом прокуратури підлягає витребуванню на користь держави з чужого незаконного володіння приватного навчального закладу на підставі рішення господарського суду Київської області від 15 серпня 2016, з яким погодились суди апеляційної та касаційної інстанції”, – повідомляють у прес-службі прокуратури.

Активісти Ворзеля розповідають, що на території “Соснового бору” живуть вимушені переселенці зі сходу.

“Сосновий бір” був гуртожитком податкової академії. У 2007 році Мельник зробив на сина Максима фірму прокладку і передав комплекс у користування і вони його приватизували відразу ж на цю прокладку. Потім податкова відразу ж уклала договір з оренди комплексу у фірми-прокладки. Таким чином відмивали державні гроші. Там крім оренди податкова повинна була платити і за комуналку і за обслуговування території. Після того як Мельник втік, почали копати по його схемами і прокуратура оскаржила незаконну передачу власності фірмі-прокладці й повернула комплекс у власність податкової академії”, – розповідає ворзелянин Дмитро Гончарук.

“Після 2014 року в приміщення “Соснового бору” заселили переселенців і Податкова перестала платити оренду і за послуги, людям відключили світло і все таке. Тоді у нас на сесії навіть прийняли рішення, щоб визнати будинки гуртожитками, щоб мешканці могли укладати індивідуальні договори з електромережею”, – додає Гончарук.

Активіст також зазначає, що зараз ситуація з “Сосновим бором” висить у повітрі й на цій території можуть з’явитися висотки:

“Після того як в лютому Ворзельська рада розірвала договір оренди з фірмою-прокладкою, необхідно було заключити договір з новим власником але відповіді від Податкової служби як нового власника майна поки що немає. Те що будівлі кваліфікували як гуртожитки теж має свої наслідки так як тепер це територія житлової забудови і, відповідно, в майбутньому це може потягнути зміну цільового призначення землі з рекраційного на обслуговування житлового будинку та приватизацію кімнат мешканцями. В загальному багато питань і на перший погляд непродуманих рішень, чи, можливо, навпаки дуже добре продуманих..”.

Нагадаємо, реабілітаційно-оздоровчий комплекс “Сосновий бір”, загальною площею 7870 кв м, розташований у смт. Ворзель по вул. Кірова, 3, Мельник продав під приводом його географічної віддаленості і неможливості підтримувати в належному стані. А приміщення філій – у зв’язку неефективним використанням будівель, дороге утримання і ремонт.

Окрім комплексів у Сімферополі (2 683 кв м; вул. Елеваторна, 8-Б) і Кам’янці-Подільському (1109 кв м; вул. Годованця, 1), за розпорядженням Мельника також були продані будівлі у Сторожинці (вул. Видинівського, 3; Чернівецька обл.) і Житомирі (вул. Мануїльського, 18). Останню суд нещодавно повернув державі.

За даними Держфінінспекції, Мельник також привласнив майже 1,6 млн. грн. бюджетних коштів, які університет продовжував отримувати за вже відрахованих студентів. Ще на 3,1 млн. грн. було завищено вартість будівництва нових гуртожитків університету в Ірпені. На 27 млн. грн. Податкова академія закупила медобладнання, яке простоює на складах. Ще на 3 млн. грн. Мельник купив квартири в Києві, одну з яких відписав собі.

У 2013-му Петро Мельник був затриманий при отриманні хабара. Після чого Мельник втік до США. Після повернення в Україну він намагався безуспішно поновитися на посаді ректора Податкового університету.

ТОВ “Міжрегіональна фінансово-юридична академія” зараз має назву Ірпінська фінансово-юридична академія у формі ТОВ. Її засновником значиться киянин Володимир Щербань. Обов’язки керівника фірми з серпня 2015-го року виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.

Як зазначають у ЗМІ, раніше засновником фірми був син Петра Мельника Максим.

Редакція “Громади Приірпіння” намагалася взяти коментар у Петра Мельника але на телефонні дзвінки він не відповідає.

Коли вже матеріал був опублікований, Мельник перетелефонував і сказав, що прийде час і він все розкаже, а зараз не хоче про це говорити.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539