У школах Бучі використовують дітей як дешеву робочу силу

0

Адміністрація Бучанської школи № 4 знайшла вільні приміщення для своїх учнів. Це сталося після того, як відділ освіти Бучі відмовився віддати своє приміщення для навчання школярів. Причина відмови – не відповідність приміщень відділу освіти санітарно-гігієнічним нормам.

Нові класи розташовані на території гімназії, яка ділить одну будівлю зі школою. За словами самовидців, які прислали “Громаді Приірпіння” відео, це захаращений архів і лабораторія. 

“Розумію, що хоч якось намагаються вирішити проблему з “мобільними класами” із навчанням у школі №4, а іншими словами коридорах. Але як же бути з санітарно-гігєнічними нормами? Невже про них забули?”, – дивується бучанка Ольга Продан, діти якої навчаються у цій школі.

Як з’ясувалося, для звільнення захаращених приміщень, зняли з перших чотирьох уроків дітей Бучанської української гімназії. Загалом залучили учнів 9-11 класів.

“Дітям, виявляється, повідомили напередодні цього дня про те, що доведеться носити хлам і порадили вдягнути спортивний одяг. Я дізналася вже постфактум, бо періодично мій син ходить до гімназії у спортивному одязі, коли фізкультура першим уроком. Діти носили стоси газет “Бучанські новини”, старе обладнання з кабінету фізики, меблі, якісь архівні папери, старі віконні рами та акторські костюми. Все це дійство відбувалося протягом чотирьох уроків. В нашому класі за розкладом припадали такі уроки: Історія України, Алгебра (пара) та Георгафія”, – розповідає Продан.

Згідно 2 ч. 52 ст.  Закону України “Про освіту” “Відволікання учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів за рахунок навчального часу на роботу і здійснення заходів, не пов’язаних з процесом навчання, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.”

Конституції України,  зокрема, ст. 43 передбачає, що “Використання примусової праці забороняється.”

У приміщеннях, де працювали діти без дорослих, були відкриті щитки та звисали дроти.

Дітей до роботи вчитель заохочував розповідями:

“Уявіть собі дітки, коли до вас приїхали в гості родичі і вам ніде спати, то ви ставите їм розкладачку. Отак і з 4 школою… Якщо ви читаєте Фейсбук, то маєте знати, які там проблеми”.

Батьки школи занепокоєні тим, що техніка безпеки в школі не дотримується:

“Правила техніки безпеки не дотримано. Коли вже настане відповідальність за таке зухвальство і порушення Законів? Доки буде тривати таке ставлення до дітей? Комунальний заклад використав безоплатну дитячу робочу силу. Для функціонування комунальних установ (управлінь) міста з бюджету кошти знаходять, а на освітні заклади з гаманців батьків, в даному випадку, взагалі, використали дітей”, – занепокоєна Продан.

Редакція “Громади Приірпіння” намагалася взяти коментар у начальника Бучанського відділу освіти Олега Цимбала але на телефонні дзвінки він не відповідає.

Нагадаємо, навчання у Бучанській школі № 4 через переповненість проходить у 3 зміни. Діти навчаються у коридорах.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539