Новобіличі: Чому на Обухівській ДАБІ ігнорує незаконну забудову?

0


Державний архітектурно-будівельний контроль (ДАБК) Києва не скасовує незаконну декларацію про початок будівельних робіт забудовника на вул. Обухівській, бо… не може його знайти. Начебто у відомстві готують перевірку, проте інспектор не готовий повідомити про строки її проведення.

27 жовтня на місці незаконної забудови на Обухівській відбулась зустріч інспектора ДАБК та місцевих мешканців. Люди висловили обурення щодо бездіяльності органу: чиновники надають відписки, щоб не скасовувати декларацію про початок будівельних робіт.

Зустріч із представниками ДАБК ініціював Прохор Антоненко, депутат Київради. Антоненко ще на початку вересня надіслав депутатське звернення щодо скасування декларації про початок будівельних робіт.  

“У ДАБК мали відразу скасувати декларацію, а не ініціювати перевірку. Інспектори керуються пунктом 3 прикінцевих та перехідних положень Закону, натомість, щоб скасувати декларацію потрібно застосовувати пункт 5. Відповідно до нього, підставою для скасування декларації про початок виконання робіт може бути виявлення органом державного арх-буд контролю факту подання недостовірних даних, наведених у зареєстрованій декларації, які є підставою вважати об’єкт самочинним будівництвом, зокрема якщо він збудований або будується на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети. А на Обухівській саме така ситуація”, – коментує “свободівець” Прохор Антоненко.

Інспектор ДАБК не міг обґрунтовано пояснити місцевим мешканцям, чому досі не скасовано декларацію.

Відповідь ДАБК на депутатське звернення прокоментував юрист ЦЕДЕМ:

“Судячи з відповіді на звернення депутата, розпорядник інформації ухиляється від проведення позапланової перевірки, посилаючись на здійснення організаційно-правових заходів щодо проведення такої перевірки. Разом з тим, ДАБІ мала достатньо часу для проведення таких заходів, адже з моменту надсилання звернення про необхідність проведення позапланової перевірки пройшло більше півтора місяця. Вказані дії мають ознаки свідомого затягування процесу державного архітектурно-будівельного контролю”, – каже Максим Хаврат.

Зі слів інспектора, ДАБК не проводять перевірку, бо не можуть знайти забудовника чи його представників. Натомість чиновники звернулись до поліції, щоб посприяли у цьому питанні.

“Контакти забудовника знайти не складно – телефон засновника “Затишного дому” є в ЄДР. У нас також є контакти представників забудовника, які приходять на робочу групу в Святошинську РДА. Коли ведуться незаконні роботи – запрошуємо інспекторів благоустрою, які виносять приписи підрядникам. Тобто всіх знайти дуже просто. Складається враження, що чиновники роблять все, щоб затягнути розгляд цього питання та дати час забудовнику на спорудження об’єкта”, – каже Віта Думанська, місцева активістка.

ДАБК також відхилила колективне звернення жителів Новобіличів щодо цієї забудови, мотивуючи це тим, що недостатньо розбірливо зазначено дані підписантів звернення.

Активісти двічі викликали інспектора управління благоустрою Святошинської РДА, адже забудовник грубо порушує будівельні норми. Головному інженеру ТОВ “Макстім Девелопмент” Пічкурову В.В. вручено припис та складено протокол про адмінправопорушення.

Громада бореться з незаконною забудовою, як у правовому полі, так і зупиняє техніку, щоб завадити спорудити незаконний об’єкт і тим самим дати час відповідним інстанціям скасувати незаконні документи.  24 жовтня місцеві жителі не побоялись тітушок забудовника та понад 4 години блокували роботу крану. Тітушки відверто погрожували людям, причому поліція на це ніяк не реагувала.

Нагадаємо, активісти напередодні кілька разів трощили фундамент та будівельний вагончик, а також спалювали паркан незаконної забудови.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539