Ганущак: Київ має в 6 разів більше грошей на людину, ніж села

0

“Громада Приіпіння” починає цикл експертних інтерв’ю щодо ініціативи громади Коцюбинського об’єднатися з Києвом. Юрій Ганущак називає себе дизайнером децентралізації або провідним архітектором децентралізаційних процесів у державі. Саме він працює над питаннями об’єднання громад в Україні.

Ред: Пане Ганущак, в Коцюбинському 3 березня відбудуться громадські слухання щодо приєднання до Києва. Це ініціатива мешканців, які зібрали 500 підписів і вимагають слухань. Чи логічно приєднувати Коцюбинське до столиці?

Ганущак: Логічно для Коцюбинського стати частиною Києва. Абсолютно логічно. Подивіться по карті. Коцюбинське вже в Києві. Результат пошуку зображень за запитом "Коцюбинське приєднання до Ірпеня"

Є таке поняття, як агломерації зон впливу. Всі рішення в подальшому будуть узгоджуватися з Києвом. Наприклад, є проект, де буде окружна дорога. Не можна побудувати без узгодження з Києвом щось, навіть, якщо громада дуже хоче. Це світова практика. М’ясозавод за 2 кілометри від житлового масиву – не побудують. Київ за таке затягає по судах і в столиці будуть прекрасні перспективи виграти процес. Тому постає питання, що краще, чи коли Коцюбинське розвивається як частина Києва гармонійно і в рамках єдиного простору й стратегії розвитку, чи рішення будуть прийматися, як розвиватися за Коцюбинське в Ірпені, який віддалений від Коцюбинського і не межує з ним?

Ред: Чи виграють Коцюбинці від приєднання до Києва?

Ганущак: Ви в курсі, що бюджет Києва більший, ніж в селах? Київ буквально купається в грошах. Ви знаєте, що той, хто працює в Києві і податки платить в Київ? І так буде завжди. Я робив бюджетне законодавство. Коцюбинці переважно працюють в столиці. Чи буде Київ робити інфраструктуру для селища? Не буде. Він буде робити дороги там, де є місто і де живуть кияни.

Більше того, Київ скаже платити іногороднім за послуги, скажімо в освіті. Київ виставить рахунок і на цьому все. Київ у 6 разів має більше грошей на одну людину, ніж в селах чи селищах. Точно в кілька разів більше, ніж в Ірпені.

Якщо приєднатися до Києва – ви стаєте частиною столиці і маєте повний пансіон. Не будете платити за освіту в столиці. Вирішаться питання з медичними послугами. Порівняйте столичні дороги зі своїми дорогами. Я в Коцюбинському двічі був – у вас похресниця знімала квартиру. Серйозні проблеми з дорогами.

Вода буде для Вас як по ціні для киян. Комунальний транспорт має у вас з’явитися. Місто коли когось бере – має обслуговуватися на належному рівні. І це не просто місто. Це столиця і столичний рівень фінансування.

Ред: Що тоді буде з Ірпенем? З ким йому об’єднуватися?

Ганущак: Ірпінь буде дуже обмеженим. Від нього відійде Гостомель. Буча теж буде своєю окремою громадою. Це питання вже до ЦВК. У Ірпеня є можливість розвиватися на захід до Житомирської траси. Але ці території треба освоювати.

Буча не може об’єднатися з Ірпенем, бо це буде місто з містом. То який мер стане старостою – Ірпеня чи Бучі? Хтось може думає, що олігарх буде фінансувати соцсферу вічно? Якщо керуватися такою логікою під час об’єднання громад, то потім громада за це дуже дорого заплатить.

Ред: Чи може Коцюбинське залишитися окремим містом?

Якщо діяти в рамках здорового глузду, то Коцюбинське має відійти до Києва, бо воно вже в Києві. Ще раз кажу – дивіться на карту. Не може Коцюбинське бути самостійним. Ви знаєте, що таке самостійність? Це спроможність приймати рішення і фінансувати достатній рівень якості життя для громади.

Ви можете забезпечити людям кращий благоустрій, ніж Київ? Поремонтувати дороги, як в Києві чи краще? Зробити клумби, як в Києві? Запустити комунальний транспорт?

Ці межі амбіцій обмежуються ціною питання. У громад, де є сільськогосподарська земля – ситуація краща за рахунок податку на землю. Коцюбинське обмежене в території і вже забудоване. Перспективи нормального розвитку і якісного благоустрою можна отримати виключно в столиці.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539